Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την άνοιξη

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 17:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στα άκρα η διαμάχη Ελλάδας - Ρωσίας, με την Αθήνα να κατηγορεί τη Μόσχα ότι πλέον έχει δημιουργήσει κοινό άξονα εναντίον της μαζί με την Άγκυρα


Σε αναμμένα κάρβουνα πλέον κάθεται το Μαξίμου, καθώς η τραγωδία στο Μάτι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία πάνω από την κυβέρνηση Τσίπρα, λίγες μόλις μέρες πριν από την, επικοινωνιακά, πανηγυρική εικόνα που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει στην κοινωνία, λόγω της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Ο ανασχηματισμός πλέον είναι θέμα χρόνου, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πλέον ότι ίσως δεν είναι αρκετός, ώστε να αλλάξει την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει για τα τέλη Αυγούστου είναι «τόπο στα νιάτα». Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση νεαρών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στο πρότυπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι είτε θα παραμείνουν στη θέση τους είτε θα αναβαθμιστούν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, για να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι και τον έλεγχο της κατάστασης, αφού είναι και μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες να γυρίσει το παιγνίδι.

Παράλληλα, ενδιαφέρον θα έχει αν υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση πως οι περισσότεροι κομματικά διορισμένοι γενικοί γραμματείς υπουργείων θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα και να αντικατασταθούν, ύστερα από διαγωνισμό, από νέους με τετραετή θητεία.

Έτσι λοιπόν ο κ. Τσίπρας προχωρά σε έναν βεβιασμένο, θερινό ανασχηματισμό, που θα δώσει πολιτικό χρόνο, μιας και η συγκυρία για εκλογές το φθινόπωρο χάθηκε στις φλόγες. Οι κυβερνητικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ, για να σβήσουν οι φωτιές που άναψαν από τα λάθη και τις παραλείψεις όπως (μισο)παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής είχαμε πρωθυπουργικές εξαγγελίες για 20 παρεμβάσεις, «καρατομήσεις» των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και, τέλος, την υπουργική παραίτηση Τόσκα.

Δεν είναι μόνο οι φωτιές

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την περιβόητη έξοδο έπειτα από οκτώ χρόνια σε μνημόνια, η πορεία της οικονομίας αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, όπως είναι το Σκοπιανό και το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, οι αυξημένες εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και οι συνολικότερες ζυμώσεις στην ασταθή περιοχή της Αν. Μεσογείου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλες αυτές τις προκλήσεις θα τεκμηριώσει ή όχι τον βαθμό σταθερότητας της Ελλάδας.

Οι εκλογές μπορεί να φαίνεται πως πλέον αποτελούν ένα απομακρυσμένο σενάριο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα έχει μια πολύ δύσκολη μάχη να δώσει στη Βουλή, αμέσως μετά από το δημοψήφισμα που θα γίνει στα Σκόπια για τη «Βόρεια Μακεδονία». Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να πάει σε δημοψήφισμα και δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Ενδεικτικό, ωστόσο, είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει πει πως η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του ονόματος θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Η κρίση με τη Μόσχα

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Αθηνών και Μόσχας ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Το ρήγμα με τη Ρωσία δείχνει ολοένα και να βαθαίνει, μετά και τα σενάρια περί αιφνιδιαστικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης την Παρασκευή το απόγευμα να αλλάξει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα, μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει δημιουργηθεί από τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών, εν μέσω κατηγοριών για τις επιδιώξεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς και των υπαινιγμών για τον ρόλο των ΗΠΑ. Ωστόσο, ανώνυμες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών άφησαν να διαρρεύσει στα ελλαδικά ΜΜΕ ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ανακαλείται, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσης και η θέση έχει προκηρυχθεί για όταν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Η Αθήνα, την ίδια ώρα, ανέβασε και άλλο τους τόνους και κατηγορεί τη Ρωσία ότι συντάσσεται με την Τουρκία κατά της Ελλάδας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο Ελλήνων διπλωματών, που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια. Αυτή η απομάκρυνση αποδίδεται από το ΥΠΕΞ στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο αποτελεί πλέον «σύντροφο εν όπλοις» της Τουρκίας, ενώ η ανακοίνωση αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι τα δυο κράτη έχουν σχηματίσει κοινό άξονα κατά της χώρας μας.

Μνημόνιο τέλος, επιτήρηση… μεγαλύτερη!

Παρότι όλοι δηλώνουν ότι έχει έρθει η ώρα που ολοκληρώνεται επισήμως το μνημονιακό πρόγραμμα, την ίδια ώρα το κλίμα που θέλουν να δημιουργήσουν οι θεσμοί είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία.

Οι χώρες που βγήκαν από μνημόνια δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, η Ελλάδα θα έχει τη λεγόμενη «ενισχυμένη επιτήρηση», με τέσσερις ελέγχους τον χρόνο. Και όπως έγινε και με τις άλλες χώρες, οι επισκέψεις θα συνεχιστούν μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των περίπου 230 δισ. ευρώ που χρωστά στους πιστωτές της.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι η βιώσιμη επάνοδος στις διεθνείς αγορές. Όμως, για να μπορεί η χώρα να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και να υλοποιεί με συνέπεια τις περίπου 250 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης για την περίοδο 2018 - 2022.