Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Ευρωεκλογές: Τα βλέμματα στραμμένα στον Λεβέντ

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Τ/Κ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Το 2014 ο Σενέρ Λεβέντ, γνωστός και τότε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα μέσα από τα άρθρα του κατά της Τουρκίας, κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Χωρίς προεκλογική εκστρατεία και ιδιαίτερη παρουσία στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, κατάφερε να εξασφαλίσει 2.718 σταυρούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το όνομά του επαναφέρεται δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, με τον ίδιο να γνωστοποιεί την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να είχε καταστεί μήλον της Έριδος για αρκετά κόμματα του Ενδιάμεσου, τα οποία φέρονται να τον προσέγγισαν για να τον εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», την περασμένη Πέμπτη (8/8), ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει θέση στο Ευρωκοινοβούλιο κάτω από τη σημαία οποιουδήποτε κομματικού σχηματισμού, αλλά με το «Γιασεμί», έναν ανεξάρτητο σχηματισμό, στον οποίο θα έχουν θέση προσωπικότητες απ’ όλες τις κοινότητες του νησιού. Την ιδέα αυτή φέρεται να ενστερνίζεται και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κάτι που προκύπτει μέσα και από τη συνέντευξη του Γιώργου Περδίκη, στην εφημερίδα «Σημερινή».

Πληροφορίες φέρουν και τον Γιώργο Λιλλήκα να είναι θετικός σε μια τέτοια ιδέα, ενώ κλειδί στην υπόθεση υποστήριξης Λεβέντ και από την Αλληλεγγύη φέρεται να είναι η απόφαση της Ελένης Θεοχάρους αν θα κατέλθει ή όχι στις Ευρωεκλογές. Ένας από τους κύριους όρους που φέρεται να έχει θέσει ο Λεβέντ για να υποστηριχθεί από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είναι να έχει πιθανότητες να εκλεγεί και να διεκδικήσει την έδρα σε ένα ισοδύναμο ψηφοδέλτιο. Κάτι που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο πολιτικών αρχηγών ή πρώην ευρωβουλευτών. Προς αυτόν τον σκοπό, Ελένη Θεοχάρους και Σενέρ Λεβέντ αναμένεται να συναντηθούν το επόμενο διάστημα.

Στην ΕΔΕΚ δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση της κεντρικής επιτροπής των Οικολόγων να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υποστήριξης ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Μάλιστα, ανώτεροι κύκλοι από τους Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισαν τη σχετική απόφαση των Οικολόγων ως μια προσπάθεια πολιτικού εκβιασμού του κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ επιθυμούσε την επανάληψη της συνεργασίας που είχε με τους Οικολόγους το 2014. Η πρόταση, ωστόσο, των Οικολόγων να κατέλθουν στις Ευρωεκλογές σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου -πλην του ΔΗΚΟ, που αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα- «τούμπαρε» τις διαπραγματεύσεις. Αφενός, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν θέλει καμία συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών και, αφετέρου, διαφωνεί με την πρόταση για εκ περιτροπής θητεία.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, προετοιμαζόμενος για όλα τα σενάρια, με την αυτόνομη κάθοδο της ΕΔΕΚ να είναι πολύ πιθανή, αλλά και εκλογικά ριψοκίνδυνη. Από την πλευρά τους οι δύο μεγάλοι, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα, προετοιμάζοντας ισχυρά κομματικά ψηφοδέλτια, ενώ υπομονή μέχρι το φθινόπωρο συστήνουν και στο ΔΗΚΟ, το οποίο επίσης θα κατέλθει αυτόνομα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.