Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Γλωσσάρι: Ανυπολόγιστη η ζημία για την Κυπριακή Δημοκρατία

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ 250 ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Τεράστια η ζημία που έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατ’ επέκταση στο εθνικό μας ζήτημα από το γλωσσάρι της ντροπής που δόθηκε από τον ΟΑΣΕ σε χιλιάδες δημοσιογράφους και διεθνείς οργανισμούς για χρήση εναλλακτικών λέξεων, οι οποίες παραχαράσσουν την Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακυρώνουν εγκλήματα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στην επίσημη ιστοσελίδα της, που επισκέπτεται εκατομμύρια κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη (http://europeanjournalists.org/blog/2018/07/11/words-that-matter-glossary-by-cyprian-journalists-to-address-local-issues/), αναφέρει πως το γλωσσάρι «σχεδιάστηκε από έμπειρους δημοσιογράφους στην Κύπρο και προέκυψε από μια κοινή προσπάθεια μεταξύ των οργανώσεων (των δημοσιογράφων) να ελαχιστοποιήσουν την ομιλία μίσους στη δημοσιογραφία», προσθέτοντας πως «η υιοθέτηση του γλωσσαρίου στην καθημερινή εργασία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα της δημοσιογραφίας»…

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών

Η εξέλιξη αυτή, που διασύρει διεθνώς τους λειτουργούς του Τύπου, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των δημοσιογράφων στο νησί, αφού πέραν της φίμωσης του δημοσιογραφικού κόσμου και της παραχάραξης της κυπριακής Ιστορίας, προκαλεί ανυπολόγιστη ζημία στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην εθνική υπόθεση. Γεγονός το οποίο οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που ζητούν την απόσυρση του γλωσσαρίου, από 170 (ο αρχικός αριθμός που κατήγγειλαν τη σύνταξή του), σε πέραν των 250. Οι δημοσιογράφοι, διά νέας επιστολής τους, ζητούν την απομάκρυνσή του από όλους του επίσημους οργανισμούς στη διεθνή κοινότητα.

Εκφράζουν, παράλληλα, την έντονη ανησυχία τους για τις πληροφορίες που θέλουν το «Γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ να έχει ήδη κυκλοφορήσει και επικροτηθεί από ξένα Μέσα Ενημέρωσης και διεθνείς οργανισμούς δημοσιογράφων και ζήτησαν από την ηγεσία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου να αφουγκραστεί την κοινωνία και τους λειτουργούς των ΜΜΕ, προχωρώντας άμεσα σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της.

Τι λέει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Ως υπέρμαχος του περιβόητου γλωσσαρίου εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ricardo Guti?rrez, σε τοποθέτησή του στις 11 Ιουλίου. Ο κ. Γκουτέρες θεωρεί, μάλιστα, πως η χρήση «λανθασμένης ορολογίας» υποθάλπει τη ρητορική μίσους.

«Περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζοντας ειδήσεις που μπορεί να τροφοδοτήσουν ρητορική μίσους, είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις για να περιγράψουν τις καταστάσεις που καλύπτουν. Οι επιλογές για τις λέξεις έχουν σημασία. Υποστηρίζουμε έντονα την κυπριακή πρωτοβουλία για το γλωσσάρι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δημοσιογράφοι της Κύπρου ουδέποτε συμμετείχαν στην προσπάθεια ποδηγέτησης και ελέγχου των λειτουργών του Τύπου, αλλά ούτε και συναίνεσαν στην παραπλάνηση του κυπριακού λαού και της διεθνούς κοινότητας. Το πιο σημαντικό είναι πως ούτε καν ενημερωθήκαν για την παραγραφή της Ιστορίας και τον εξωραϊσμό της κατοχής που επιχειρήθηκε.

Η Σόφη Μιχαηλίδου

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (P.I.O.), Σόφη Μιχαηλίδου, στηρίζει πλήρως την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και λειτουργών του Τύπου για απόσυρση του γλωσσαρίου.

«Συμφωνώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι πρέπει να δίνεται η πρέπουσα και δέουσα σημασία σε τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, αντί να τα λύνουν.

Το γλωσσάρι δεν βοηθά στην προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εισηγούμαι όπως τα σώματα και όργανα της δημοσιογραφικής οικογένειας αφουγκραστούν την πλειοψηφία των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και της κοινωνίας και καλέσουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν ή έχουν επαφή όπως αποσύρουν το γλωσσάρι», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πέραν της θεσμικής ιδιότητάς της διαφωνεί πλήρως και σε προσωπικό επίπεδο τόσο με την πρωτοβουλία όσο και με το περιεχόμενο του γλωσσαρίου.