Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Αγία Τηλλυρία

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Με την Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου

Στον θύλακα των Κοκκίνων μετέβησαν και φέτος Τουρκοκύπριοι, διά θαλάσσης, ξηράς και αέρα, για να γιορτάσουν την επέτειο βομβαρδισμού της Τηλλυρίας. Την ίδια ώρα που εμείς μνημονεύουμε 25 πεσόντες στρατιωτικούς και 28 πολίτες στα πεδία των μαχών και 69 νεκρούς και 56 τραυματίες από τους ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων σε Πύργο, Πηγαίνια, Παχύαμμο, Πωμό, μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς από βόμβες ναπάλμ, ο Μουσταφά Ακιντζί ανερυθρίαστα επαναλαμβάνει εαυτόν. Κλαψουρίζει πως αξίζει στους Τουρκοκύπριους να «ζούνε μια ανθρώπινη ζωή, ως ελεύθεροι άνθρωποι, χωρίς να είναι υπό τον έλεγχο κανενός». Καλεί την πλευρά μας να αντιληφθεί πως «υπάρχει μια νέα πραγματικότητα της κοινής και ίσης ιδιοκτησίας και συνεταιριστική διαχείριση του φυσικού αερίου».

Ο ίδιος βέβαια επιτήδεια αποσιωπά τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται και σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Αποσιωπά το γεγονός πως ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός γίνεται όλο και πιο εξαρτώμενος από την κατρακύλα της ευάλωτης τουρκικής οικονομίας, εξαφανίζεται ως εργατικό δυναμικό και παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα παράνομο ψευδοκράτος, πλήρως εξαρτημένο από το καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν. Ενδεικτικό της εξάρτησής του, το τεράστιο ανισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών με την Τουρκία, η αβέβαιη ευρωπαϊκή του προοπτική και η διεθνής του απομόνωση, εφόσον ο Ερντογάν παρεμποδίζει τη λύση στο Κυπριακό.

Είναι παράδοξο να μην έχει αντιληφθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης την ποδηγέτηση της ελεύθερης βούλησης των Τουρκοκυπρίων και τον κίνδυνο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, ώστε να καταστεί μία ακόμη τουρκική επαρχία και οι Τ/κ, Τούρκοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η δική του αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά επίσης ναρκοθετεί την όποια προοπτική λύσης, αφού πρέπει να γνωρίζει πως η όποια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν ο ένας τραβά πετσί κι ο άλλος τομάρι.

Ας απαιτήσει μαζί μας, επιτέλους, τερματισμό της τουρκικής κατοχής, καταγγέλλοντας την κατοχική Τουρκία για όλα όσα μας αποστερεί για 44 χρόνια. Είναι τουλάχιστο οξύμωρο και άκρως παράδοξο να ηγείται ο ίδιος, των πανηγυρισμών στην Τηλλυρία, γνωρίζοντας πως προκαλεί τους Ελληνοκύπριους. Είναι παράδοξο να ανέχεται μια ακόμη σημαία, κατά το πρότυπο αυτής στον Πενταδάκτυλο, να είναι χαραγμένη στις βουνοπλαγιές των Κοκκίνων.

Κανένα γλωσσάρι δεν μπορεί να γεφυρώσει διαφορές ή να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, αν δεν τερματιστούν όλες αυτές οι αναίτιες προκλήσεις που μόνο οργή και πόνο προκαλούν σε όσους έχασαν παιδιά, πατέρες, συγγενείς, το 1964 και το 1974.

Στ' αφτιά μου, ηχούν ακόμη τα κλάματα των οικογενειών του Γρηγόρη Καρεκλά και του Άντη Φιλήτα, όταν οι δύο Μορφίτες λεβεντονιοί έχασαν τη ζωή τους στις 6 και 8 Αυγούστου 1964, αντίστοιχα, στο στρατηγικής σημασίας ύψωμα Ακόνι και στους βομβαρισμούς της ακταιωρού Φαέθων, προασπιζόμενοι την πατρώα γη. Το έπος της Αγίας Τηλλυρίας διέλυσε τότε τα σχέδια των Τούρκων για κατάληψη της Κύπρου.

Είναι τραγικό, ωστόσο, που δέκα χρόνια αργότερα, το 1974, οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν τα άνομα σχέδιά τους, εξαιτίας και δικών μας λαθών, παραλείψεων και εγκληματικών ενεργειών της χούντας και της ΕΟΚΑ Β. Είναι ακόμη τραγικότερο που ποτέ, στα 44 πέτρινα χρόνια συνεχιζόμενης ημικατοχής της πατρίδας μας, δεν μάθαμε από τα λάθη μας.

Συνεχίζουμε να ομφαλοσκοπούμε, να τσακωνόμαστε, να μοιραζόμαστε σε «νεναίκους» και «πατριώτες» πηγαίνοντας από το κακό στο χειρότερο. Χωρίς όραμα και πανεθνική στρατηγική απελευθέρωσης, συνεχίζουμε την ανέξοδη πολιτική των μεγαλόστομων διακηρύξεων, ενώ υποχωρούμε διαρκώς και επικίνδυνα. Παράλληλα, ανεχόμαστε ετσιθελικές νοοτροπίες των Τούρκων και των εδώ εγκαθέτων τους, ηλεκτροφωτίζοντας ακόμη και τα φυλάκια του Αττίλα και αφήνοντας τους ανεμπόδιστα να διακινούνται στα Κόκκινα, ως να είναι χώρος τουρκικής επικυριαρχίας...

Πολλά τα διαχρονικά λάθη μας και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα... Λέτε να μην αξίζει και σε μας, τους Ελληνοκύπριους, επιτέλους να «ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή, ως ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες και ως άνθρωποι, χωρίς να είμαστε υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των άλλων προστατών μας;»

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
antigonipapadopoulou@hotmail.com
Τέως ευρωβουλευτής