Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Και μία και δύο… τριμερείς

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

* Σενάρια ραγδαίων εξελίξεων επεξεργάζονται τα Η.Ε. - Άγνοια στη Λευκωσία

* Την εβδομάδα μετά τις 15 Σεπτέμβρη και πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη Νέα Υόρκη παραπέμπουν για πιθανές επί του εδάφους εξελίξεις κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών

ΚΡΙΣΙΜΗ Η 30Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ, ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


Εξελίξεις, που όσο και αν η Λευκωσία δηλώνει μη ενήμερη, περιλαμβάνουν στο ευρύτερο πλάνο και συνάντηση των ηγετών, με ανοικτή μάλιστα ατζέντα, περιέχει το πλάνο των Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπάρχει μάλιστα χρονικός ορίζοντας που καθορίζεται μεταξύ της 17ης και 21ης Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα, δηλαδή, που ακολουθεί την αναμενόμενη κατάθεση της έκθεσης Λουτ στον Γενικό Γραμματέα και την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ.

Πατρότητα πρωτοβουλίας

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι οι γνωστοί κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών επιθυμούσαν (η αλήθεια ακόμη επιθυμούν) η πρωτοβουλία μιας πρώτης συνάντησης των ηγετών των κοινοτήτων στην Κύπρο -για σπάσιμο δήθεν του πάγου (πόσες φορές να σπάσει)- να προερχόταν από τις ίδιες τις πλευρές. Και, κυρίως, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, από την ε/κ πλευρά, που επιθυμεί διακαώς επιστροφή στον διάλογο.

«Τούμπαραν», όμως, μετωπικά και ενδεχομένως ανέλπιστα στην παρασκηνιακή κάθετη, επί του παρόντος, τουλάχιστον, άρνηση της Λευκωσίας να αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Άρνηση που στηρίζεται από τη μια στην άτεγκτη δημόσια ρητορική της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, αλλά κυρίως στο γεγονός πως είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που αναμένει αλλαγή στάσης από Τουρκία και κατοχικό καθεστώς και επίδειξη ευελιξίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις από τον Γενικό Γραμματέα τεθειμένες παραμέτρους, που αποτελούν και το προζύμι μιας δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, συμφωνίας.

Ενισχυτική των πιο πάνω γραφομένων είναι, άλλωστε, η εσχάτως διαμορφωθείσα τοποθέτηση της Κυβέρνησης και της ελληνικής κυπριακής πλευράς, σε δημόσιες και επαναλαμβανόμενες, μάλιστα, τοποθετήσεις, ότι αυτό που αναμένει πλέον το Προεδρικό είναι «πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα».

Το θέλουν πολύ

Χωρίς τα όσα αναφέρονται να θεωρούνται θέσφατο ή να έχει δοθεί «εγγύηση» πως έτσι τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, αναφέρεται επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η σκληρή και ωμή (κατά τον χαρακτηρισμό του Προέδρου Αναστασιάδη στη σύσκεψη Αρχηγών) νέα ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, έχουν στην κορυφή των επιλογών τους μια τέτοια συνάντηση. Γιατί, όπως δηλώνουν παρασκηνιακά, «θα δημιουργήσει, αν το επιτρέπουν πάντα οι συνθήκες και η ανίχνευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα καλύτερο μομέντουμ για να τρέξουν οι εξελίξεις».

Αν και η Λευκωσία δεν επιθυμεί την εκ μέρους της ανάληψη πρωτοβουλίας, εντούτοις, μαθαίνουμε, θα ανταποκριθεί θετικά σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προέλθει από τα Ηνωμένα Έθνη, όχι τόσο γιατί «δεν την παίρνει να αρνηθεί», αλλά γιατί «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», όπως μας είπε χαρακτηριστικά πρόσωπο με γνώση των όσων συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Πρόσθετα, μάλιστα, μας αναφέρθηκε ότι η σαφής τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της κυρίας Λουτ ότι «ουδείς μπορεί να περιμένει νέες κινήσεις επί της ουσίας από την ε/κ πλευρά, αφού το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις έχει σαφώς οριστεί στο Κραν Μοντανά από τον Αντόνιο Γκουτέρες», αφαιρεί πίεση από τη Λευκωσία, που ουσιαστικά αναμένει στο ακουστικό, χωρίς “μικρόφωνο” για δική της άλλη τοποθέτηση.

Ο κόμβος της Νέας Υόρκης…

Οι επί χάρτου -και αναλόγως σεναρίων- σχεδιασμοί του διεθνούς παράγοντα είναι πασιφανές ότι έχουν ως χρόνο και σημείο κορύφωσης τη Νέα Υόρκη. Η οποία αμερικανική μεγαλούπολη, υπό συγκεκριμένες, βεβαίως, προϋποθέσεις, ενδέχεται να καταστεί (το δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, οπότε λαμβάνει χώρα η Γενική Συνέλευση) θέατρο εξελίξεων για το Κυπριακό.

Γράφτηκε πολλάκις πως η κοινή παρουσία των Αναστασιάδη - Ακιντζί στην αμερικανική μεγαλούπολη δημιουργεί συνειρμούς, πολλώ δε μάλλον όταν όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, που, ως είθισται, θα συναντηθεί ξεχωριστά με τους δύο. Οι συνειρμοί αυτοί, που καταλήγουν στο ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, είναι μεν πρόωροι, αλλά διόλου ανεδαφικοί, κάτι που παραδέχονται πηγές στη Λευκωσία. Ωστόσο, επιλέγουν, επί του παρόντος, να μη συζητούν τέτοια ενδεχόμενα, βλέποντας μόνο την επόμενη μέρα, που στο δικό τους σημειωματάριο γράφει “συνάντηση Λουτ - Κοτζιά” και αμέσως μετά “συνάντηση Λουτ - Μογκερίνι”.

Το προφανές, ωστόσο, εμπόδιο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας δίαυλος άντλησης ενημέρωσης για το τι η Αμερικανίδα διπλωμάτις άκουσε από Τουρκία μεριά. Δεδομένο που η Λευκωσία ευελπιστεί να αλλάξει μέσα από την ενημέρωση που θα έχει από τον Νίκο Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη στις 11 Σεπτεμβρίου (όπως είναι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός, που, όμως, εύκολα μπορεί να αλλάξει, δεδομένης της στάσης της Λουτ και της μυστικοπάθειας με την οποία κινείται).

Χάραξη εναλλακτικών…

Τα πιο πάνω δεδομένα δημιουργούν και πολύ συγκεκριμένα ζητούμενα, τα οποία έχουν ως κεντρική ιδέα την χάραξη από πλευράς Λευκωσίας τακτικής χειρισμών αναλόγως διαφορετικών σεναρίων. Στις εσωτερικές συσκέψεις στο Προεδρικό, που ολοκληρώθηκαν, βεβαίως, την 1η Αυγούστου, μέρα κατά την οποία αναχώρησε από την Κύπρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για ιδιωτική επίσκεψη στις Σεϋχέλλες (διακοπές), άρχισε να αναπτύσσεται ο προβληματισμός για τα πιθανά σενάρια και τον τρόπο αντίδρασης της Λευκωσίας.

Στον λόφο του Προεδρικού θεωρούν απομακρυσμένο να μην υπάρξει εξέλιξη στο όλο θέμα, θεωρώντας ότι είναι απομακρυσμένο ο Γενικός Γραμματέας να κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας, επειδή δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Είναι πιο λογικό, μας έλεγε συγκεκριμένη διπλωματική πηγή, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας το όπλο των επικείμενων συναντήσεών του με τους άμεσα εμπλεκομένους, να επιχειρήσει - έστω και αν η Λουτ διαπιστώσει χάσμα απόψεων - να φέρει πιο κοντά τις πλευρές, ώστε να δοκιμάσει ξανά να κορυφώσει τις διαδικασίες.

Αυτό από μόνο του, βεβαίως, δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει στη Νέα Υόρκη - στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα μεταβεί από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 του μήνα - να είναι έτοιμος να χειριστεί δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις που δεν θα θέτουν την ε/κ πλευρά στη θέση του κατηγορουμένου, από τη μια, αλλά και, από την άλλη, θα διασφαλίσει ότι ενδεχόμενη έναρξη μιας νέας διαδικασίας θα κυλήσει εντός των αποδεκτών παραμέτρων.