Σημερινή

Πέμπτη, 25/04/2019
RSS

Ανάμεσα στις υπερδυνάμεις με πυξίδα την Ε.Ε.

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΤΟ 55% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ


Ενδιαφέροντα ευρήματα, αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρνει στο φως δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. Οι Κύπριοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα του πολιτικού του προϊσταμένου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τον οποίο το 78% των πολιτών έχουν θετική ή μάλλον θετική εικόνα.

Αρνητική είναι, ωστόσο, η αποτίμηση που γίνεται σε σχέση με τον τρόπο που η ενάσκηση εξωτερικής πολιτικής από την Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει στο Κυπριακό, καθώς οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι δεν εξυπηρετούνται οι στόχοι μας. Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας στοχεύσεις, η δημοφιλέστερη απάντηση είναι πως πρέπει να προσανατολιζόμαστε ταυτόχρονα προς ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και Ισραήλ. Πρώτος δυνητικός στρατηγικός εταίρος, ωστόσο, θεωρείται η Ελλάδα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Ιούλιος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Ικανοποιητικό έργο

Θετικά αποτιμάται από τους πολίτες το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το 18% το θεωρούν πολύ ικανοποιητικό και το 47% αρκετά ικανοποιητικό. Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι είναι το 29%, ενώ ποσοστό 6% δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση.

«Πετά» ο Χριστοδουλίδης

Αρκετά καλύτερα από το έργο του Υπουργείου του κρίνεται ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε αυτό το πόστο. Οι μισοί Κύπριοι δηλώνουν ότι έχουν θετική εικόνα γι’ αυτόν, ενώ ακόμη 28% αναφέρουν ότι έχουν μάλλον θετική εικόνα. Στον αντίποδα βρίσκονται το 16%, που έχουν μάλλον αρνητική ή αρνητική εντύπωση για τον Υπουργό.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χριστοδουλίδης ανέκαθεν απολάμβανε ευρεία δημοφιλία, καθώς, σε αξιολογήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων που έγιναν μέσα από έρευνες κατά την προηγούμενη πενταετία, όταν υπηρετούσε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, θεωρείτο πάντα ένα από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Το γεγονός, δε, πως προέρχεται από το διπλωματικό σώμα και διαθέτει εμπειρία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενδεχομένως να συμβάλλει στη θετική εντύπωση που έχουν γι’ αυτόν οι πολίτες.

Όχι και τόσο

Λιγότεροι από τους μισούς Κύπριους (ποσοστό 45%) θεωρούν ότι ο τρόπος ενάσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας εξυπηρετεί τους στόχους μας στο Κυπριακό. Αντιθέτως, το 50% είναι της άποψης ότι δεν εξυπηρετεί.

Προς πάσα κατεύθυνση

Ενδιαφέρουσα είναι η καταγραφή των απόψεων των πολιτών, σε ό,τι αφορά τον βασικό προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς οι περισσότεροι φαίνεται πως είτε επιθυμούν να ανοίξουμε τα φτερά μας προς πάσα κατεύθυνση είτε να περιορίσουμε πάρα πολύ το εύρος των στρατηγικών μας στοχεύσεων. Το 25%, που είναι και η δημοφιλέστερη απάντηση, έχουν την άποψη ότι πρέπει να στοχεύουμε ταυτόχρονα σε δύο αντικρουόμενα παγκόσμια συστήματα, αυτό των ΗΠΑ και αυτό της Ρωσίας, ενώ παράλληλα να διατηρούμε τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό αλλά και τη στενή θέση με τον ισχυρότερο παίχτη της περιφέρειάς μας, το Ισραήλ.

Ακολουθεί, σε ποσοστό 23%, η θέση πως πρέπει να προσανατολιζόμαστε μόνο προς την κατεύθυνση της Ε.Ε., αγνοώντας, στην ουσία, τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις και τους περιφερειακούς παίκτες. Επόμενη πιο δημοφιλής απάντηση, σε ποσοστό 13%, είναι η μάλλον ουτοπική θέση πως πρέπει να κινηθούμε προς όλα τα κράτη του πλανήτη, θέτοντας προτεραιότητες. Το καθαρά δυτικό σύστημα, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., βρίσκεται στην τέταρτη θέση και η άποψη πως πρέπει να στραφούμε μόνο στις ΗΠΑ στην πέμπτη. Άλλοι συνδυασμοί συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Προσανατολισμός και δυνητικοί εταίροι

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο διεθνής οργανισμός στον οποίο έξι στους δέκα Κύπριους θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη η εξωτερική μας πολιτική. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη σε ποσοστό 55%, στα οποία έτσι κι αλλιώς στρεφόμαστε λόγω Κυπριακού. Το ένα τέταρτο των πολιτών πιστεύουν ότι πρέπει να έχουμε ως ορίζοντα το ΝΑΤΟ και 10% την Κοινοπολιτεία. Τέλος, το 8% θεωρούν ότι η Κύπρος πρέπει να επενδύει στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τους δυνητικούς στρατηγικούς μας εταίρους σε επίπεδο κρατών, ποσοστό 48% θεωρούν πρώτη την Ελλάδα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία σε ποσοστό 39%. Οι δύο γειτονικές χώρες, με τις οποίες συμμετέχουμε σε περιφερειακά σχήματα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος λαμβάνουν ποσοστό 37% και 7% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το 26% θεωρούν δυνητικό εταίρο τη Γαλλία, το 11% το Ηνωμένο Βασίλειο και το 6% την Γερμανία. Το 22% εκφράζουν αυτήν τη θέση για τις ΗΠΑ και το 4% για την Κίνα.

Θετική αξιολόγηση

Τα περιφερειακά σχήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία με βασικό αντικείμενο την ενέργεια έχουν θετική απήχηση στους πολίτες. Το 44% χαρακτηρίζουν τις επαφές αυτές με τις γειτονικές χώρες καλές και το 33% μάλλον καλές. Αντίθετη άποψη διατηρούν το 17%, ενώ ποσοστό 6% δεν τοποθετούνται.

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία

Το 55% των Κυπρίων θεωρούν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να λειτουργεί πιο ανεξάρτητα, σε αντίθεση με το 37% που πιστεύουν στην απόλυτη εξάρτηση της εξωτερικής πολιτικής από το Προεδρικό. Σε ό,τι αφορά στους θεσμούς με τους οποίους θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη συνεργασία, η Προεδρία της Δημοκρατίας έρχεται πρώτη, με ποσοστό 36%, ακολουθούμενη από τη Βουλή με ποσοστό 32%. Σε ό,τι αφορά τα Υπουργεία, τρεις στους δέκα θεωρούν πως πιο στενή πρέπει να είναι η σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και δύο στους δέκα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας, ακολουθούμενα από το Υπουργείο Άμυνας. Χαμηλά στην κατάταξη εμφανίζονται οργανισμοί που έχουν άμεση σχέση με το εξωτερικό, όπως ο ΚΟΤ και ο CIPA.