Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Ενδιάμεσος γρίφος στις Ευρωεκλογές

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:01 | Του Τάσου Αναστασίου

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι συμμαχίες που εν τέλει θα συνάψουν τα κόμματα του ενδιάμεσου και ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων ενδέχεται να φέρουν ξεκαθάρισμα στο κομματικό τους σκηνικό


Μετά το έντονο παρασκήνιο στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, αυτό που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο σκηνικό, σε σχέση με τις ζυμώσεις και τις διαβουλεύσεις γύρω από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, είναι η πλήρης στασιμότητα. Παρόλο που οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του χώρου ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο, εντούτοις, παρατηρείται εδώ και καιρό ένα θολό τοπίο, το οποίο φέρεται να έχει οδηγήσει με τη σειρά του τις διαβουλεύσεις, σ’ ένα «προσωρινό» τέλμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες ότι για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνονται οι προσωπικές ατζέντες, οι φιλοδοξίες, οι τακτικισμοί, οι στρατηγικές και ενίοτε οι αντιπαλότητες των εμπλεκομένων μερών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη των Ευρωεκλογών μπορεί να μην είναι ελκυστική για τον πολίτη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δείχνει την απαξίωσή του το προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και κομματικό κατεστημένο, ωστόσο, για τους κομματικούς μηχανισμούς και τις ομάδες που τους περιβάλλουν, αποτελεί ένα σοβαρό τεστ για να μετρήσουν «κουκκιά», πριν από τις επόμενες Βουλευτικές, που θα διεξαχθούν το ‘21.

Το σταυρόλεξο έγινε γρίφος

Το δύσκολο σταυρόλεξο, όπως γράψαμε και σε παλαιότερα δημοσιεύματα στη «Σημερινή», τείνει να εξελιχθεί σε γρίφο, αναφορικά με τις συνεργασίες στον ενδιάμεσο. ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών γνωρίζουν ότι, χωρίς συνεργασίες, τουλάχιστον σε τριμερές επίπεδο, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η 6η έδρα στην Ευρωβουλή να καταλήξει είτε στο ΕΛΑΜ είτε στον ΔΗΣΥ.

Η πρόταση που αρχικώς κατέθεσε ο Γιώργος Περδίκης για συνεργασία και των τεσσάρων απορρίφθηκε από την ΕΔΕΚ, ένεκα του γεγονότος ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρείται, για συγκεκριμένους λόγους που χρονολογούνται, ως persona non grata (ανεπιθύμητος). Ως εκ τούτου, η τετραμερής συνεργασία έχει εκ προοιμίου διαγραφεί από το κάδρο, εκτός κι αν αλλάξει στάση ο Μαρίνος Σιζόπουλος, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται σχεδόν απίθανο. Η πρόταση που υπάρχει σήμερα και βρίσκεται στον πάγο είναι η κοινή κάθοδος των τριών κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές.

Αιτία του παγώματος φέρεται να είναι η διαφωνία της ΕΔΕΚ στη φόρμουλα που προτείνουν οι Γιώργος Περδίκης και Ελένη Θεοχάρους για εκ περιτροπής θητεία, διάρκειας περίπου 1.5 έτους, για το κάθε κόμμα. Τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΕΔΕΚ με την Αλληλεγγύη φέρεται να εκφράζει ο ευρωβουλευτής του κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης.

Η επιχειρηματολογία του εδράζεται στις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που έχει η Αλληλεγγύη, ως ένα δεξιό - συντηρητικό κίνημα, με τη σοσιαλδημοκρατία που εκπροσωπεί η ΕΔΕΚ. Ταυτόχρονα, στα διάφορα κομματικά πηγαδάκια εκφράζεται και η άποψη ότι η όποια διαφωνία του Δημήτρη Παπαδάκη για συνεργασία με την Αλληλεγγύη, ενδεχομένως να επηρεάζεται και από προσωπικό ενδιαφέρον, αφού η συνύπαρξή του σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με την Ελένη Θεοχάρους μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον ίδιο.

Προσμετρώντας τα δεδομένα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και γι’ αυτό της αυτόνομης καθόδου της ΕΔΕΚ. Προς αυτόν τον σκοπό, πληροφορίες φέρουν τον ίδιο να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία βολιδοσκόπησης ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, αλλά και κομματικών στελεχών που θα ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του κινήματος.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν ότι έχει προσεγγίσει από το κομματικό περιβάλλον είναι αυτό του πρώην βουλευτή και ανθυποψηφίου του το 2015 για την Προεδρία της ΕΔΕΚ, Γιώργου Βαρνάβα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης ενός υποψηφίου ο οποίος θα τυγχάνει της εύνοιας του Προέδρου της ΕΔΕΚ και θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αντι-Παπαδάκης».

Η λογική αυτή εκτείνεται στην ανάλυση που θέλει τους δύο άντρες να μην έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να βλέπει ως μια μελλοντική απειλή αμφισβήτησης του προσώπου του, τον σημερινό ευρωβουλευτή του κόμματος. Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ μάς ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί και προθέσεις, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ενδεικτικά, ότι ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος έθεσε το όριο των θητειών στην ηγεσία.

Την ίδια ώρα, στους Οικολόγους, φαίνεται να δυσανασχετούν με τα «βέτο» της ΕΔΕΚ, αλλά και με την καθυστέρηση που προκαλείται στην όλη διαβούλευση. Στο ενδεχόμενο που το τριμερές σχήμα ΕΔΕΚ - Αλληλεγγύη - Οικολόγοι ναυαγήσει, τότε στο παιχνίδι θα μπει ξανά η Συμμαχία Πολιτών, η οποία, μετά το τραγικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και πάρα πολλά.

Με Τουρκοκύπριο το ΑΚΕΛ και σύστημα ’14 ο ΔΗΣΥ

Οι δύο μεγάλοι, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως επανειλημμένως έχουμε γράψει, προσπαθούν να ετοιμάσουν δυνατά κομματικά ψηφοδέλτια, για να πετύχουν την όσο γίνεται μεγαλύτερη συσπείρωση, σε μια εκλογική διαδικασία όπου σαρώνει η αποχή. Στο ΑΚΕΛ παραπέμπουν μετά το φθινόπωρο για την ονοματολογία, όμως η πρόθεση να εντάξουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος Τουρκοκύπριο υποψήφιο έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από τον ίδιο τον Γ.Γ., Άντρο Κυπριανού.

Το όνομα του Τουρκοκυπρίου που έχει ακουστεί είναι αυτό του γνωστού στο ευρύ κοινό, καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Πρόκειται για έναν καταρτισμένο επιστήμονα, γνώστη της ελληνικής γλώσσας και οπαδό της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα για το ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα, ο ΔΗΣΥ φαίνεται ότι θα παίξει φουλ επίθεση, στοχεύοντας στην εκλογή τριών ευρωβουλευτών, εγχείρημα αρκετά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Προς αυτόν τον σκοπό, στο ψηφοδέλτιο ήδη έχει λάβει θέση ο νυν ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και η αντιπρόεδρος του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου.

Σε περίπτωση που ο ΔΗΣΥ εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, φημολογείται ότι θα εφαρμόσει το σύστημα του 2014. Υπενθυμίζεται ότι τότε, τις δύο θέσεις στην Ευρωβουλή κατέλαβαν η Ελένη Θεοχάρους και ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έγινε επίτροπος, με αποτέλεσμα ο τρίτος σε σταυρούς, Λευτέρης Χριστοφόρου, να εισέλθει στην Ευρωβουλή ως επιλαχών.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επαναληφθεί, αυτήν τη φορά με τη Στέλλα Κυριακίδου σε ρόλο Στυλιανίδη και την είσοδο, έτσι, στο Ευρωκοινοβούλιο και του τρίτου στη σειρά υποψηφίου. Με την εκλογή είτε της Στέλλας Κυριακίδου είτε του Νίκου Τορναρίτη στην Ευρωβουλή, θα προκύψουν ανακατατάξεις και στο Κοινοβούλιο. Πρώτη επιλαχούσα στη Λευκωσία, πλέον, έπειτα και από τον διορισμό του Προδρόμου στο Προεδρικό, είναι η Σάβια Ορφανίδου, με την Ξένια Κωνσταντίνου να ακολουθεί.