Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Προσέφερε βοήθεια και πήρε μαθήματα η κυπριακή αποστολή

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Με αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικές πτήσεις, επέστρεψε στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης η κυπριακή αποστολή, που συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Αττική κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η κυπριακή αποστολή αποτελείτο από τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες: 20 άτομα από το Τμήμα Δασών, 20 από την Πολιτική Άμυνα, 20 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και 4 από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και μαζί τους είχαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα.

«Κάτι το απίστευτο»

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος της ομάδας του Τμήματος Δασών, Πέτρος Πέτρου, η ομάδα μετέβη στον χώρο τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς και κατευθύνθηκε στο δάσος για να προσφέρει όση βοήθεια χρειαζόταν. Οι δασοπυροσβέστες, διευκρίνισε, δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε κίνδυνο, αφού ήταν έμπειροι. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, Χρυσήλιος Χρυσηλίου, ανέφερε:

«Θέλουμε πολλές μέρες, βδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια για να ξεπεράσουμε αυτά που βιώσαμε, οι σκέψεις μας είναι συνεχώς μαζί με τον κόσμο στην Αττική. Από τη πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με κόσμο που υπέφερε, ήταν κάτι το απίστευτο, αντικρίσαμε μια πλήρως κατεστραμμένη πόλη, κόσμος χάθηκε, αρκετοί έχασαν τα σπίτια, τα υπάρχοντα και τις περιουσίες τους, ζήσαμε δύσκολες στιγμές και εμείς ήμασταν εκεί για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε». Αυτό που αντικρίσαμε, πρόσθεσε, ήταν κάτι το απίστευτο.

Η ανάγνωση της Πυροσβεστικής

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η άποψη του Βοηθού Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λεωνίδα Λεωνίδου, ο οποίος είπε πως «η κατάσταση στην Αθήνα από επιχειρησιακής άποψης δεν ήταν καθόλου δύσκολη. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν να συνειδητοποιήσει κάποιος την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί μετά τη φονική πυρκαγιά».

Πρόσθεσε πως όταν έφτασε η κυπριακή αποστολή στην Αττική «η μεγάλη πυρκαγιά είχε ήδη τεθεί υπό μερικό έλεγχο, οπόταν για μας ήταν μια συνηθισμένη πυρκαγιά πλέον. Αυτό όμως που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου ήταν η τεράστια, η βιβλική καταστροφή που είχε συντελεστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δηλαδή 2 - 3 ώρες πυρκαγιάς είχε καταστρέψει τα πάντα». Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι παρόλο που η κυπριακή αποστολή ασχολήθηκε με την κατάσβεση μικρών εστιών και την ασφάλιση της περιμέτρου, ήταν μια εμπειρία για τα μέλη της αποστολής, διότι τους ανέπτυξε συναισθήματα που σχετίζονται με το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές και θα τους καταστήσει περισσότερο προσεκτικούς για το μέλλον.