Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Πώς εξελίσσεται το κομματικό σκηνικό

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΕΚ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σαφέστατα έχει εμβολιάσει τον κομματικό χάρτη. Αναμένεται ταυτόχρονα να δει κανείς εάν, ποιους και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει οι πρόσφατες εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Από πλευράς αριθμών τα πρώτα σημάδια θα φανούν στις Ευρωεκλογές, πολιτικά όμως υπάρχουν σημεία που αξίζει να αναδειχθούν.

ΔΗΣΥ
Μετά και τη μεγάλη νίκη του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές, αυτό που αναμένει ίσως κανείς να δει είναι εάν οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό θα έχουν ή όχι αρνητικές συνέπειες. Ως γνωστόν, οι εξελίξεις έφεραν σοβαρούς τριγμούς στην πολιτική σκηνή με έντονη την επιθυμία από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων όπως υπάρξουν παραιτήσεις.

ΑΚΕΛ
Η σκληρή αντιπολίτευση από πλευράς ΑΚΕΛ είναι πλέον εμφανής. Εκεί που στην προηγούμενη πενταετία το ΑΚΕΛ ήταν αντιπολιτευτικά σχεδόν ανύπαρκτο, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ, τους τελευταίους μήνες η αντιπολιτευτική του στάση είναι ιδιαίτερα έντονη. Μία άποψη θέλει το ΑΚΕΛ να επιθυμεί μετά και από αυτήν την πενταετία να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, συνεπώς άρχισε να κτίζει από τώρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει. Μια δεύτερη άποψη θέλει το ΑΚΕΛ, μετά και την σκληρή ήττα στις προεδρικές και μετά την τέταρτη κατά σειρά ήττα σε εκλογές (Βουλευτικές του 2011, Προεδρικές του 2013, Βουλευτικές του 2016 και Προεδρικές του 2018) να έχει καταλάβει πλέον ότι στήριξη στον Πρόεδρο και συνεργασία με τον ΔΗΣΥ ταυτόχρονα ίσως να σημαίνει και συρρίκνωση, εξ ου και η αλλαγή πλεύσης.

ΔΗΚΟ
Σαφέστατα το αποτέλεσμα των Προεδρικών ήταν αρνητικό και συνιστά ήττα κυρίως γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν πέρασε στον β’ γύρο Η επόμενη μέρα των Προεδρικών όμως έχει φέρει το ΔΗΚΟ με 9+1 βουλευτές, κάποιος λοιπόν θα έλεγε ότι από μία άποψη το ΔΗΚΟ έχει καταφέρει να κρατήσει τη θετική πλευρά του αποτελέσματος, βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον. Μετά και τις διαγραφές το ΔΗΚΟ καλείται στις Ευρωεκλογές να δείξει ότι οι μετεκλογικοί τριγμοί δεν το έχουν επηρεάσει ή τουλάχιστον το έχουν επηρεάσει στον μικρότερο δυνατό βαθμό.

ΕΛΑΜ Vs ΕΔΕΚ - Αλληλεγγύη - Οικολόγοι
Δεύτερος νικητής των Προεδρικών, μετά τον Νίκο Αναστασιάδη, ήταν σαφέστατα ο Χρίστος Χρίστου. Έλαβε ποσοστό 5,65% και συνολικά 21.846 ψήφους, 8.805 περισσότερες απ' ό,τι έλαβε το ΕΛΑΜ το 2016. Σημαντικό γεγονός για τον κ. Χρίστου είναι ότι κατέλαβε την τέταρτη θέση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και ψήφο στο ΕΛΑΜ, όμως από μία άποψη το ΕΛΑΜ προφανώς και ελπίζει ότι θα κτίσει σε αυτό και ότι θα διεκδικήσει την έκτη έδρα στις Ευρωεκλογές. Ακριβώς εδώ εδράζεται και η προσπάθεια των ΕΔΕΚ-Κινήματος Αλληλεγγύη-Οικολόγων/Συνεργασίας να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν την έκτη έδρα. Μια προσπάθεια η οποία ήταν προφανώς και συνέχεια της απόφασης των κομμάτων αυτών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Εάν καρποφορήσει, σαφέστατα και θα πρόκειται για επιτυχή προσπάθεια ανακοπής της πορείας του ΕΛΑΜ.

Συμμαχία Πολιτών
Ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο έχει καταγράψει ο Γιώργος Λιλλήκας στις πρόσφατες Προεδρικές για διάφορους λόγους. Πρώτον, γιατί δεν πέτυχε τον κύριό του στόχο, που ήταν η είσοδος στον β’ γύρο, μένοντας εξαιρετικά μακριά από αυτόν. Δεύτερον, γιατί κατέγραψε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, 2,2% και λαμβάνοντας μόλις 8,419 ψήφους, τσαλακώνοντας την πολύ καλή εικόνα που είχε κτίσει το 2013. Τρίτο, γιατί έλαβε την πέμπτη θέση χάνοντας από τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ, κόμμα το οποίο έλαβε ψήφους πολύ πιο κάτω από τη Συμμαχία στις Βουλευτικές του 2016.

Εάν κάποιος παρέβλεπε τα πιο πάνω, σίγουρα δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός ότι η Συμμαχία είχε φύγει λαβωμένη από τις προεδρικές εκλογές μετά την αποχώρηση των πρωτοκλασάτων στελεχών της και ταυτόχρονα χάνοντας δύο από τους τρεις βουλευτές της. Είναι γεγονός ότι τα κριτήρια ψήφου σε Προεδρικές σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρητικά διαφέρουν, είναι όμως γεγονός ότι η επόμενη μέρα για τη Συμμαχία ήταν και είναι αβέβαιη.

Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου έχουν αποφασίσει με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, αφήνοντας εκτός τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής