Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΕΝΩ Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ

Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε ρωσικές ενέργειες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από το Μαξίμου, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, διαμηνύεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι "η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας".

Από τη ρωσική πλευρά, τα μηνύματα προϊδεάζουν για κλιμάκωση της έντασης, που οξύνθηκε με την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα.

Λαμβάνει μέτρα και η Μόσχα

Η πρώτη αντίδραση ήταν από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Τass δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης δεν είναι πλέον κατάλληλη, και προανήγγειλε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα. "Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω πότε, σε ποιον και σε ποιες διαστάσεις, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί και αναφορικά με την πρόσκληση, καθώς η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα διαψεύδει το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών, που ανέφεραν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Η ρωσική πρεσβεία παραθέτει δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στις 13 Ιουνίου στη Μόσχα, όπου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωνε "επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στο ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο".

Ένταση και στο εσωτερικό

Η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν ενημέρωση για τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Ηράκλειο ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό" και βασίζεται στην πληροφόρηση που είναι "δημόσια διαθέσιμη".

"Από αυτά τα οποία γνωρίζουμε, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα", τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα "να μην υπάρξει μία περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας".

Παράλληλα διαμήνυσε "να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει ότι "υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών".

«Ας μην μπλέκουμε τα δυο ζητήματα. Προφανώς και η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι υποκινούμενη από κανέναν. Αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι μια κακή συμφωνία, επειδή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς εκχώρησαν τη "μακεδονική" εθνότητα και τη "μακεδονική" γλώσσα στη γειτονική χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε ότι "η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς" και προειδοποίησε ότι "δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής".

Λαβρόφ: «Καμία απόδειξη»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικώς αποκρίθηκε ότι "τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα είναι όμοια με την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε ανυπόστατη ρητορική σε βάρος της Μόσχας". "Δεν μας παρουσίασαν καμία απόδειξη", σημειώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφορικά με την "παράνομη" δράση Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα, για την οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα, την ώρα πάντως που δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για "περίεργη κινητικότητα" των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη.

Σφοδρή δυσαρέσκεια

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, τη στιγμή που η Μόσχα, μέσω του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε να επιμένει στην υιοθέτηση ισοδύναμων αντιμέτρων στην απέλαση και εξέφρασε σφοδρή δυσαρέσκεια για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι δύο διπλωμάτες υπενθυμίζουν οι FT κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. "Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη", δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Οι κατηγορίες

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις για να επηρεάσουν πολίτες στο Σκοπιανό ζήτημα. "Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα", δηλώνει στους FT διπλωμάτης δυτικής χώρας και προσθέτει "είναι μια εκλεπτυσμένη επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά".