Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Απαράδεκτο το Γλωσσάρι

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:03 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

«ΒΕΤΟ» ΣΕ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΕΑΝ ΕΠΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΚΤΩ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ


Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να επαναρχίσουν εάν η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που θέτουν τρεις στους τέσσερεις Κύπριους, σε δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής. Οκτώ στους δέκα, μάλιστα, πιστεύουν πως, ανεξαρτήτως της έκβασης του Κυπριακού, οι Τούρκοι δεν πρόκειται να τερματίσουν τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν και οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν ότι η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί θα δημιουργήσει προοπτικές για επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα, την ίδια στιγμή διάχυτη είναι η απαισιοδοξία ως προς την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους επί του εγγράφου Γκουτέρες. Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο, συναφές με το Κυπριακό ζήτημα, αυτό του γλωσσαρίου με την ορολογία της λήθης, είναι ξεκάθαρο πως η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί, καθώς το 16% το θεωρούν κακό και το 51% απαράδεκτο, ενώ ακόμη 64% πιστεύουν ότι παραγράφει την ιστορική αλήθεια.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο:
IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Ιούλιος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Ανεδαφική… προοπτική
Την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών αναμένουν ότι θα ξεκλειδώσει η Τζέιν Χολ Λουτ με την άφιξή της στην Κύπρο το 58% των πολιτών, ενώ αντίθετη άποψη έχουν τρεις στους δέκα. Αυτήν την πεποίθηση έχει η πλειοψηφία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι πιο ψηλή στην ομάδα 65+ (68%) και πιο χαμηλή στην ομάδα 18-24 (42%). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διάχυτη είναι η απαισιοδοξία ως προς την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του εγκαθέτου της κατοχής, αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες. Το 68% των Κυπρίων θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Από το ναυάγιο στο βουνό
Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι, εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αυτό πρέπει να γίνει από το σημείο που ναυάγησαν στο Κραν Μοντανά. Δημογραφικά, η άποψη αυτή κυριαρχεί κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 45-64 (69%) και 65+ (68%). Διαφορετική γνώμη έχουν, ωστόσο, το ένα τρίτο, που φαίνεται να μη θεωρούν το ναυάγιο καλό σημείο έναρξης.

Θέτουν κόκκινες γραμμές
Σαφέστατο μήνυμα στέλνουν στην πολιτική ηγεσία οι Κύπριοι, αναφορικά με τους όρους που θέτουν για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι ξεκάθαρο πως για τα τρία τέταρτα αποτελεί κόκκινη γραμμή η αποχώρηση του τουρκικού στρατού και η απάλειψη του καθεστώτος των εγγυήσεων. Ως εκ τούτου, θεωρούν πως εάν η Τουρκία επιμένει σε αυτές τις πολλάκις εκπεφρασμένες θέσεις, δεν πρέπει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Δεν θα μας αφήσουν ήσυχους
Οκτώ στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν πως, ανεξαρτήτως της έκβασης του Κυπριακού, οι Τούρκοι δεν πρόκειται να μας αφήσουν ήσυχους, καθώς θεωρούν ότι δεν πρόκειται να τερματίσουν τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μάλιστα μόνο το 13% διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ξεκάθαρη διαφωνία
Απαράδεκτο θεωρούν το Γλωσσάρι με την ορολογία για το Κυπριακό περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, ενώ ακόμη 16% το χαρακτηρίζουν κακό. Χαρακτηριστικό του αποτροπιασμού που προκάλεσε στην κυπριακή κοινωνία το «εργαλείο» περιορισμού της ελευθεροτυπίας είναι το γεγονός πως μόλις 1% το θεωρούν εξαιρετικό. Ταυτόχρονα, το 62% των Κυπρίων πιστεύουν ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η δημιουργία του, θέση με την οποία διαφωνούν δύο στους δέκα, που θεωρούν πως ήταν ορθή. Ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει ότι δεν ήταν ούτε σωστή ούτε λανθασμένη, ενώ ακόμη 10% δεν τοποθετούνται.

Διαστρεβλώνει την αλήθεια
Οι περισσότεροι πολίτες (48%) υιοθετούν την άποψη των 170 και πλέον δημοσιογράφων, που καταγγέλλουν πως το γλωσσάρι αποτελεί μορφή λογοκρισίας των λειτουργών του Τύπου. Ποσοστό 36% διαφωνούν με αυτήν τη θέση και 16% δεν τοποθετούνται. Την ίδια στιγμή, το 64% των Κυπρίων δηλώνουν ότι το γλωσσάρι με τις «εκπτώσεις» στην κατοχή παραγράφει την ιστορική αλήθεια, αντίληψη με την οποία διαφωνούν δύο στους δέκα.

Δεν θα το υιοθετήσουν
Εκτίμηση του 50% των πολιτών είναι πως οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να υιοθετήσουν καθόλου το γλωσσάρι. Ποσοστό 14% αναμένουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και 5% ότι μπορεί να συμβεί για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη 16% θεωρούν πως ίσως υιοθετεί μέρος των διαστρεβλωτικών όρων που περιλαμβάνει. Αυτό για το οποίο δεν φαίνεται να έχει αποκρυσταλλωθεί άποψη ακόμη είναι για την εμπλοκή του ΟΑΣΕ σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Αν και οι περισσότεροι, σε ποσοστό 35%, την θεωρούν αρνητική, το ένα τέταρτο είναι της άποψης πως είναι θετική και ακόμη ένα τέταρτο πιστεύουν πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική.