Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:01 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ Η ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΣΠΕΧΑΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι ο κύριος χρηματοδότης, ήδη έχουν προχωρήσει σε αλλαγές σε τρεις ειρηνευτικές αποστολές


Με «σημαία» τις αναφορές του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην πρόσφατη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Λευκωσία σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών στο παρασκήνιο, ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στην παρουσία της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, με φόντο τις προσπάθειες των Αμερικανών να επιβληθεί γερό «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό που αφορά τις στρατιωτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής, υποστήριξαν ότι η αμερικανική προσέγγιση περί ολοκλήρωσης της παρουσίας των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ δεν έχει ως αιτία το Κυπριακό. Οι δαπανηρότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών είναι η Minus στο Νότιο Σουδάν, η Monusco στη Δημοκρατία του Κονγκό και η Minusma στο Μαλί. Το κόστος κάθε μίας ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Από την άλλη, ο ΓΓ ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα τής ειρήνης στην Κύπρο για πάνω από πενήντα χρόνια, αποτρέποντας την επανάληψη των συγκρούσεων και συμβάλλοντας στη διατήρηση του νόμου και της τάξης, καθώς και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες. Η θέση Γκουτέρες είναι ότι η Κύπρος παρέμεινε ήρεμη και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, διατήρησε την εμπιστοσύνη των αντιτιθέμενων δυνάμεων, διασφαλίζοντας ότι τα περιστατικά δεν κλιμακώνονται, δεν προκαλούν εντάσεις ή διακόπτουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Αγκάθια… παντού

Η Λευκωσία βρίσκεται για το θέμα σε απόλυτη εγρήγορση, καθώς το έχει χαρακτηρίσει ως ένα σοβαρό ζήτημα. Μάλιστα, στο Προεδρικό βλέπουν ότι υπάρχουν δυσκολίες και επιπλοκές και θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να περισώσουμε την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, τους όρους εντολής της και την ανανέωση της θητείας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ειδικά με Μόσχα και Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει σοβαρή αλλαγή στα δεδομένα που ισχύουν στο νησί. Δεν αποκλείεται, εάν οι εξελίξεις έχουν σοβαρή αρνητική πορεία, ο κ. Χριστοδουλίδης να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ώστε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ήδη, μέσα στην εβδομάδα, την Αμερικανίδα Πρέσβη συνάντησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ τον Ρώσο Πρέσβη κ. Οσάτσι συνάντησε, εκτός από τον κ. Νεοφύτου, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το βλέμμα της Λευκωσίας είναι στραμμένο στην παρουσίαση που θα κάνει σε 48 ώρες η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην οποία θα έχει αναφορές για τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η κ. Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι είναι νευραλγικής σημασίας η συνέχιση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος των ΗΕ που βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και η παρουσία του κατοχικού στρατού δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε την προστασία και την έξωθεν καλή μαρτυρία που μπορεί να δώσει η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια προσπάθεια για επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, θα ήταν ευκολότερο να αποφύγουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το καμπανάκι του Μαυρογιάννη

Οι αναφορές του Ε/κ Διαπραγματευτή στο Sigma για το ζήτημα προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς ανέφερε ότι αλλαγή των όρων εντολής θα σήμαινε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό που κάνει.

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι: «Αν ξαφνικά σταματήσει η στρατιωτική διάσταση και μείνουν μόνο παρατηρητές, οι άνθρωποι θα κάνουν κάτι άλλο και δεν θα κάνουν πράγματα για να αποφευχθεί τυχόν αντιπαράθεση στη νεκρή ζώνη. Μόνο και μόνο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση και ανάγκη λήψης περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος εκτίμησε επίσης ότι πιθανώς να υπάρξουν κάποιες αλλαγές όσον αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Το πρόβλημα δεν είναι η Κύπρος

Πρώτος χρηματοδότης των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταβάλλουν το 28,5% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού και από την έλευση του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσπαθούν να μειώσουν τη συμβολή τους στο 25%.

Η Κίνα είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή (10,25%), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ισπανία.

Το παζάρι για την κατανομή του οικονομικού βάρους προμηνύεται κάτι παραπάνω από σκληρό, καθώς η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει εξαιρετικά σκληρή γραμμή όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών. Τον περασμένο χρόνο, η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει οικονομίες ύψους ενός δισεκατομμυρίου, αλλά δεν εξασφάλισε παρά περικοπή 500 εκατομμυρίων, με τη βοήθεια και του τερματισμού αποστολών, όπως της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Αϊτής.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει μία μόνο χώρα να είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για το ένα τέταρτο και πλέον του προϋπολογισμού για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και ζητούν να δουν μια δικαιότερη κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ των άλλων χωρών μελών.

Ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει περί τους 100.000 κυανόκρανους σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο 15 ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Στις αρχές Ιουλίου, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2018 - 2019 προβλεπόταν σε ένα ποσό μεγαλύτερο των $6.689 δις. Αυτό μεταφράζεται σε 122 εκατομμύρια λιγότερα από τις προτάσεις που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες. Η αρχική αίτηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες προς τις χώρες μέλη ήταν για έναν προϋπολογισμό ύψους $7.268 δις.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμού εγκρίνεται τον Δεκέμβριο και είναι χωριστός από τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων που εγκρίνεται τον Ιούνιο.