Σημερινή

Πέμπτη, 25/04/2019
RSS

Το μεταναστευτικό απειλεί την ύπαρξη της Ε.Ε.

| Εκτύπωση | 01 Ιούλιος 2018, 18:03 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ

«ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ, Η EΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ»

«Η Ελλάδα και η Κύπρος δέχτηκαν μόνον το 2017 πέραν των 5.000 αιτητών ασύλου, και άλλες χώρες μόνο μερικές δεκάδες. Για την Κύπρο οι αριθμοί, μάλιστα, τους πρώτους μήνες του 2018 είναι αυξημένοι κατά 40%»


Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας δηλώνει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής. Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για δημιουργία γλωσσαρίου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων, αφού πρόκειται για προσπάθεια ποδηγέτησης της ελευθερίας του Τύπου, με ενδεχόμενο, μάλιστα, να επηρεαστούν αρνητικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό, απάντησε ότι τόσο η Ένωση Συντακτών, όσο και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θα πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο την Ιστορία μας, όσο και την εθνική μας υπόθεση.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο σοβαρό πρόβλημα του μεταναστευτικού, αποκάλυψε τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό του κυκλώματος Τουρκίας - Συρίας - κατεχομένων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση και ο ίδιος, όπως επισήμανε, προχώρησαν ήδη σε ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για πάταξη του φαινομένου.

Κυρίαρχο πρόβλημα το μεταναστευτικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την Πέμπτη το μεταναστευτικό, ως το πλέον φλέγον θέμα προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αξιολογείτε τα συμπεράσματα της συνόδου και πώς επηρεάζεται η Κύπρος;

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πω ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα απειλεί πλέον την ύπαρξη και συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε και τις προάλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, υπάρχει κίνδυνος το ευρωπαϊκό όνειρο να χαθεί, λόγω της μετανάστευσης, αφού οι μεταναστευτικές ροές είναι τόσο μεγάλες, που καθιστούν τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ανίκανες να τις χειριστούν από μόνες τους.

Από τα συμπεράσματα της Συνόδου, έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, φαίνεται να οδηγούμαστε σε σημαντική ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, με τη δημιουργία, πλέον, μιας δυνατής Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και τη δημιουργία Κέντρων Αποβίβασης Μεταναστών και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από «φιλτράρισμα» των μεταναστών, κάτι που είναι θετικό. Αυτό που προβληματίζει είναι το θέμα της θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού κατανομής των αιτητών ασύλου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό των χωρών, η οποία δεν θα είναι υποχρεωτική, όπως ήταν μέχρι τώρα η πρόταση, αλλά σε εθελοντική βάση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με την Αυστριακή Προεδρία και θα είμαστε εκεί, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων μας.

Σε τι εξυπηρετεί αυτός ο μηχανισμός ανακατανομής;

Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες όσον αφορά την υποδοχή των μεταναστών. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος δέχτηκαν μόνον το 2017 πέραν των 5.000 αιτητών, και άλλες χώρες μερικές δεκάδες. Για την Κύπρο, μάλιστα, οι αριθμοί τους πρώτους μήνες του 2018 είναι αυξημένοι κατά 40%. Δεν μπορεί κάποιος να αναμένει από μικρές χώρες να αναπτύσσουν δυσανάλογες με το μέγεθός τους δομές για να αντέξουν αυτές τις ροές. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει πράξη, αν όχι μέσω του μηχανισμού κατανομής, τότε μέσω της δημιουργίας αυτών των Κέντρων Αποβίβασης Μεταναστών και εκτός Ε.Ε. και της ανάληψης αυξημένης ευθύνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προανέφερα.

Το κύκλωμα διακινητών

Πού βρισκόμαστε όσον αφορά το κύκλωμα διακινητών μεταναστών από την Τουρκία και τα κατεχόμενα προς την Κυπριακή Δημοκρατία; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση;

Το θέμα των κυκλωμάτων διακινητών, που στον βωμό του κέρδους θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα, το οποίο συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι τώρα δεν έχουν εξευρεθεί αποτελεσματικές λύσεις.

Στην Κύπρο, το κύκλωμα αφορά διακινητές που δρουν μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, κατεχομένων και διοχετεύουν, συστηματικά και μεθοδικά, πλέον, μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές, κάτι που δεν υπήρχε τα περασμένα χρόνια, όταν οι κινήσεις ήταν πιο αποσπασματικές και μεμονωμένες. Η μη συνεργασία της Τουρκίας, στην οποία υπάρχουν πλέον 3 εκ. Σύροι πρόσφυγες, αλλά και η ανοικτή πληγή που λέγεται κατοχή και Πράσινη Γραμμή, κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο οξύ. Έθεσα το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης, αφού αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, όσο και γενικότερα την ανάμειξη της Frontex στην περιοχή.

Ποιες αλλαγές προωθούνται στο θέμα των τ/κ περιουσιών και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα; Υπάρχει ανταπόκριση, είναι εύχρηστο το σύστημα;

Πολλές από τις αμαρτίες του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών οφείλονται στην έλλειψη διαφάνειας. Στο ότι ο διαμοιρασμός γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ τα διαθέσιμα τεμάχια ήταν γνωστά σε λίγους με διασυνδέσεις. Αυτό, το διορθώνουμε με τη δημοσιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεμαχίων, και όχι μόνον αυτών για τα οποία δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως γινόταν στο παρελθόν. Η πρώτη προκήρυξη, μέσω μιας σύγχρονης ιστοσελίδας, έχει γίνει και αφορά έναν σημαντικό αριθμό τεμαχίων, νομίζω γύρω στα 140.

Παράλληλα, συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης περιουσιών από μη δικαιούχους και παραχώρησής τους, μέσω της δημοσίευσης, σε δικαιούχους, κάτι που ανταποκρίνεται και στο περί δικαίου αίσθημα του προσφυγικού κόσμου. Έχουν γίνει περίπου 600 τέτοιες ανακτήσεις τα τελευταία 5 χρόνια.

Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος, τη δυσκολία, αλλά και τις αντιδράσεις που έχουμε να διαχειριστούμε. Απ' εκεί και πέρα, πιστεύω ότι χρειάζονται πιο σημαντικές αλλαγές πολιτικής, και είναι κάτι το οποίο συζητώ και με τον προσφυγικό κόσμο και με τα κόμματα.

Αναθεώρηση προσφυγικής πολιτικής

Τι αλλάζει στην προσφυγική πολιτική;

Είναι απόλυτα συναφής με την προηγούμενή σας ερώτηση. Νομίζω ότι υπάρχει καθολική αποδοχή, ότι η προσφυγική πολιτική, η οποία εστιάζεται κυρίως σε στεγαστικά σχέδια, ανταποκρίνεται, ίσως, στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου πριν από κάποιες δεκαετίες και όχι τις σημερινές. Επίσης, διέπεται από αδικίες. Αυτό για το οποίο προετοιμαζόμαστε, είναι η αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής, ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη την περιουσία ενός πρόσφυγα στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο πάντα του δημοσιονομικά εφικτού.

Αυτό, δεν είναι μόνο πιο ορθολογικό ή δίκαιο, αλλά έχει και έναν συμβολισμό εθνικής σημασίας. Η πραγματική σύνδεση, από πλευράς πολιτικής, της προσφυγιάς με τη γη, με την κατεχόμενη περιουσία. Για να προχωρήσουμε, θα πρέπει φυσικά να υπάρχει συναίνεση και, βεβαίως, θέλει και αρκετή τεχνική προετοιμασία. Φυσικά, καμία προσφυγική πολιτική δεν μπορεί να αναιρέσει τις επιπτώσεις της εισβολής και κατοχής.

Πώς προχωρεί το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Το σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται ριζική αλλαγή, γιατί απλά δεν είναι σύστημα αυτοδιοίκησης. Οι 380 τοπικές Αρχές είναι υπερβολικά πολλές για να μπορούν να «αυτοδιοικηθούν». Για να μπορούν να έχουν τους πόρους, το προσωπικό, την τεχνογνωσία, τα συστήματα ελέγχου που θα οδηγούσαν στην αυτοδιοίκηση. Προχωράμε γρήγορα με τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των Κοινοτήτων.

Έχουμε κάνει εντατικές διαβουλεύσεις με την Ένωση Κοινοτήτων, και τελείωσε και η τεχνοοικονομική μελέτη. Ξέρουμε ότι θα γίνουν 38 συμπλέγματα υπηρεσιών που θα έχουν νομικό καθεστώς τοπικής αυτοδιοίκησης, αντί των 350 Αρχών που υπάρχουν σήμερα. Ξέρουμε ποια θα είναι αυτά τα συμπλέγματα, τι υπηρεσίες θα καλύπτουν, τι προσωπικό θα απασχολούν, έχουμε ξεφύγει από τη σφαίρα του θεωρητικού και προχωρήσαμε στη συγκεκριμενοποίηση.

Μένουν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά εντός του χρόνου θα είμαστε πλήρως έτοιμοι. Όσον αφορά τους Δήμους, εκεί παραμένουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, όσον αφορά, για παράδειγμα, τις εξουσίες, όπως οι άδειες οικοδομής. Εργαζόμαστε, ούτως ώστε να γίνουν αυτές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα νομοσχέδια, καθώς και το τι θα πρέπει να καθοριστεί πιο λεπτομερώς, για να προχωρήσει και αυτό το θέμα.

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας;

Τα νομοσχέδια τα οποία καταθέσαμε και αφορούν το σύστημα διορισμού και προαγωγών, αλλά και το σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια υπηρεσία, δυστυχώς απορρίφθηκαν από τη Βουλή. Σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από αυτά η αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας που αφορά την καθημερινότητα όλων μας, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη. Όταν το σύστημα αναδεικνύει τους άξιους και τους εργατικούς υπαλλήλους, τότε έχεις μιαν αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, όταν είναι ισοπεδωτικό ή ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις, τότε τον λογαριασμό τον πληρώνει ο πολίτης και η χώρα.

Τότε, ένιωσα μεγάλη απογοήτευση, γιατί κάναμε σωρείες μελετών, συνεργαστήκαμε με ειδικούς, αλλά, δυστυχώς, δεν πετύχαμε την υπερψήφισή τους. Φυσικά, εμείς επιμένουμε. Κάναμε νέα διαβούλευση με τα κόμματα, ετοιμάσαμε νέα νομοσχέδια, τα οποία πιστεύω θα κατατεθούν μετά το καλοκαίρι στη Βουλή. Πριν από λίγες μέρες, το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και οι βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει σύστημα αξιολόγησης.

Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι θα περάσουμε από τις φραστικές διακηρύξεις στην πράξη, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καταθέσουμε εκ νέου. Απ' εκεί και πέρα, το κάθε υπουργείο θα πρέπει να αναδιαρθρώσει, να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις δικές του δομές, πρακτικές και διαδικασίες, και να εκσυγχρονιστεί. Αυτό, αποτελεί πολύπλευρη υπόθεση για ένα υπουργείο του εύρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Να δώσω μόνον ένα παράδειγμα: Για συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ίδιου του υπουργείου, προϋπολογίσαμε, για τα επόμενα 3 χρόνια, περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Όταν τεθούν σε εφαρμογή, θα είναι πιο εύκολη η ζωή όλων μας.

Το γλωσσάρι

Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με το γλωσσάρι και την προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων; Δεδομένου ότι περιλαμβάνει κρίσιμες πολιτικές πτυχές που αφορούν στο εθνικό μας θέμα και πιθανόν να οδηγήσουν σε αρνητικές εξελίξεις. Η Κυβέρνηση έχει άποψη επί του θέματος, και ποια η προσωπική σας θέση;

Σαφέστατα, η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και πιστεύω ότι στην Κύπρο γίνεται σεβαστή. Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα ήθελα να κρίνω κάτι το οποίο δεν έχω διαβάσει και που δεν είναι ξεκάθαρη η πρόθεση επιβολής του. Πιστεύω ότι, τόσο η Ένωση Συντακτών, όσο και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαβούλευση για τον νέο Νόμο περί Τύπου, ο οποίος αναμένεται σύντομα, θα πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο την Ιστορία μας, όσο και την εθνική μας υπόθεση.

Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις καταγγελίες του Φαίδωνα Φαίδωνος εναντίον συγγενικού προσώπου του Μαρίνου Σιζόπουλου, με δεδομένο ότι ο κ. Σιζόπουλος έχει παρουσιάσει και τις αποδείξεις στα ΜΜΕ…

Το Υπουργείο έχει απαντήσει επίσημα γι’ αυτό το θέμα. Όλες οι καταγγελίες του κ. Φαίδωνος ή οποιουδήποτε άλλου διαβιβάζονται και στην Αστυνομία, η οποία διερευνά τη διάπραξη των όποιων ποινικών ευθυνών.