Σημερινή

Δευτέρα, 22/04/2019
RSS

Η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 17:00 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΚΟΪΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2013, ΚΑΘΟΤΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η ομάδα του, απαλλαγμένοι από τα «βαρίδια», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν την «Καρογιανική» πτέρυγα, θα έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν και να προσδώσουν στο ΔΗΚΟ το δικό του πολιτικό στίγμα στον κομματικό χάρτη


Ημέρα εκλογικού συνεδρίου στο ΔΗΚΟ η σημερινή, όπου αναμένεται να αναδειχθεί η νέα ηγεσία του κόμματος, η οποία, με τη σειρά της, θα κληθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το στρατηγικό πλάνο της επόμενης πενταετίας. Ανεξαρτήτως των προσώπων που θα εκλεγούν στην ηγετική πυραμίδα, η εσωκομματική κυριαρχία του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Άλλωστε, οι μαζικές διαγραφές την επομένη των Προεδρικών Εκλογών σε συνδυασμό με την αυτόβουλη φυγή στελεχών και μελών διαμόρφωσαν το υφιστάμενο ευνοϊκό τοπίο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με την επανεκλογή του στο πηδάλιο του κόμματος, άνευ ανθυποψηφίου. Το ΔΗΚΟ, με την ολοκλήρωση της Παγκύπριας Εκλογικής του Συνέλευσης, μπαίνει αισίως στην επόμενη μέρα, έχοντας ως ορίζοντα το 2023, έτος εκπνοής της δεύτερης θητείας του Νικόλα Παπαδόπουλου και χρονιά Προεδρικών Εκλογών.

Χωρίς «βαρίδια»

Η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ, που θα προκύψει σήμερα, αναμένεται να πορευτεί χωρίς τις εσωκομματικές υποσκάψεις του παρελθόντος, που στοίχιζαν στο κόμμα επικοινωνιακά αλλά και εκλογικά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η ομάδα του, απαλλαγμένοι από τα «βαρίδια», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν την «Καρογιανική» πτέρυγα, θα έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόσουν και να προσδώσουν στο ΔΗΚΟ το δικό του πολιτικό στίγμα στον κομματικό χάρτη. Η κατεύθυνση μέσα στην οποία προβλέπεται ότι θα κινηθεί το ΔΗΚΟ έχει ήδη προδιαγραφεί από τις περασμένες Προεδρικές.

Ο φυσικός χώρος του ΔΗΚΟ ορίζεται ως ο ενδιάμεσος, ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι καμία έκπτωση δεν πρόκειται να γίνει σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό. Αντιθέτως, η συμπόρευσή του με την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αλλά και η μετεγγραφή του Παύλου Μυλωνά στα κοινοβουλευτικά του έδρανα, σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά δεικνύουν την ξεκάθαρη τοποθέτησή του στον πολιτικό και κομματικό χάρτη.

Ο γρίφος στον οποίο θα κληθεί να δώσει απάντηση το ΔΗΚΟ αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στην εσωτερική διακυβέρνηση και κυρίως στα θέματα οικονομίας. Κατά τη μνημονιακή εποχή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνδέθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ως το ένα και το αυτό. Αμφότεροι Αβέρωφ και Νικόλας κουβαλούσαν την ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού και την επίκριση κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ, ότι συμπεριφέρονται ως δικηγόροι των τραπεζών.

Παρότι τα οικονομικά προβλήματα κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν έχουν εκλείψει, το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την απάλειψη αυτής της ταύτισης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ευρύτερα με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, η οποία του αποδόθηκε πολλάκις και του στοίχισε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Εκλογική διεύρυνση και απορρόφηση

Η διατήρηση και ιδιαίτερα η αύξηση των ποσοστών για τον κάθε κομματικό σχηματισμό αποτελεί σχεδόν αυτονόητο στόχο. Για να μετουσιωθεί όμως κάτι τέτοιο σε πράξη χρειάζεται σκληρή δουλειά και σωστές επιλογές. Δεδομένου ότι από το κόμμα αποχώρησε μια ομάδα ανθρώπων με προεξάρχοντα τον Μάριο Καρογιάν, την ώρα μάλιστα που προσανατολίζονται να κατέβουν και στην πολιτική «αρένα» με τη Δημοκρατική Παράταξη, αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί κατά πόσον αυτό το γεγονός θα επηρεάσει την εκλογική δύναμη του ΔΗΚΟ κατά τη νέα πενταετία.

Ενδεχομένως το ΔΗΚΟ, για να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει ποσοστά, να χρειαστεί να απορροφήσει όμορες δυνάμεις. Η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ ίσως να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, η οποία, ωστόσο, στην παρούσα φάση, θεωρείται απομακρυσμένη. Παρά ταύτα, κανείς δεν πρέπει να προσπερνά την πολιτική αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει ο Γιώργος Λιλλήκας και η Συμμαχία Πολιτών από το ΔΗΚΟ και όχι μόνο.

Η απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές απέναντι από τον Νικόλα Παπαδόπουλο τον έθεσε αυτομάτως εκτός κάδρου των όποιων μελλοντικών συνεργασιών. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που μετέφερε στους υπόλοιπους αρχηγούς του ενδιάμεσου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε γεύμα που είχαν στον Στρόβολο, την Πέμπτη, 31 Μαΐου, συζητώντας για τις Ευρωεκλογές.

Το ΔΗΚΟ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου, αντιλαμβάνονται ότι στο ενδεχόμενο ολικής εξαΰλωσης της Συμμαχίας Πολιτών θα έχουν να επωφεληθούν. Ως εκ τούτου, η πολιτική απομόνωση του Γιώργου Λιλλήκα και η κήρυξή του ως «persona non grata» από το ΔΗΚΟ, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια κίνηση τακτικής στην πολιτική σκακιέρα.

Τα διαδικαστικά και οι υποψήφιοι

Σε έξι εκλογικά κέντρα θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΔΗΚΟ τη νέα τους ηγεσία, με το ενδιαφέρον να είναι εμφανώς μειωμένο σε σχέση με το 2013 για προφανείς λόγους. Συγκεκριμένα, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:30 το απόγευμα χωρίς διάλειμμα. Στη Λευκωσία τα μέλη του κόμματος θα μπορούν ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στο ξενοδοχείο Hilton Park.

Στη Λεμεσό, η διαδικασία θα διεξάγεται στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στη Λάρνακα θα μπορούν να ψηφίζουν στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, στην Πάφο στο Λύκειο Κύκκου (πρώην β΄ Γυμνάσιο Πάφου) και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου. Οι καταμετρήσεις των ψήφων θα γίνουν στα εκλογικά κέντρα πλην του εκτελεστικού γραφείου, όπου όλες οι κάλπες θα μεταφερθούν και θα καταμετρηθούν στη Λευκωσία.

Γύρω στις 20:30 αναμένεται να εξαχθούν επίσημα αποτελέσματα για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, που διεκδικούν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνος Μουσιούττας, όπως επίσης και για τις τρεις θέσεις των Αντιπροέδρων. Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα για τις εν λόγω θέσεις υπέβαλαν οι Χρίστος Ορφανίδης, βουλευτής Λάρνακας, Αλέκος Τρυφωνίδης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, Αντώνης Αντωνίου, πρώην βουλευτής Πάφου, Μάριος Κουκλή, νυν Αντιδήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Λοΐζος Λοΐζου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από το Παραλίμνι και Μιχάλης Δαμιανός, επίσης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από τη Λευκωσία.

Σε σχέση με τις 15 θέσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ υποψηφιότητες υπέβαλαν 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δυο πολύ στενοί συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τον Διευθυντή του Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύση Παντελίδη και τον διευθυντή του Γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργο Σολωμού.

Τροποποιητικός νόμος για την «ορφανή» έδρα

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, καλεσμένος την Παρασκευή που μας πέρασε, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα», ανέφερε ότι έχει κατατεθεί τροποποιητικός νόμος στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα που αφορά την «ορφανή» 56η έδρα. Ο τροποποιητικός νόμος, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και θα τεθεί υπό ψήφιση σε έκτακτη ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη (13/6), υπογράφτηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλλεγύη και του Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να μην είναι ικανοποιητική ενόψει του γεγονότος ότι δεν έχει προηγηθεί συνταγματική τροποποίηση όπως ο προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος χρειάζεται η έγκριση των 2/3 της Βουλής, που σημαίνει 38 ψήφους. Ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ πάντα, συνασπιστούν για να τροποποιηθεί το άρθρο 66 του Συντάγματος, όπως προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, τα «κουκκιά» δεν βγαίνουν, για μια μόλις ψήφο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ντροπή για όλο το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα τα όσα τεκταίνονται γύρω από την έδρα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε με νομικισμούς να αφαιρέσουμε μια έδρα από ένα κόμμα που την έλαβε στη βάση του ισχύοντος εκλογικού μας συστήματος. Τη Δευτέρα (11/6) η πρόταση θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών.