Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Προεκλογικός εν μέσω προκλήσεων

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:03 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΕΞΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Φαίνεται πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς το ποιος υποψήφιος θα είναι τελικά το «ζευγάρι» του Ταγίπ Ερντογάν στον β’ γύρο


Έξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι στις πρόωρες τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των προεδρικών εκλογών, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και βουλευτικές εκλογές στην κατοχική χώρα, η οποία θα αποφασίσει ταυτόχρονα την εκτελεστική και τη νομοθετική της εξουσία. Για τις προεδρικές εκλογές υποψήφιοι θα είναι οι πιο κάτω:

1. Ταγίπ Ερντογάν: Υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και από τους εθνικιστές του ΜΗΡ, καθώς και από το BBP.

2. Μεράλ Άκσενερ: Υποστηρίζεται από το κόμμα της, IYI, που προέκυψε από διάσπαση του ΜΗΡ.

3. Μουχαρέμ Ιντσέ: Υποστηρίζεται από το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP.

4. Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Υποστηρίζεται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και είναι φυλακισμένος για πιθανές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

5. Τεμέλ Καραμολλάογλου: Υποστηρίζεται από το κόμμα του SP.

6. Ντογκού Περινσέκ: Ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος, ηγέτης του κόμματος Vatan.

Φαίνεται πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς το ποιος υποψήφιος θα είναι τελικά το «ζευγάρι» του Ταγίπ Ερντογάν στον β’ γύρο. Ενώ αρχικά φαινόταν πως η Άκσενερ είχε το προβάδισμα, η προσθήκη στο κάδρο των υποψηφίων του Ιντσέ, τον οποίο πολλοί θεωρούν χαρισματικό πολιτικό, λόγω των ρητορικών του ικανοτήτων, ενδέχεται να αλλάξει, τελικά, τη σειρά κατάταξης, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Το σύστημα στο επίκεντρο

Σημαντικές αλλαγές, πάντως, τόσο στο διοικητικό σύστημα της χώρας όσο και στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, αναμένεται να σηματοδοτήσουν οι τουρκικές εκλογές, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Hurriyet Daily News», Murat Yetkin. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η Τουρκία είτε θα μετακινηθεί επίσημα σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα, όπως αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2017, είτε θα εγκαταλείψει αυτό το σύστημα, κάτι που αξιώνουν οι ανθυποψήφιοι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν και η συμμαχία του κόμματός του ΑΚΡ με τους εθνικιστές του ΜΗΡ και το κόμμα BBP κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση χωρίς Πρωθυπουργό, εξηγεί. Εάν ο Ερντογάν δεν επανεκλεγεί ή η συμμαχία του δεν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε το πλειοψηφικό μπλοκ θα λάβει άμεσα μέτρα για να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θα ξεκινήσει, επίσης, να εργάζεται για επαναφορά του κοινοβουλευτικού συστήματος, σημειώνει περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Yetkin, όποιο κι αν είναι τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένονται αλλαγές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση στην τουρκική οικονομία. Ενώ, αν διατηρηθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, η Κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο μέσα από διατάγματα, κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια αλλά όχι μόνο γι’ αυτά, εξηγεί.

Εξωτερική πολιτική

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο αρθρογράφος εκτιμά πως θα επέλθει μεγάλη αλλαγή, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επανεκλεγεί, σε σχέση με την πολιτική για τη Συρία. Αλλά, ακόμη κι αν εκλεγεί, όπως είναι και το πιο πιθανό σενάριο, αναμένεται να υπάρξει μετατόπιση στη στάση του σε ό,τι αφορά τη Συρία , το Ιράν κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προσθέτει. Εάν, δε, αποφασίσει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Δεν αναμένονται, ωστόσο, μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

«Όμως το κλειδί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι πιθανόν να παραμείνουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, απ' όλες τους τις οπτικές γωνίες, σε σχέση με τη Συρία, την τρομοκρατία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταλήγει ο Murat Yetkin.

Παρενοχλεί τους… τελειωμένους

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, και ενόσω οι εκλογές πλησιάζουν, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά την τουρκική στάση έναντι της Ελλάδας. Τελευταίο κρούσμα ήταν η παρενόχληση ελληνικής πυραυλακάτου στο κεντρικό Αιγαίο. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Ελλάδας, το τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου εντόπισε το σκάφος στη θάλασσα και άρχισε να κάνει κύκλους πάνω από αυτό. Ο κυβερνήτης κάλεσε τον Τούρκο πιλότο να αποχωρήσει αλλά προτού συνεχίσει την πορεία του έκανε τρεις κύκλους.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν παράλληλα και τις προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο. Την Παρασκευή ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο, είπε πως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης είναι ακροβάτες. «Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερεις βαθμίδες», είπε, εννοώντας την Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι ούτε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να πληρώσουν. Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αναβαθμίζεται μια χώρα υπό αυτές τις συνθήκες.

Νέο κυνήγι μαγισσών

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν έστρεψε και πάλι την προσοχή του στον πλέον βολικό του εχθρό, τους γκιουλενιστές. Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή», εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 300 υπόπτων, στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό στρατιωτικών που διατηρούν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ο εμπνευστής του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», 211 από αυτούς υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται μόνο για το πιο πρόσφατο κύμα τέτοιων συλλήψεων, που αποτελούν εξαιρετικά συχνή πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.