Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Τσεκ-ματ στη σκακιέρα του Κυπριακού

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:01 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΜΕΣΩ EAST MED ΚΑΙ ΣΦΟΔΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ

Τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση η Λευκωσία, καθώς ο αγωγός East Med προσελκύει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, ενώ την πόρτα του κτυπά και η Αίγυπτος. Αλλάζουν οι ισορροπίες και η Τουρκία κάνει σπασμωδικές κινήσεις


Με την αδιαμφισβήτητη πολιτική ισχύ του Ισραήλ, ενδεχομένως και της Αιγύπτου που φλερτάρει πλέον έντονα με το εμβληματικό πρότζεκτ του αγωγού East Med, ετοιμάζεται να απαντήσει η Λευκωσία στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, που μπλοκάρει κάθε πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού. Μια κίνηση που με την προϋπόθεση οικοδόμησης σωστής στρατηγικής και κυρίως τακτικής εκμετάλλευσής της, μπορεί όχι μόνο να αλλάξει τις ισχύουσες ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και να “γωνιάσει” πολιτικά την Τουρκία, αναγκάζοντάς την να κάνει αυτό που σήμερα δεν θέλει. Να συναινέσει στην ορθή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, διαγράφοντας κάθε ελπίδα συνέχισης ελέγχου του νησιού μέσω εγγυήσεων, στρατιωτικών στρατευμάτων ή απαράδεκτων προνοιών που θα της επιτρέπουν μέσω της τ/κ κοινότητας να ασκεί έλεγχο και επιρροή στο διηνεκές. Αλλιώς, αν δεν το πράξει, θα μείνει οριστικά εκτός, κάτι που ήδη της προκαλεί “έκρηξη”.

Κινήσεις εν μέσω στασιμότητας
Εν μέσω παγιωμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό και παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, ορθώς πράττοντας, προωθεί κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, μέσω των οποίων εκτός των εμπορικών και οικονομικών της στόχων, θέλει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο και συνακόλουθα να κάνεις κινήσεις ενίσχυσης της θέσης της στη σκακιέρα του Κυπριακού.
Η δέσμευση των Αρχηγών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στο πλαίσιο της πρόσφατης τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία, ότι θα κάνουν το άπαν, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να υπογραφτεί η διακρατική συμφωνία για τον East Med, στον οποίο συμμετέχει και η Ιταλία, δεν είναι μόνο συμβολική αλλά ουσιαστική, καθότι σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούσε στη “Σ” άνθρωπος με ρόλο στις διαπραγματεύσεις, “θα αρχίσει η Τουρκία να νιώθει αυτό που άλλοι ονόμασαν ως κόστος, από τη μη επίλυση του Κυπριακού”. Θέση που συμμερίζεται σειρά αξιωματούχων οι οποίοι βλέπουν τη στρατηγική που ακολουθείται από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, αργά μεν, αλλά σταθερά να αποδίδει προστιθέμενα οφέλη. Τα οποία βεβαίως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως για να μπορέσουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων και να ωθήσουν την Τουρκία στην αλλαγή στάσης.

Με το μάτι στο τρυπάνι
Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, μετά τα όσα ανακοινώθηκαν στην τριμερή της Λευκωσίας, ήταν έντονες. Και αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι και οι δύο τους, καθεστώς και Άγκυρα, αντιλαμβάνονται πλέον επί του πρακτέου και όχι μόνο με διακηρύξεις, ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, το κόστος δεν αφορά μόνο στην ε/κ πλευρά αλλά έχουν και αυτοί να καταγράψουν ζημιές.
Από την άλλη βεβαίως τέτοιες εξελίξεις, όπως αυτές που αναμένονται με τον αγωγό East Med, ερεθίζουν τα αντανακλαστικά της Άγκυρας, η οποία σπεύδει να φωνάξει παρούσα. Εξ ου και οι δημόσιες πλέον τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ήδη κάνει την πρώτη τους γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό το ενδεχόμενο που κυοφορείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα -από την επιβεβαίωση απόκτησης του γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2 από την Άγκυρα- δεν περνά απαρατήρητο από τη Λευκωσία, που ήδη προβαίνει σε προληπτικές κινήσεις για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αξιωματούχος από το Προεδρικό, πάντως, χωρίς να δίδει λεπτομέρειες, σημείωσε ότι “υπάρχουν μέτρα αντίδρασης ακόμη και αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι τέτοιο και τα έχουμε ήδη επεξεργαστεί”. Τοποθέτηση την οποία συνόδευσε βεβαίως με τη διευκρίνιση πως η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα, καθώς μπορεί να υπάρχει τρόπος αντίδρασης αλλά θα βλάψουν περαιτέρω τις όποιες προοπτικές απέμειναν για λύση του Κυπριακού, που ήταν και παραμένει εθνικός στόχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Στο περίμενε
Και με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα, η “Σημερινή” ενημερώθηκε από έγκυρες πηγές ότι ο μη διορισμός ακόμη της Αμερικανίδας Τζειν Χο Λούτε, ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, δεν οφείλεται στη στάση αναμονής των Ηνωμένων Εθνών αλλά στη μη συγκατάνευση, όπως μας είπαν, της κατοχικής Τουρκίας, η οποία αυτήν τη φορά δεν αντιδρά στο πρόσωπο αλλά στη χρονική συγκυρία, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά πριν από τις τουρκικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου. Με βάση αυτήν την πληροφόρηση είναι που εντείνονται οι ανησυχίες της Λευκωσίας ότι στο μεσοδιάστημα, μέχρι την εκλογική μάχη, ο Ερντογάν ετοιμάζει νέες προκλήσεις για να συσπειρώσει το εκλογικού του σώμα.

Συνέδριο προβληματισμού και μηνυμάτων
Όλα τα προαναφερθέντα μηνύματα αναμένεται να βρεθούν στον πυρήνα ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου που διοργανώνει αύριο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Φιλοσοφίας Δικαίου, Δρ Ιάκωβος Καρεκλάς. Το συνέδριο, με γενικό τίτλο “Δίκαιο του Πολέμου, Κρατική Κυριαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Κύπρο”, αναμένεται να ασχοληθεί στο πλαίσιο δύο εργαστηρίων τόσο με τα θέματα του Κυπριακού όσο κυρίως και με τα όσα καταγράφονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα μέσα αντίδρασης της Δημοκρατίας.
Στο συνέδριο, πέραν του Καθηγητή Καρεκλά και του Προέδρου της Βουλής, που θα απευθύνει χαιρετισμό, θα μιλήσουν διακεκριμένοι καθηγητές, ανάμεσα στους οποίους η Δρ Αναστασία Σαμαρά - Κρίσπη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών “Ηλίας Κρίσπης”, καθώς και ο Δρ Εμμανουήλ Γούναρης, τέως Πρεσβευτής, Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ξεχωριστή θα είναι επίσης η παρέμβαση του Δρος Στυλιανού Πολίτη, Αντιναύαρχου εν αποστρατεία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης οι δύο νέοι τόμοι της Σειράς “Μελέτες Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής” καθώς και το νέο μονόγραμμα του καθηγητή Δρος Ιάκωβου Καρεκλά, "Θεωρία του Δικαίου Πολέμου", με εκτενείς αναφορές στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη σκοπιά της Συνθήκης Εγγυήσεως. Η “Σημερινή” θα έχει ολοσέλιδο αφιέρωμα στα συμπεράσματα του συνεδρίου, καθώς και συνεντεύξεις από τους καθηγητές, στην επόμενη έκδοσή της.