Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:04 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ EASTMED, ΘΑ ΣΥΝΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ, Π.Χ. Ο EASTMED ΚΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

«Αναφορικά με τη συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών συνεχίζονται και πως πρόσφατα έχουμε συμφωνήσει ότι θα ζητήσουμε από τις εταιρείες να προσπαθήσουν να βρουν μια διευθέτηση μεταξύ τους ως προς τις ποσότητες που ενδέχεται να εκτείνονται στην περιοχή του Ισραήλ. Υπάρχουν, όμως, επισημαίνω, και άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν πριν φθάσουμε σε αυτό το στάδιο»


Εξαιρετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αίγυπτο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται, πλέον, ένα μόλις βήμα από την τελική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο και προς τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο που θα εξάγεται στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι θα προσφέρει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο σε δυνητικό κόμβο φυσικού αερίου για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντική ενδεχόμενη συμμετοχή της Αιγύπτου στη συμφωνία για τον EastMed, τονίζοντας ότι θα διευρύνει τον ορίζοντα των συνεργασιών και τις επιλογές.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της συνομολόγησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, επισήμανε ότι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να επιλύσουν το εν λόγω ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο των ερευνών στο οικόπεδο «Καλυψώ», αναφέροντας ότι πρόθεση της αδειούχου κοινοπραξίας Eni/Total είναι να διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες, ώστε να καθοριστούν περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης.

Πώς προχωρεί το θέμα της διακρατικής ενεργειακής συμφωνίας με την Αίγυπτο; Είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα;

Τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος επιθυμούν να υπογραφεί η Συμφωνία το συντομότερο δυνατό, εξ ου και το θέμα του αγωγού ήταν πρώτο στην ατζέντα των πρόσφατων συναντήσεών μου στην Αίγυπτο.

Το κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες τον Δεκέμβριο του 2017. Ακολούθως, στο πλαίσιο και της σχετικής απόφασης της Ε.Ε. αναφορικά με τις διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της ενέργειας, η Κύπρος έχει κοινοποιήσει το εν λόγω προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα προκαταρκτικά σχόλια της Επιτροπής, σημειώνω, στάλθηκαν στο Υπουργείο τον Απρίλιο και έχουν ήδη τύχει μελέτης και επεξεργασίας από τη Διαπραγματευτική μας Ομάδα, με τη βοήθεια και των Νομικών Συμβούλων του Κράτους. Αναμένουμε ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όπως είναι το χρονοδιάγραμμα που προνοεί η σχετική Απόφαση, η Επιτροπή θα δώσει τη συνολική της άποψη σε σχέση με το προσχέδιο της Συμφωνίας. Ακολούθως, όλες οι ενδεχόμενες αλλαγές επί της Συμφωνίας θα συμφωνηθούν με την αιγυπτιακή πλευρά και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της.

Είμαι, πάντως, πεπεισμένος ότι είμαστε όντως πολύ κοντά στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα παραλαμβάνει το φυσικό αέριο από την Κύπρο και, μετά, αυτό θα εξάγεται στην Ευρώπη, σε υγροποιημένη μορφή. Πρόκειται για το πρώτο φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο που θα εξάγεται στην Ευρώπη, προσφέροντας, έτσι, μια εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Είναι γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μας έχει κοινοποιηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη της, στηρίζει πολιτικά την υπογραφή τής εν λόγω διακρατικής Συμφωνίας και, μάλιστα, το συντομότερο δυνατό. Η υπογραφή αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη να πάρει μέχρι τέλους. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθούν και οι προοπτικές που υπάρχουν για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος δυνητικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Εξαιρετικά αποτελέσματα

Μπορείτε να προβείτε σ’ έναν γενικό απολογισμό των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσκεψής σας στο Κάιρο;

Η διήμερη επίσκεψή μου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στις 6 και 7 Μαΐου, επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών. Σκοπός της ήταν η συζήτηση δύο πολύ πρακτικών, συγκεκριμένων θεμάτων. Το πρώτο αφορά στη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με τις ακτές της Αιγύπτου. Το δεύτερο θέμα, που είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, ήταν η πρόοδος των εμπορικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος "Αφροδίτη" σ’ ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου.

Νιώθω, πρέπει να πω, ικανοποίηση για τα εξαιρετικά αποτελέσματα των συναντήσεων που είχα στο Κάιρο, τόσο με τον ομόλογό μου Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ταρέκ Ελ Μόλα, όσο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Σερίφ Ισμαήλ. Σημειώνω ότι ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου διετέλεσε Υπουργός Πετρελαίου μέχρι το 2015, εξ ου και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον τομέα υδρογονανθράκων.

Ανταλλάξαμε απόψεις ως προς την πρόοδο των δύο θεμάτων που προανέφερα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις και για τα δύο. Ιδιαίτερα η συνεργασία μου με τον Υπουργό και φίλο Τάρεκ Ελ Μόλα είναι πραγματικά εξαιρετική και αυτό αντικατοπτρίζεται και στη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας, καθώς επίσης της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου με την αντίστοιχη αιγυπτιακή εταιρεία EGAS.

Επιθυμούμε αμοιβαία διευθέτηση με Ισραήλ

Πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα με το Ισραήλ όσον αφορά το οικόπεδο «Αφροδίτη» και με ποιον τρόπο;

Στην παρούσα φάση συνεχίζονται εντατικά οι συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές στην Αίγυπτο. Η εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία και προς αυτόν τον σκοπό εργαζόμαστε όλοι.

Αναφορικά με τη συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών συνεχίζονται και πως πρόσφατα έχουμε συμφωνήσει ότι θα ζητήσουμε από τις εταιρείες να προσπαθήσουν να βρουν μια διευθέτηση μεταξύ τους ως προς τις ποσότητες που ενδέχεται να εκτείνονται στην περιοχή του Ισραήλ. Υπάρχουν, όμως, επισημαίνω, και άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν πριν φθάσουμε σε αυτό το στάδιο.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, έχουμε συζητήσει με την ισραηλινή πλευρά και το συγκριμένο θέμα, το οποίο και οι δύο πλευρές επιθυμούν να επιλύσουν το συντομότερο δυνατό. Οφείλω, όμως, να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στη βάση των δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεών της που απορρέουν τόσο από τους Νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις, όσο και από τα συμβόλαια που έχει με τους αδειούχους στην ΑΟΖ της.

Μεγάλες προοπτικές

Οι πρώτες ενδείξεις στην «Καλυψώ» ήταν αρκετά θετικές. Τι προσδοκάτε απ' εδώ και μπρος και ποια τα επόμενα βήματα;

Πράγματι, πρόκειται για μιαν ανακάλυψη καθαρού φυσικού αερίου σε καλής ποιότητας ανθρακικό ταμιευτήρα. Αυτά είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα μελέτη που αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Αυτήν την περίοδο διεξάγεται αξιολόγηση και ερμηνεία των στοιχείων που λήφθηκαν και των αποτελεσμάτων της γεώτρησης. Γίνεται, επίσης, επανεπεξεργασία γεωφυσικών δεδομένων για καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών συνθηκών της δομής του κοιτάσματος.

Πρόθεση της αδειούχου κοινοπραξίας Eni/Total είναι να διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες, να καθοριστούν περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και να γίνει ο σχεδιασμός αξιολόγησης (appraisal) της ανακάλυψης, για να εκτιμηθεί ακριβέστερα το εύρος των ποσοτήτων αερίου. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας.

Ταυτόχρονα, η κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα ερευνητικά τεμάχια 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, για πιθανές νέες γεωτρήσεις.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Αιγύπτου στον EastMed

Με ποιον τρόπο θα καταστεί δυνατή μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Αιγύπτου στον EastMed και ποια κυπριακά κοιτάσματα θα τον ενισχύσουν;

Όπως είναι γνωστό, κύριος στόχος του έργου είναι να παράσχει ακόμα μια επιλογή για την εμπορική αξιοποίηση των πρόσφατων και μελλοντικών υπεράκτιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση της Κύπρου τυχόν μελλοντικές ανακαλύψεις θα μπορούν να διοχετεύονται στον αγωγό και, ακολούθως, προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέσω αυτής της επιλογής, ο αγωγός θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των διαδρομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προάγοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Σήμερα το έργο αφορά στην πόντιση υπεράκτιων και χερσαίων αγωγών συνολικού μήκους 1.900 χλμ. και αποτελείται από 5 τμήματα που συνδέουν τη Λεκάνη της Λεβαντίνης με τη Θεσπρωτία. Αποτελεί, δε, Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 347/2013 της Ε.Ε. Συνεπώς, ενδεχόμενη συμμετοχή και της Αιγύπτου στον αγωγό θα πρέπει, εν πρώτοις, να συνάδει με τις πρόνοιες του εν λόγω Κανονισμού και, ακολούθως, θα γίνουν οι όποιες άλλες αλλαγές απαιτούνται στην τεχνική περιγραφή του έργου.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι πως όσο περισσότερες υποδομές δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για την αξιοποίηση υφιστάμενων, αλλά και ενδεχόμενων νέων ανακαλύψεων, π.χ. ο EastMed και ο αγωγός από την ΑΟΖ της Κύπρου προς την Αίγυπτο, τόσο περισσότερες είναι και οι επιλογές στη διάθεσή μας για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής.