Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Έξι προτεραιότητες για το Προεδρικό

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:02 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018

Η «ένωση» των χωρών της Μεσογείου, μέσω της σύνδεσης τριμερών συνεργασιών, με στόχο τη δημιουργία της «MED 7» αποτελεί κορυφαίο κυβερνητικό στόχο. Στη «μεγάλη εικόνα» περιλαμβάνονται, επίσης, νέες τριμερείς με τις χώρες του Κόλπου αλλά και της ΕΕ, η διαχείριση του Brexit, η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Ιούνιο και η κάθοδος ευρωπαϊκού Agency

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟY ΠΥΛΩΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ


Τα πρώτα μέτρα του δεύτερου μαραθωνίου φαίνεται πως είναι και πάλι από τα πιο δύσκολα. Ένα νέο Στρατηγικό Όραμα, πιθανές θετικές και αρνητικές εκπλήξεις και κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο πλέγμα για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης μέχρι το πέρας του τρέχοντος έτους.

Στο Προεδρικό αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν επενδύσει πολλά σε μια ομαλή πορεία εξωτερικής δημιουργικής πολιτικής, προτάσσοντας το αφήγημα του γεωγραφικού ρόλου της Κύπρου ως κεντρικού πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που αυτήν τη στιγμή δοκιμάζεται από ενεργειακές προκλήσεις, αλλά και από «πολιτικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» ανάμεσα στις ισχυρές χώρες του πλανήτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά, κυρίως, ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν έξι «βόμβες» στον δρόμο για τη δική τους πολιτική Ιθάκη.

Γι' αυτό και στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους.

Η κίνηση του κ. Χριστοδουλίδη έστελνε το μήνυμα της επιτάχυνσης των ενεργειών για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο πολιτικό πλέγμα, με την Κύπρο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με όλους τους «παίκτες» σε Ε.Ε. αλλά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες.

Οι μεγάλες προκλήσεις

1. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «MED 7». Η πιο μεγάλη αυτήν την περίοδο, που πρέπει να προωθηθεί άμεσα και στη συνέχεια να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα ζητήματα που ενώνουν τις χώρες της Μεσογείου κατά την επόμενη μέρα. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο και αποτελεί τον «άσο» στο συγκεκριμένο εγχείρημα της Κυβέρνησης. Η οποία θέλει να φέρει κοντά τις χώρες της Μεσογείου, μέσω της διασύνδεσης των τριμερών συνεργασιών που ήδη έχει δημιουργήσει.

2. ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ενεργειακή συμμαχία Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας - Αιγύπτου - Ισραήλ αλλά και Γαλλίας είναι το μεγάλο Στρατηγικό Όραμα που επιδιώκει να χτίσει η Λευκωσία. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι έντονες, ενώ μπροστά μας έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα.

· Τέλος Απριλίου: Συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι - Παυλόπουλου στο περιθώριο των εγκαινίων του προγράμματος συνεργασίας για θέματα διασποράς "Νόστος- Η Επιστροφή".

· Αρχές Μαΐου: Τριμερής Νετανιάχου - Τσίπρα και Αναστασιάδη.

Το έδαφος της συνάντησης των Σίσι - Αναστασιάδη και Παυλόπουλου ετοίμασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρέθηκε στο Κάιρο μέσα στη βδομάδα, σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακή εφημερίδα παρουσίασε ξεκάθαρα τα δεδομένα.

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας ήταν η πρώτη τέτοια συνεργασία που αναπτύχθηκε στην περιοχή το 2014. Χρησιμεύει ως πρότυπο ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας και φιλοδοξεί, μέσα από ένα στρατηγικό όραμα, μια ενισχυμένη συνεργασία και ουσιαστικές συνέργειες, να φέρει σταδιακά θετική αλλαγή στην περιοχή μας. Αυτός ο μηχανισμός, μαζί με το δίκτυο των τριμερών μηχανισμών που έχουν καθιερωθεί έως τώρα, υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

Μέχρι στιγμής έχουμε τις εξής συνεργασίες σε διάφορους τομείς:

· Τριμερής «Αίγυπτος - Κύπρος - Ελλάδα»

· Τριμερής «Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα»

· Τετραμερής «Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - Ιταλία»

· Τριμερής «Λίβανος - Κύπρος - Ελλάδα»

· Τριμερής «Ιορδανία - Κύπρος - Ελλάδα»

3. ΝΕΕΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ. Την περασμένη Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε πει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη για την επέκταση των τριμερών συνεργασιών σε τετραμερείς, πιθανώς στο μέλλον και σε πολυμερείς».

Αυτό, συνέχισε, δείχνει ότι είναι μια επιτυχημένη διαδικασία και ένα μοντέλο συνεργασίας στην περιοχή. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε μια τετραμερής με τη συμμετοχή της Ιταλίας. Ανάλογα με τις προοπτικές και τα ζητήματα στα οποία χτίζεται η συνεργασία, «θα έχουμε εξελίξεις στο επόμενο διάστημα».

Η Λευκωσία επιδιώκει να βάλει στον χορό των τριμερών συνεργασιών χώρες του Κόλπου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες μόλις πριν από μία πενταετία δεν είχαμε σχεδόν καμία συνεργασία.

4. BREXIT. Είναι ένα σημαντικό θέμα, που μας επηρεάζει συγκριτικά με πολλά άλλα κράτη μέλη περισσότερο. Η μελλοντική σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. αφορά την Κύπρο ιδιαίτερα, αφού η Βρετανία είναι ο 2ος εμπορικός εταίρος της Κύπρου συνολικά και ο 1ος σε θέματα υπηρεσιών και σε θέματα επενδύσεων. Μας ενδιαφέρει, επίσης, λόγω της ειδικής σχέσης που έχουμε με την παρουσία των Βάσεων. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Βρετανία σε σχέση με θέματα όπου τα συμφέροντα μάς συνδέουν, όπως τα θέματα ναυτιλίας. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι, φυσικά, το θέμα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν και εργάζονται στο ΗΒ, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους, και το καθεστώς των Βρετανών πολιτών, οι οποίοι κατοικούν σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Αναλογικά, ίσως έχουμε τους μεγαλύτερους αριθμούς.

5. ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η έκθεση του Ιουνίου αποτελεί ακόμη μια κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης, που καλείται να βελτιώσει το λεκτικό της τελευταίας έκθεσης του Ιανουαρίου, με επικέντρωση στο ζήτημα της ενέργειας. Στις πρόσφατες παρατηρήσεις του ο κ. Γκουτέρες σημείωνε ότι παραμένει ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, ενώ είχε αναφέρει, επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Οι συναντήσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει το σαφάρι επαφών που έχει ξεκινήσει από την ημέρα της ανάληψης των νέων καθηκόντων του. Η νέα εβδομάδα που ξεκινά από αύριο τον βρίσκει να έχει σημαντικές επαφές τόσο με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όσο και με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.