Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Δεν επηρεάστηκε η Κύπρος

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 17:00 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ TORNADO ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ TORNADO, ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (NICOSIA FIR) ΗΤΑΝ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΑΝ», ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Άμυνας δήλωσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τις βρετανικές προθέσεις


Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία η Κυπριακή Δημοκρατία. Λόγω της εγγύτητας της χώρας στις κυπριακές ακτές αλλά και του συνωστισμού αντιμαχόμενων μερών, με κάποια εκ των οποίων τα συμφέροντα της Κύπρου συγκλίνουν, είναι προφανές πως η Λευκωσία πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά και να χειριστεί ορθά την κλιμάκωση της έντασης στη γειτονιά μας. Σαφώς και το πλέον ανησυχητικό σενάριο για την Κύπρο θα ήταν να υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας ανάφλεξη στην περιοχή, κάτι που φαίνεται να έχει αποφευχθεί με τον τρόπο που έγινε το πλήγμα στη Συρία. Εκτίμηση που διατυπώνεται από κυβερνητικά χείλη είναι πως η κατάσταση οδεύει προς εξομάλυνση.

Ζήτημα που μας αφορά παραμένει, βεβαίως, ο τρόπος ενέργειας των βρετανικών Βάσεων, οι οποίες -υπενθυμίζεται- δεν χρειάζονται την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εμπλακούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική ανάμειξη στο πλήγμα, από το Ακρωτήρι απογειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες δύο ζεύγη Tornado της RAF, που χτύπησαν με πυραύλους Storm Shadow εγκαταστάσεις δυτικά της Χομς, στις οποίες εικάζεται πως αποθηκεύονταν υλικά για την κατασκευή χημικών όπλων.

Τα τέσσερα αεροσκάφη εκτόξευσαν τους πυραύλους χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο και επέστρεψαν στο Ακρωτήρι. Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας χαρακτήρισε την επιχείρηση «εξαιρετικά επιτυχημένη». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian» την Παρασκευή, οι Βάσεις διαθέτουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έξι αεροσκάφη Tornado και οκτώ Typhoon.

«Συνθήκες πλήρους ασφάλειας»

Η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτήν την επιχείρηση και στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας, διαβεβαίωσε η Κυβέρνηση. Στην πρώτη της επίσημη αντίδραση, μέσω γραπτής ανακοίνωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ανέφερε ότι «οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση, ωστόσο η Κύπρος δεν έτυχε οποιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης. Για την επιχείρηση αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος, ούτε έχει επηρεαστεί το FIR ή αεροδιάδρομοί του». Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατό στη συνέχεια να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και οι πηγές κινδύνων στη γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστούν με ειρηνικά μέσα και διάλογο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επανέλαβε στο Sigmalive ότι η κατάσταση παρακολουθείτο από την πρώτη στιγμή και δεν προηγήθηκε ενημέρωση. Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, πως η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν διέτρεξε σε καμία περίπτωση κίνδυνο, σε καμία στιγμή αυτής της επίθεσης», ενώ υπέδειξε πως τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προληπτικό χαρακτήρα, μιας και η Κύπρος δεν φαίνεται να διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Τα βλέμματα στον ουρανό

Δεδομένου ότι τα πλήγματα στη Συρία έγιναν από αέρος, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει στραμμένα τα βλέμματα στον ουρανό. Ήδη από την Πέμπτη έχουν γίνει ρυθμίσεις, με την περισσότερη εναέρια κυκλοφορία να διοχετεύεται στο δυτικό και νότιο κομμάτι. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κληρονόμησε, ως «προίκα» από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, έναν FIR δυσανάλογα μεγάλο του μεγέθους της. Σε ανάρτησή του στο Twitter, χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes, Αδάμος Ασπρής, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων της Κύπρου από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. «Το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων της χώρας εξελίσσεται ομαλά. Δεν υπάρχουν είτε ακυρώσεις είτε καθυστερήσεις πτήσεων», τόνισε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, οι δραστηριότητες στη Συρία δεν επηρέασαν την ασφαλή και ομαλή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. «Η κατάσταση στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου (Nicosia FIR) ήταν καθ'όλα ελεγχόμενη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και η παροχή υπηρεσιών συνεχίστηκε απρόσκοπτα και κανονικά και δεν παρατηρήθηκε κανένα συμβάν», αναφέρεται περαιτέρω.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όσο και με τις αρμόδιες Αρχές γειτονικών κρατών, παρακολουθούν την κατάσταση με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης, απρόσκοπτης και ασφαλούς ροής της εναέριας κυκλοφορίας στον FIR Λευκωσίας, προστίθεται.

Σε ετοιμότητα

Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι πως από την ανάφλεξη στη Συρία ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και δη τις χώρες που αποτελούν τα κύρια σημεία εισόδου. Παρά ταύτα, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, θα πρέπει, εάν προκύψουν νέα κύματα προσφύγων, οι κυπριακές Αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους επί της ακτογραμμής μας, ούτως ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν εγκαίρως σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης, εάν παραστεί ανάγκη.

Πέραν τούτου, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πως θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που λαμβάνονται πάντα, όταν γίνονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Δηλαδή η πρόληψη, μετά την αξιολόγηση κινδύνων που έχει προηγηθεί. Σε αυτά συνήθως συμπεριλαμβάνεται η αυξημένη προστασία σε κρίσιμες υποδομές των εμπλεκόμενων χωρών στην Κύπρο, όπως είναι οι πρεσβείες τους, και οι εντατικοποιημένοι έλεγχοι σε χώρους όπου συχνάζουν πολίτες τους. Πέραν τούτου, ιδιαίτερα προσεκτικοί αναμένεται να είναι οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία είναι «καθαρά προληπτικά». Κατόπιν αποφάσεων σύσκεψης στο Αρχηγείο Αστυνομία, τέθηκαν σε εφαρμογή κάποιες περιπολίες και στη συνέχεια, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

«Εκείνο το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουμε είναι, μέσα από τα μέτρα αυτά, να προστατεύσουμε περισσότερο τα συμφέροντα των χωρών αυτών, οι οποίες μπορεί να διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο από πράξεις κάποιων οι οποίοι είναι στην Κύπρο», εξήγησε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία και κανένας κίνδυνος από εξωτερική απειλή. Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, αφορούν Πρεσβείες, εταιρείες, σχολεία, οικίες και άλλους χώρους συμφερόντων των εμπλεκομένων χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, της Ρωσία, της Αγγλία, της Γαλλίας και του Ισραήλ.