Σημερινή

Τετάρτη, 16/01/2019
RSS

Όλοι περιμένουν την Εxxon Mobil

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 17:00 | Του Μάριου Πούλλαδου

ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΛΥΨΩ

ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10 ΤΗΣ ΑΟΖ . ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


Σε φάση ανασύνταξης και προετοιμασίας των επόμενων βημάτων βρίσκεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αφού η όποια ενεργειακή αρχιτεκτονική στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης γεώτρησης της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό δήλωσαν μάλιστα στην ιστοσελίδα Natural Gas World (NGW) καλά ενημερωμένες πηγές από την ενεργειακή βιομηχανία, στο περιθώριο του Ενεργειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGC), που έγινε στη Λευκωσία, τον περασμένο μήνα.

Ανώτερος αξιωματούχος του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το άρθρο του NGW, είπε πως αν η ExxonMobil κάνει μια τεράστια ανακάλυψη, όλα τα προηγούμενα «στοιχήματα» αποσύρονται. «Η ExxonMobil, υποστηριζόμενη από την αμερικανική Κυβέρνηση, θα είναι σε θέση να αναπτύξει το οικόπεδο φυσικού αερίου και δεν θα χρειαστεί να στείλει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο για υγροποίηση. Θα κατασκευάσει τη δική της μονάδα υγροποίησης είτε ως πλωτό εργοστάσιο ΥΦΑ -το οποίο εξακολουθεί να είναι μια μη δοκιμασμένη τεχνολογία-, είτε χερσαίο στην Κύπρο και να εξάγει το φυσικό αέριο, είτε στη Ευρώπη, είτε αλλού», αναφέρεται.

Παράλληλη ανάπτυξη

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το Ισραήλ, ιδιαίτερα επειδή το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένει επίσης την ανάπτυξη και είναι δίπλα στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ.

«Θα ήταν λογικό να αναπτυχθούν και τα δύο παράλληλα, δεδομένου ότι η κυριότητα σχεδόν επικαλύπτεται και καθιστά την ανάπτυξη ενός σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο οικονομικότερη», σημειώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, δήλωσε ο αξιωματούχος στο NGW, το ναυτικό του Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί τις εγκαταστάσεις αερίου γύρω από την Κύπρο από τις τουρκικές απειλές.

Η Ρωσία, καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, δεν βλέπει με καλό μάτι την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πιο κερδοφόρα εξαγωγική της αγορά. Έτσι, μια τεράστια ανακάλυψη αερίων από την ExxonMobil θα ανέβαζε τον ανταγωνισμό.

Τριπλή οριοθέτηση

Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο αναφορικά με την προοπτική τριπλής οριοθέτησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, και ενδεχομένως σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις. «Είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Υπάρχει θέληση, υπάρχει επιθυμία και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει και αποτέλεσμα», είπε.

Σε Κομισιόν ο αγωγός Κύπρου - Αιγύπτου

Όσον αφορά τις ενεργειακές επαφές στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το πρώτο σκέλος αφορά τη διακρατική συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για κατασκευή αγωγού, που είναι απαραίτητη για να υπάρξει συμφωνία σε ιδιωτικό επίπεδο, όπου εμπλέκονται και οι εταιρείες. «Η διακρατική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναγκαίο έλεγχο και αναμένουμε εντός του επόμενου δεκαημέρου τα σχόλια της Κομισιόν», ανέφερε, προσθέτοντας πως παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες σε ιδιωτικό επίπεδο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως εδώ και μέρες στην ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα ανοιχτά της Λάρνακας βρίσκεται το πλοίο της ΕΝΙ, Saipem FDS, το οποίο ασχολείται με έρευνες πόντισης αγωγών. Προφανώς γίνονται βυθομετρικές εργασίες για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού προς την Αίγυπτο και δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Sherif Ismail εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου είτε μέσω των αγωγών αερίου με την Ιορδανία, είτε μέσω εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου μεγάλης χωρητικότητας, για να επωφεληθεί από την υποδομή και τη γεωγραφική θέση που κατέχει η Αίγυπτος. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Egypt Today, το Κάιρο δήλωσε ότι επιθυμεί να αγοράσει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί από το κοίτασμα της Αφροδίτης, καθώς τα εργοστάσια υγροποίησης της Damietta και του Idku είναι 400 ναυτικά μίλια (645 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από την Κύπρο, πράγμα που σημαίνει ότι η Αίγυπτος θα μπορέσει να επανεξαγάγει αέριο μετά την εισαγωγή του από την Κύπρο, λόγω του χαμηλού κόστους μεταφοράς του.

Επιλογή η Κύπρος για Λίβανο

Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις επαφές του στον Λίβανο και επεσήμανε πως ενδεχομένως να υπάρξει και επικύρωση από πλευράς Λιβάνου της γραμμής οριοθέτησης με την Κύπρο που εκκρεμεί, μετά τις 6 Μαΐου, ότε και θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Πάντως, η Αίγυπτος, η Κύπρος και ο Λίβανος, που οι ειδικοί εκτιμούν πως διαθέτει κοιτάσματα και σύντομα θα αρχίσουν γεωτρήσεις, έχουν μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Όταν ο Λίβανος ξεκινήσει την παραγωγή, σε περίπτωση πλεονασμού για εξαγωγές, η χώρα θα έχει τρεις διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Diana Kaissy, Εκτελεστική Διευθύντρια της Λιβανέζικης Πρωτοβουλίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Mέσω αγωγών που εκτείνονται από τον Λίβανο στην Κύπρο, την Ελλάδα, και, στη συνέχεια, στην Ευρώπη. Mέσω πλωτού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG) προς αποστολή στα εργοστάσια της Αιγύπτου· ή μέσω της FLNG προς αποστολή στα εργοστάσια φυσικού αερίου της Αιγύπτου», δήλωσε στο Egypt Oil and Gas.

Ωστόσο, συνέχισε, η επιλογή της χώρας για τη μέθοδο εξαγωγής «θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση / κατάσταση της ασφάλειας και τις τιμές του φυσικού αερίου, για να δούμε ποιος είναι πιο εφικτός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές τιμών».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο αναμένεται η πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης κορυφής Ισραήλ - Κύπρος και Ελλάδα - Ισραήλ, με το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα τον East Med να είναι ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως προτεραιότητα για το Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη νέα αντιπαράθεση Άγκυρας-Τελ Αβίβ με αφορμή τη Γάζα.

Διευρυμένη διάσκεψη;

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την περιοδεία του στις χώρες τις περιοχής μας, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας διευρυμένης Συνόδου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών που διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε και το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η περιοχή χρειάζεται σταθερότητα και συνεργασία σε φιλικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την αναθεωρητική στάση που κρατά ο Ερντογάν, απειλώντας να διαταράξει τα νερά της Μεσογείου, χάριν της νεο-οθωμανικής του βουλιμίας

Επιβεβαιωτική σε «Καλυψώ»

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στο «Σίγμα», ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, είπε πως δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση από την ΕΝΙ στον στόχο «Καλυψώ» τού θαλασσοτεμαχίου 6. «Είμαστε σε διαβούλευση για το πού και πότε θα γίνει αυτή η γεώτρηση. Μάλλον δεν προλαβαίνουμε μέσα στο 2018», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένονται δύο γεωτρήσεις από Exxon Μοbil, ενώ η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL για τον επόμενο κύκλο εργασιών.