Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:05 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΙΑ ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αίσθηση του κόστους για μία αυταρχική ηγεσία και για έναν λαό που τρέφεται με τα όνειρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι διαφορετική από εκείνην σε μία δημοκρατία


Δολώματα και παγίδες στήνει στην Ελλάδα η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, με την Αθήνα να αντιδρά μέχρι στιγμής με ψυχραιμία, παρόλο που έχει τη στρατιωτική δύναμη και τη θεσμική κατοχύρωση να αντιδράσει πολύ πιο έντονα στις συνεχείς εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας. Στην ουσία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις εξωτερικές κρίσεις που ο ίδιος δημιουργεί ως εργαλείο προς αποκόμιση εσωτερικού οφέλους, σε μια προσπάθεια αφενός να εμπεδώσει τον εαυτό του ως κάποιου είδους περιφερειακό ηγέτη στα μάτια των ξένων παραγόντων που τον αμφισβητούν και, αφετέρου, να προκαλέσει συσπείρωση των Τούρκων πολιτών γύρω από τους εχθρούς που «εφευρίσκει». Η Ελλάδα καλείται να προστατεύσει την κυριαρχία της και ταυτόχρονα τα συμφέροντά της, έχοντας απέναντί της μια πηγή συνεχούς παραγωγής προβλημάτων.

«Πολιτική ομηριών»

Η στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας ερμηνεύεται από την αύξηση της ισχύος της γείτονος, από τις εκλογικές σκοπιμότητες του Έρντογαν και από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό (Κουρδικό, τρομοκρατία και, κυρίως, η οικονομία που μπορεί να καταρρεύσει), δήλωσε ο Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος της «Επώνυμης Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές ‘Θουκυδίδης’».

Με εργαλείο την αντιπαράθεσή του με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, επιχειρεί τη συσπείρωση των πολιτών ενόψει εκλογών που μπορεί να γίνουν και νωρίτερα, πρόσθεσε. Εξήγησε ότι η σύλληψη και η παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων εντάσσεται στην "πολιτική ομηριών" που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια η Τουρκία και έχει εφαρμόσει έναντι και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας. Στόχος της να πετύχει ανταλλάγματα - στην περίπτωσή μας να πετύχει να πάρει τους κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες.

Νηφάλια αποφασιστικότητα

Η Τουρκία γνωρίζει ότι στο στρατιωτικό σκέλος απέναντι στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι εύκολα και θα έχει μεγάλο κόστος αν επιχειρήσει οτιδήποτε, σύμφωνα με τον Δρα Κουσκουβέλη. Η ικανότητα προβολής ισχύος επιτρέπει στον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών, χωρίς ωστόσο να φθάνει στην πολεμική σύγκρουση. Τούτο δεν σημαίνει ότι η τουρκική ηγεσία δεν είναι έτοιμη να φθάσει ώς εκεί, αφού η αίσθηση του κόστους για μία αυταρχική ηγεσία και για έναν λαό που τρέφεται με τα όνειρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι διαφορετική από εκείνην σε μία δημοκρατία.

«Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μία τακτική νηφάλιας αποφασιστικότητας, όπως την ονομάζω. Νηφαλιότητα ώστε να μην πέσει στις παγίδες της έντασης και κλιμάκωσης που πιθανόν θέλει να την παρασύρει η Τουρκία και αποφασιστικότητας, ώστε να δείξει την ετοιμότητά της να απαντήσει αποτελεσματικά, κατά τρόπον και στον χρόνο που αυτή θα διαλέξει, ώστε να πετύχει τους στόχους της», τόνισε.

Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ανέφερε πως το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρέπει να πέσουμε στις παγίδες που μας στήνουν οι γείτονες.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι και αποφασιστικοί, εφόσον χρειασθεί, ταυτοχρόνως δε και υπομονετικοί, αφού οι εξελίξεις για την Τουρκία θα προκύψουν από τη Συρία και το Ιράκ. Κυρίως όμως διατηρούμε τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία μας. Ωστόσο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία δεν σημαίνουν ούτε συνεπάγονται αδράνεια. Σημαίνουν αφενός προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αφετέρου δραστηριοποίηση και αποφασιστικότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλα τα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά fora, ώστε η γειτονική χώρα, στον βαθμό που συνεχίζει αυτήν την τακτική, να υφίσταται το κόστος της επιθετικότητάς της».

Επίδειξη ισχύος

Η Τουρκία, με τη στάση της στην περιοχή, αφενός κάνει επίδειξη ισχύος, αφετέρου εξυπηρετεί τους επεκτατικούς της στόχους, εξήγησε, από την πλευρά του, στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Συνταγματάρχης ε/α Άντης Λοΐζου. Στην ουσία εμπλέκεται σε μικρής εμβέλειας υβριδικούς πολέμους, προκειμένου να τους διαχειρίζεται ταυτόχρονα, ενώ στην παρούσα περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μεγάλης κλίμακας συρράξεις, όπως για παράδειγμα με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και ως εκ τούτου ισχύ, σε αντίθεση με τους Κούρδους για παράδειγμα.

Επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της, προσπαθώντας να δημιουργήσει στα τουρκοσυριακά σύνορα μια ζώνη ασφαλείας, στην οποία θα εγκαταστήσει τουρκογενείς πληθυσμούς και μέσω αυτών θα αποτρέπει τις διεισδύσεις Κούρδων ανταρτών. Προσπαθεί στην εν λόγω περιοχή να έχει κάποιες «επιτυχίες», κάνοντας μικρούς πολέμους σε συνεργασία με μεγάλες χώρες, όμως στην περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα δεν θα έχαιρε τέτοιας υποστήριξης.

Η πρόσφατη εμπλοκή πάνω από τη Ρω, οι συνεχείς παραβιάσεις εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων αλλά και η απαγωγή των δύο Ελλαδιτών αξιωματικών στον Έβρο, προσπαθούν να εκφοβίσουν την Αθήνα, σε μία προσπάθεια η Άγκυρα να το παίξει περιφερειακή δύναμη, χωρίς πραγματικά να διαθέτει τις ανάλογες δυνατότητες. «Εάν μπορούσε να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί θα το έκανε. Δεν το έκανε, όμως, διότι δεν θέλει πραγματικά να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ελλάδα», υπέδειξε.

Έχασε το μέτρο

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο, απειλώντας τους πάντες και τα πάντα. Η Ελλάδα, αντιθέτως, αντιδρά πολύ πιο ψύχραιμα, γιατί συνυπολογίζει κι άλλους παράγοντες, οι οποίοι θα προκύψουν ως αντίκτυπος μιας ευρείας κλίμακας εμπλοκής. Για παράδειγμα η Ελλάδα θα ήταν θεσμικά πλήρως καλυμμένη εάν βύθιζε ένα πολεμικό πλοίο ή εάν κατέρριπτε ένα πολεμικό αεροπλάνο, τα οποία πραγματοποιούν εχθρικές ενέργειες σε μη αμφισβητούμενες δικές της περιοχές στο Αιγαίο και το παρουσίαζε στη διεθνή κοινότητα.

Όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφενός γιατί οι Τούρκοι με το που θα πλησιάσουν ελληνικά πλοία και αεροπλάνα φεύγουν, και αφετέρου επειδή αυτό θα είχε τρομερές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ελλάδας, τον βασικό οικονομικό της αιμοδότη. Ως εκ τούτου, μέσα από τη σφαιρική ανάγνωση της κατάστασης, η Αθήνα επιλέγει να μην αυξάνει ακόμη περισσότερο την ένταση, παρόλο που έχει τη στρατιωτική δύναμη επιχειρησιακά να το πράξει, όπως επίσης και τη θεσμική κατοχύρωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να το παίξει ηγέτης μιας περιφερειακής δύναμης, έχει ξεφύγει τόσο πολύ, που πλέον προβαίνει σε παραινέσεις προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα αρέσει στις δύο υπερδυνάμεις. Στην πραγματικότητα, αυτό που φοβάται περισσότερο από όλα, όπως ανέφερε ο κ. Λοΐζου, είναι να υπάρξει ρωσοαμερικανική σύρραξη στη Συρία και να αναγκαστεί η Άγκυρα να διαλέξει πλευρά, με όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στις σχέσεις της με τα δύο μέρη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με γνώμονα τα πιο πάνω δεδομένα και την κατάσταση που διαμορφώνεται, θα πρέπει να προβληματιστούμε ιδιαίτερα για την παρούσα κατάσταση στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, η οποία στερείται αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων σε μια γενικευμένη σύρραξη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει την Κύπρο ήσυχη λόγω υδρογονανθράκων και άλλων διεκδικήσεων», κατέληξε.