Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:03 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

«ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΩΣ ΓΝΩΜΟΝΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΘΕΣΗΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΠΕΙΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

* «Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω ότι, η όποια προκλητικότητα, αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και υπενθύμιση προς όλους ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα επιτευχθεί μέσω διαλόγου και καλής πρόθεσης»

* «Η δημιουργία συμφερόντων με τη χρήση διευκολύνσεων από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες είναι πρωταρχικής σημασίας, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας ως σημείου σταθερότητας στην περιοχή»

«Είμαι της άποψης, γενικότερα, ότι τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας είναι ευαίσθητα και χρήζουν λεπτού χειρισμού. Ως τέτοια θα τα αντιμετωπίζω. Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών μας να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και βασικά γι' αυτούς εργαζόμαστε νυχθημερόν, για να νιώσουν και να είναι ασφαλείς. Αυτό επιτυγχάνεται, σε μεγάλο βαθμό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»


Η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζεται ποικιλοτρόπως, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο νέος Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική απειλή αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία, με υπόμνηση του γεγονότος πως η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο με διάλογο και αμοιβαία καλή πρόθεση.

Επισημαίνει, ταυτόχρονα, τη σημασία των αμυντικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με διάφορες χώρες, οι οποίες ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, αλλά και αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της αξία.

Εκφράζει, τέλος, ικανοποίηση για την πορεία εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς και μετεξέλιξής της σ’ έναν τεχνολογικά σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο επαγγελματικό στρατό, υπεραμυνόμενος της απόφασης για μείωση της στρατιωτικής θητείας, η οποία, όπως επισημαίνει, «είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Ε.Φ. σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στην εκπαίδευση και επιχειρησιακή ικανότητα».

Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται, λόγω και έργω, ενώπιον μιας αύξουσας επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή. Υποστηρίζεται από πολλούς ότι αποτελεσματικότερη αποτρεπτική αντίδραση σ’ αυτήν την επιθετικότητα είναι η αναβίωση του αδρανούς, εδώ και χρόνια, δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Ποια η δική σας θέση;

Σε μία συνεργασία, σημασία δεν έχουν ούτε οι εξαγγελίες, ούτε η προβολή, αλλά το περιεχόμενό της καθώς και οι ενέργειες που γίνονται στην πράξη για την υλοποίησή της. Οι σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας αναβαθμίζονται συνεχώς, με την καθιέρωση των διευρυμένων συναντήσεων των δύο Υπουργών Άμυνας, δύο φορές τον χρόνο, με συμμετοχή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και αξιωματικών των δύο επιτελείων, ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ. Συζητούνται θέματα κοινού ενδιαφέροντος και λαμβάνονται αποφάσεις προς το συμφέρον των δύο πλευρών.

Επίσης, η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με προσωπικό και μέσα σε ασκήσεις που οργανώνονται από την Ελλάδα με συμμετοχή φίλιων χωρών. Αντίστοιχα, η Ελλάδα συμμετέχει σε ασκήσεις που οργανώνονται από την Κύπρο, με προσωπικό, εναέρια και πλωτά μέσα, όπως Έρευνας -Διάσωσης, αεροναυτικές ασκήσεις και ναυτικές ασκήσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω ότι, η όποια προκλητικότητα, αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και υπενθύμιση προς όλους ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα επιτευχθεί μέσω διαλόγου και καλής πρόθεσης. Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προχωρεί σταθερά ο εκσυγχρονισμός

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμoύ της Εθνικής Φρουράς;


To Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς έχει ορίζοντα 15ετίας. Η 1η φάση ξεκίνησε το 2016 και προβλέπεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, όμως, η πιο καθοριστική περίοδος, της 1ης φάσης, έχει ολοκληρωθεί, με τη μείωση της θητείας, την πρόσληψη των Συμβασιούχων οπλιτών και τις απαιτούμενες ενέργειες, σε όλο το εύρος των Μονάδων της Ε.Φ., για αφομοίωση των νέων δεδομένων. Γενικά, το Σχέδιο αυτό θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σ’ έναν τεχνολογικά σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόμαχο στρατό, στηριγμένο στον επαγγελματισμό, με σημαντική αναβάθμιση στις επιχειρησιακές δυνατότητες και στο αξιόμαχο της Δύναμης. Να μην ξεχνούμε ότι η αποστολή μας είναι η αποτροπή.

Με αυτό ως γνώμονα, γίνονται όλες οι ενέργειες για ενίσχυση και διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της δύναμής μας. Παράλληλα, λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τους νέους τύπους απειλών, όπως την τρομοκρατία και την πειρατεία στη θάλασσα, αλλά και να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενισχύονται οι αμυντικές συνεργασίες

Η Κύπρος έχει συνάψει σειρά σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με διάφορες χώρες της περιοχής και όχι μόνον. Πώς μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ;

Με την υπογραφή αριθμού συμφωνιών, μνημονίων και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες τόσο της περιοχής όσο και της Ε.Ε. ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της ΚΔ, καθότι, πέραν της πολιτικής διάστασης και της προβολής της χώρας, η εκπαίδευση στελεχών της Ε.Φ. και η ισότιμη συμμετοχή τους σε ασκήσεις προσφέρει στην εξίσωση του ηθικού και στη βελτίωση των μεθόδων εκπαίδευσής τους. Είναι γεγονός ότι τρίτες χώρες αναγνωρίζουν τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και τη σύμπτωση των στρατηγικών τους συμφερόντων.

Η δημιουργία συμφερόντων με τη χρήση διευκολύνσεων από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες είναι πρωταρχικής σημασίας, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας ως σημείου σταθερότητας στην περιοχή. Η σύναψη διμερών και τριμερών συμφωνιών προάγει τη συνεργασία και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναβαθμίστηκε η Ε.Φ. με τη μείωση της θητείας

Γίνεται πολύς λόγος για τη λυσιτέλεια της απόφασης για μείωση της θητείας στην Ε.Φ. Από τις δικές σας αξιολογήσεις διαφαίνεται, όντως, ότι αυτή έχει αναβαθμίσει το αξιόμαχο του στρατεύματος ή έχει προκαλέσει κενά και δυσλειτουργίες;

Η απόφαση για μείωση της θητείας στην ουσία είναι πραγματοποίηση υποσχέσεων που δόθηκαν στο παρελθόν. Με την απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της θητείας σε 14 μήνες προσλήφθηκαν 3.090 επαγγελματίες οπλίτες. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Ε.Φ. σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στην εκπαίδευση και επιχειρησιακή ικανότητα τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Ο θεσμός των ΣΥΟΠ αποτελεί βασικό πυλώνα της μετεξέλιξης της Ε.Φ. σε ημιεπαγγελματικό στρατό, επιτρέπει την εξειδίκευση του προσωπικού και προσδίδει στην Ε.Φ. περαιτέρω δυνατότητες για την εκτέλεση της αποστολής της, στο πρότυπο σύγχρονων στρατών.

Έχει ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία της και καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της θητείας, αλλά και άλλων μέτρων που έλαβε κατά καιρούς το Υπουργείο, έχει μειωθεί σημαντικά και η φυγοστρατία. Τα δικά μου συμπεράσματα είναι ότι η εικόνα έχει αλλάξει προς το πολύ θετικό, το πνεύμα επαγγελματισμού υπάρχει και ταυτόχρονα αξιοποιούνται τόσο προσοντούχοι άντρες, αλλά και γυναίκες. Αυτό προσδίδει και μιαν άλλη υφή στο θέμα της μετεξέλιξης, αφού μας δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και γυναίκες ως Συμβασιούχους οπλίτες και να θεωρούμαστε και εμείς ως σύγχρονος, πλέον, στρατός.

Το αμερικανικό εμπάργκο

Τι γίνεται με το θέμα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο; Υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος αυτού;

Το όλο ζήτημα μάς απασχολεί, αλλά στον βαθμό που έχουμε αρμοδιότητα και δικαιοδοσία. Στην ουσία, η απόφαση για άρση του εμπάργκο αφορά τις ΗΠΑ και εμείς το μόνο που έχουμε να πράξουμε είναι να υπενθυμίζουμε, με κάθε ευκαιρία, τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όταν συζητάμε μαζί τους, να προωθήσουν το θέμα προς το αρμόδιο Συμβούλιό τους για να ληφθεί απόφαση προς άρση. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες επί των ενεργειών μας ή εξελίξεων, εφόσον δεν θα εξυπηρετήσει κανένα σκοπό. Είμαι της άποψης, γενικότερα, ότι τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας είναι ευαίσθητα και χρήζουν λεπτού χειρισμού. Ως τέτοια θα τα αντιμετωπίζω. Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών μας να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και βασικά γι' αυτούς εργαζόμαστε νυχθημερόν, για να νιώσουν και να είναι ασφαλείς. Αυτό επιτυγχάνεται, σε μεγάλο βαθμό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.