Σημερινή

Δευτέρα, 10/12/2018
RSS

21 χρόνια ντροπής και θυμού

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:00 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΓΙΑ ΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΤΙΣ ΔΕΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, αντί για δεύτερο κρατήρα, οι Αρχές εντόπισαν τρεις ξεχωριστούς-μεμονωμένους τάφους. Στον ένα βρέθηκαν οστά τριών ανθρώπων, στον δεύτερο δύο και σε έναν τρίτο άλλων δύο


Συγκλονισμός, ντροπή και αποτροπιασμός προκαλούνται από την ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την έναρξη των ανασκαφών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, για εντοπισμό των πεσόντων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974. Επιτέλους, μετά από 40 και πλέον χρόνια, η Πολιτεία, διά του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, προχώρησε σε εκταφές σε μια σειρά από σημεία, βάσει πληροφοριών που κατείχε, και εντόπισε μέχρι στιγμής τα οστά δεκάδων αγνοουμένων και πεσόντων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ώρα που οι ανασκαφές συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς υπό τον Ξενοφώντα Καλλή και το Γραφείο του Επιτρόπου εξαντλεί κάθε πιθανή μαρτυρία και πληροφορία με στόχο να εντοπιστούν τα οστά των νεκρών και να δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων, αποκλειστικές πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής αναφέρουν ότι, εδώ και δύο δεκαετίες, οι «πολιτισμένες» κυβερνήσεις μας κατείχαν πληροφορίες για εντοπισμό οστών, στην περιοχή του Νοσοκομείο Αθαλάσσας, χωρίς, ωστόσο, να καταβληθεί καμία προσπάθεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ταυτοποίησή τους και εντοπισμό των συγγενών τους.

Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα, για τους λόγους τους οποίους έμεινε επτασφράγιστο μυστικό, τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και για το γεγονός πως στον κρατήρα όπου γίνονται σήμερα οι διεργασίες για εντοπισμό των λειψάνων των 31 ασθενών από τους 33 που δολοφονήθηκαν από τουρκικούς βομβαρδισμούς, εντοπίστηκαν μόνο τα οστά 11 ασθενών. Την αγωνία και την προσήλωση να γίνουν τώρα όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται εκφράζει το Γραφείο του αρμόδιου Επιτρόπου.

Το ιστορικό

Τη μαύρη μέρα της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου του 1974, ο Αττίλας βομβάρδισε το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 33 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Τουρκοκύπριοι. Οι οικογένειες των Τουρκοκυπρίων εντοπίστηκαν μετά από διάβημα του Ακιντζί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αποκαλύπτει η «Σ», ανάμεσα στους 33 νεκρούς ήταν ένας στρατιώτης και ένας νοσοκόμος, τους οποίους θάψαμε ως έπρεπε με τιμές από το 1974, αφήνοντας την ντροπή να μεγαλώνει αφού τους υπόλοιπους νεκρούς τους «ξεχάσαμε», αναμεσά τους και τους τρεις Τουρκοκυπρίους.

Οι υπόλοιποι 31 νεκροί, που ποτέ δεν υπήρξαν αγνοούμενοι, αφού ήταν πεσόντες, σύμφωνα με μαρτυρίες τάφηκαν πρόχειρα σε μεγάλο κρατήρα που προκλήθηκε από υψηλής ισχύος βόμβα της τουρκικής αεροπορίας. Θαμμένοι ομαδικά, δίχως να τύχουν του ελαχίστου σεβασμού και στοιχειώδους ανθρωπιάς. Γιατί; Επειδή επρόκειτο για ψυχικά ασθενείς; Τα εγκλήματα της Τουρκίας δεκάδες κατά των Ελληνοκυπρίων, ωστόσο βαριές οι ευθύνες και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για αμέλεια και προσπάθεια πιθανόν να καλύψει τα τουρκικά εγκλήματα.

Ηθική ευθύνη

Ελάχιστα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα για το ζήτημα του βομβαρδισμού του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και πολύ πιθανόν ποτέ να μη γίνει γνωστή όλη η ιστορία, που προσβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα θέμα που αγγίζει την ηθική πλευρά του ζητήματος και τις ευθύνες της κοινωνίας και της Πολιτείας απέναντι σε ανθρώπους ψυχικά ασθενείς που εγκαταλείφθηκαν, καθώς και τις ευθύνες για το τι έγινε τη συγκεκριμένη περίοδο με το Νοσοκομείο, και αργότερα με τις εργασίες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και το Γενικό Νοσοκομείο και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε όλους τους σκοτωμένους ασθενείς.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις -του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, του ΦΑΕΘΩΝ, των ομαδικών τάφων στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης- η Πολιτεία καθυστέρησε να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες, ώστε να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς.

«Για εμάς αποτελεί και ηθική και νομική υποχρέωση να παραδώσουμε στους συγγενείς τα λείψανα των δικών τους ανθρώπων, ώστε να προχωρήσουν σε ταφές σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους παραδόσεις. Είναι το ελάχιστο που ως Πολιτεία και ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε».

«Πρόκειται για μια δύσκολη και επικίνδυνη ανασκαφή, λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτή η ανασκαφή», εξήγησε. «Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι γνωρίζουν ή έχουν πληροφορίες για τους πεσόντες στην περιοχή του Νοσοκομείου Αθαλάσσας να μας τις δώσουν, γιατί πιθανόν να βοηθήσουν στο μέγιστο για τον εντοπισμό όλων των πεσόντων από τον βομβαρδισμό», πρόσθεσε.

Εντοπίστηκαν νέοι τάφοι

Όταν ανοίχτηκε ο κρατήρας, επιβεβαίωσε τη μαρτυρία πως υπήρχαν οστά, ωστόσο ο αριθμός δεν ήταν ο αναμενόμενος, αφού εντοπίστηκαν οστά μόνο 11 ανθρώπων από τους 31 που αναμενόταν. Οι υπόλοιποι 20 δεν βρέθηκαν μέχρι στιγμής. Λίγο αργότερα έφθασε νέα πληροφορία από μαρτυρία πως τελικά υπάρχει και δεύτερος κρατήρας, στον οποίο επίσης τάφηκαν ασθενείς, απέναντι από αυτόν που βρέθηκε. Οι Αρχές της Δημοκρατίας συνεχίζουν τις ανασκαφές εδώ και ένα μήνα, χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, αντί για δεύτερο κρατήρα, οι Αρχές εντόπισαν τρεις ξεχωριστούς-μεμονωμένους τάφους. Στον ένα βρέθηκαν οστά τριών ανθρώπων, στον δεύτερο δύο και σε έναν τρίτο οστά άλλων δύο ατόμων. Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη σχετική περίοδο. Πώς μερικά οστά εντοπίστηκαν στον κρατήρα και πώς άλλα σε διάφορους τάφους;

Αυξημένη είναι και η πιθανότητα κάποια οστά να μετακινήθηκαν στη διάρκεια διαφόρων εργασιών που έγιναν στο χώρο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας σε διάφορες χρονικές περιόδους, αθόρυβα και χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν.

Για ποιο λόγο τα οστά που εντοπίστηκαν από το 1997 στον χώρο δεν υποβλήθηκαν σε σχετικές εξετάσεις και πιθανές ταυτοποιήσεις, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα κανείς να μη γνωρίζει για ποιους πρόκειται; Ένα άλλο ερώτημα αφορά τον δεύτερο κρατήρα, που, παρά τη μαρτυρία πως υπήρχε, δεν έχει εντοπιστεί πουθενά στον χώρο.

Επτά ασθενείς στο «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Συγκλονισμό και ντροπή προκαλεί και το γεγονός πως στο βιβλίο του Κοιμητηρίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, φαίνεται να έχουν ταφεί 7 πρόσωπα από το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Πρόκειται για 5 ασθενείς, τα ονόματα των οποίων δεν περιλαμβάνονται, και δύο άλλους ασθενείς, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι τάφοι των 7 ασθενών στη διάρκεια των χρόνων,πουλήθηκαν και τάφηκαν σε αυτούς άλλοι νεκροί.

Εξαιρετικά σημαντικό και ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι Αρχές της Δημοκρατίας ακόμα ψάχνουν τους συγγενείς κάποιων ψυχικά ασθενών, αφού ορισμένοι από αυτούς δεν επικοινώνησαν για να αναζητήσουν τους νεκρούς τους. Φυσικά προκύπτει και το ερώτημα οι τάφοι που εντοπίστηκαν να μην αφορούν τους 31 ασθενείς, αλλά άλλες περιπτώσεις νεκρών. Ταυτόχρονα, αδικαιολόγητα τα λάθη της Πολιτείας, που για 44 σχεδόν χρόνια κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει τους ασθενείς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, μια ιστορία που επαναλήφθηκε και στην περίπτωση «Νοράτλας» και «Φαέθων».

Αφίσες για πληροφορίες

Την ίδια ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων μας παραμένει τεράστιος, καθώς μετά από τέσσερεις και πλέον δεκαετίες αναζητούμε πληροφορίες για σχεδόν 850 αγνοουμένους. Υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους γύρω από την Κερύνεια, αλλά η τουρκική πλευρά δεν ενισχύει την προσπάθεια εντοπισμού των οστών τους. Η ΔΕΑ έχει τοποθετήσει αφίσες ζητώντας βοήθεια στο δύσκολο έργο που επιτελεί.