Σημερινή

Τρίτη, 18/12/2018
RSS

Στην αντεπίθεση ο Καρογιάν

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:00 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΔΕΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΟΜΩΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Αυτό που φέρεται να έχει επιλεγεί είναι το «Δημοκρατική Παράταξη». Όνομα, με το οποίο το ΔΗΚΟ είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του 1976 συνεργαζόμενο με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ


Μετά από εβδομάδες αναμονής και αναβολών, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, «έλυσε» τελικά την σιωπή του την περασμένη Παρασκευή και πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου δεν έκρυβε εκπλήξεις, όπως άλλωστε είχαμε γράψει στη «Σημερινή», σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Ο διαγραφείς, πρώην ισχυρός άντρας του ΔΗΚΟ, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους χειρισμούς του, ενώ δεν δίστασε για πρώτη φορά δημόσια να τον καταγγείλει για «καλπονοθεία» στην επαρχία Πάφου κατά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία του 2013.

Σε σχέση με τα όσα ακούγονται για τη δημιουργία νέου κινήματος, το οποίο θα στεγάσει τον κόσμο που βρίσκεται πίσω από τον ίδιο και τα στελέχη που είτε έχουν διαγραφεί είτε αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, ο Μάριος Καρογιάν άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο, χωρίς να προχωρεί, όμως, σε κάποια εξαγγελία. Η έμμεση παραδοχή του αναφορικά με το νέο κίνημα δεν είναι καθόλου άσχετη με τα γεγονότα. Ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» σημειώνουν ότι ήδη έχουν μαζευτεί οι κατάλληλες υπογραφές για την κατοχύρωση του ονόματος του νέου κινήματος, του οποίου όμως δεν θα ηγηθεί ο Μάριος Καρογιάν. Πάντως, την οργίλη αντίδραση του επίσημου ΔΗΚΟ προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου, αφού μέσα από ανακοίνωσή του το κόμμα χαρακτήρισε τον τέως πρόεδρό του, μεταξύ άλλων, «δικτάτορα του πολιτικού καιροσκοπισμού».

Πού κινήθηκε η ομιλία Καρογιάν

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Μάριου Καρογιάν μετά τη διαγραφή του από το κόμμα κινήθηκε σε δυο επίπεδα. Το ένα ήταν η κριτική απέναντι στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο το ΔΗΚΟ κινείται επί Νικόλα Παπαδόπουλου. Στην ουσία ο Μάριος Καρογιάν κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία του κόμματος ότι έχει οδηγηθεί σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικά, στην ομιλία τόνισε ότι: «Το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου παγιδεύτηκε με αυτόν τον τρόπο στη λογική της επικυριαρχίας μιας στενόκαρδης και στενόμυαλης παρέας». Ο δεύτερος πυλώνας των όσων είπε ο τέως πρόεδρος του κόμματος αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ηγεσία λειτούργησε εντός του κόμματος. Συγκεκριμένα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα συλλογικά όργανα του Κόμματος έγιναν διακοσμητικά και συγκαλούνταν μόνον όταν η σύγκλησή τους εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς και ιδιοτελείς στόχους της ηγεσίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την επιλογή να κατέλθει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς διαβούλευση με κανέναν και με την ανάδειξή του ως του εκλεκτού δια βοής. Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Καρογιάν, μετά τις απανωτές του στρατηγικές αποτυχίες, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεκίνησε μέσω του πειθαρχικού ένα «πογκρόμ», όπως το χαρακτήρισε, αυθαίρετων διαγραφών.

Οι τέσσερεις παροτρύνσεις προς τον Νικόλα

Καταλήγοντας ο Μάριος Καρογιάν και αφού προηγουμένως εκτίμησε ότι οι διαγραφές από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου γίνονται για να γαντζωθεί στην καρέκλα και να διαιωνίσει την προσωποπαγή εξουσία της, κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ όπως προβεί σε τέσσερεις ενέργειες. Πρώτον, σε άμεση ανάκληση των διαγραφών, δεύτερον σε άμεση σύγκληση Πολιτικού Συνεδρίου για αξιολόγηση του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών, τρίτον σε άμεσο προγραμματισμό Εκλογικού Συνεδρίου για εκλογή νέας ηγεσίας και τέταρτον σε άμεσο καθορισμό δημοκρατικών συνεδριακών διαδικασιών.

Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο ο Μάριος Καρογιάν όσο και τα υπόλοιπα στελέχη που τον περιστοιχίζουν, γνωρίζουν ότι η παρούσα ηγεσία είναι αποφασισμένη να τελειώσει πολιτικά μαζί τους. Οι σχετικές παροτρύνσεις, με άλλα λόγια, είναι χωρίς αντίκρισμα, δεδομένης της άτεγκτης στάσης της σημερινής ηγεσίας και εντάσσονται ξεκάθαρα στη νομιμοποίηση από πλευράς «καρογιανικής» πτέρυγας, της δημιουργίας νέου κινήματος την επόμενη ημέρα.

«Δικτάτορας του πολιτικού καιροσκοπισμού»

Άμεση και σε έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του επίσημου ΔΗΚΟ μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μάριου Καρογιάν . Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον τέως πρόεδρο του κόμματος ότι επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στα συλλογικά όργανα. Παράλληλα προσθέτει ότι, αντί ο ίδιος να απολογηθεί έστω και εκ των υστέρων στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο για τα όσα έπραξε εναντίον του, εξαπέλυσε ακόμα μια επίθεση εναντίον του.

Η καυστική ανακοίνωση, η οποία κλείνει με δυο υστερόγραφα, τονίζει: «Αντιλαμβανόμαστε την προσωπική πικρία του κ. Καρογιάν για την αποδοκιμασία της θητείας του και την ήττα στο εκλογικό Συνέδριο του 2013. Αυτή όμως δεν δικαιολογεί τους σημερινούς απαξιωτικούς και προσβλητικούς για τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο χαρακτηρισμούς του».

Για να κλείσει με τον εξής τρόπο: «Ο διδάκτορας του πολιτικού καιροσκοπισμού, που έπληξε την αξιοπιστία και την εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί τα Συλλογικά Όργανα του κόμματος, τα οποία με τις αποφάσεις τους διαφύλαξαν την αξιοπρέπεια και αποκατέστησαν τις διαχρονικές αρχές και αξίες του κόμματός μας».

Τρέχουν οι διεργασίες

Την ίδια ώρα, οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέου κινήματος, το οποίο σε βάθος χρόνου θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα από τους διαγραφέντες και αποχωρήσαντες στο ΔΗΚΟ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», ήδη έχει μαζευτεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών προς κατοχύρωση του ονόματος. Αυτό που φέρεται να έχει επιλεγεί ονοματολογικά είναι το «Δημοκρατική Παράταξη».

Όνομα, με το οποίο το ΔΗΚΟ είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του 1976 συνεργαζόμενο με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Το σχετικό έντυπο με τις υπογραφές αναμένεται στο προσεχές διάστημα να παραδοθεί στον Έφορο Σωματείων, ώστε και επίσημα να λάβει αριθμό μητρώου. Όσοι έχουν μείνει εκτός ΔΗΚΟ, είτε γιατί καρατομήθηκαν είτε γιατί οικειοθελώς επέλεξαν να εξέλθουν του κόμματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η παρούσα ηγεσία δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να οδηγηθούν σε εκλογικό συνέδριο με τη δική τους συμμετοχή.

Ως εκ τούτου, με βάση τις ενδείξεις και τη στάση του σημερινού προέδρου του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζουν ως μονόδρομο τη δημιουργία ενός κινήματος, που θα στεγάσει εκείνους τους πολίτες και ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει την πλάτη στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τα χαρακτηριστικά του νέου ηγέτη

Αν και η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι συλλογική, εντούτοις, κάποιος θα πρέπει να ηγηθεί. Δεδομένου ότι ο Μάριος Καρογιάν δεν θα είναι το πρόσωπο αυτό, κάτι που άλλωστε είχαμε γράψει και σε προηγούμενά μας δημοσιεύματα, η σεναριολογία και η ονοματολογία έχει ήδη αρχίσει. Τη δεδομένη στιγμή το πρόσωπο αυτό δεν φαίνεται να έχει βρεθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να διέπουν τον νέο ηγέτη, ο οποίος δεν θα πρέπει κατ’ ανάγκην να είναι νέος ηλικιακά. Αυτό που μας υπερθεματίστηκε είναι η ανάγκη το εν λόγω πρόσωπο να είναι ικανό, πολιτικά καθαρό και άφθαρτο. Στοιχεία, όπως πρόσθεσαν, τα οποία θα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να δώσουν περαιτέρω δυναμική στο νέο κίνημα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Μάριου Καρογιάν, αυτός θα είναι καθοδηγητικός και συμβουλευτικός. Αναφορικά με τους δυο βουλευτές του ΔΗΚΟ, Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου, οι οποίοι διαφώνησαν με τις διαγραφές στο κόμμα και ως γνωστόν πρόσκεινται στη λεγόμενη «καρογιανική» πτέρυγα, παραμένει ακόμα άγνωστο εάν θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί, παρόλα αυτά, ότι το όνομα του Άγγελου Βότση είναι ένα από αυτά που έπεσαν στο τραπέζι άτυπων συζητήσεων για να ηγηθεί της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Με φόντο τις Ευρωεκλογές του 2019

Η επαφή των πρώην στελεχών του ΔΗΚΟ με τον κόσμο που γύρισε την πλάτη στο κόμμα τα τελευταία χρόνια είναι συνεχής. Γι’ αυτόν τον σκοπό άλλωστε έχει δημιουργηθεί και μια οργανωτική επιτροπή, ώστε η επικοινωνία να γίνεται πιο οργανωμένα και συντεταγμένα. Ένας από τους κύριους στόχους είναι οι υποστηριχτές των διαγραφέντων να μείνουν κοντά στη νέα προσπάθεια, ώστε το κίνημα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, να μετρήσει δυνάμεις στις επόμενες εκλογές. Δηλαδή, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και σίγουρα στις επόμενες βουλευτικές το 2021.

Πάντως, η αισιοδοξία ότι το εγχείρημα αυτό θα πετύχει είναι διάχυτη από πλευράς των στελεχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αφού, όπως αναφέρουν στη «Σ», η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική. «Είναι πρώτη φορά ίσως που η απαίτηση για δημιουργία ενός κινήματος ξεκινάει από τα κάτω προς τα πάνω με τόση ένταση», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παραμένουν οι προβληματισμένοι στον «Συναγερμό»

Στο μεταξύ, δεν έλαβαν τις τελικές τους αποφάσεις για το αν και ποια θέση θα διεκδικήσουν στο επερχόμενο εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, τα στελέχη τα οποία φέρονται να προβληματίζονται, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσαν στη «Σ» την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Κυριάκο Χατζηγιάννη (βουλευτή Αμμοχώστου), Ανδρέα Κυπριανού (βουλευτή Λεμεσού), Αννίτα Δημητρίου (βουλευτή Λάρνακας) και τον νυν αντιπρόεδρο και υποψήφιο βουλευτή Αμμοχώστου Σωτήρη Σαμψών.

Παρόλο που οι αρχικές πληροφορίες από την Πινδάρου ήθελαν να οδηγούμαστε στο Εκλογικό Συνέδριο χωρίς ουσιαστικά τη διενέργεια εκλογών, κάτι τέτοιο φαίνεται ήδη να έχει ανατραπεί. Αυτό διότι τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων στο κόμμα φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν οι Στέλλα Κυριακίδου (νυν αντιπρόεδρος και βουλευτής Λευκωσίας), Γιώργος Γεωργίου (νυν αντιπρόεδρος και βουλευτής Αμμοχώστου), Νίκος Νουρής (βουλευτής Λευκωσίας) και Ευθύμιος Δίπλαρος (βουλευτής Λεμεσού και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος).

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου και αίνιγμα παραμένει αν τελικά θα έχει ή όχι ανθυποψήφιο, καθότι οι Κυριάκος Χατζηγιάννης και Αντρέας Κυπριανού δεν αποκλείουν τίποτα. Το μόνο σίγουρο την παρούσα φάση είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να αποτολμήσει να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Εκλογικό Συνέδριο της 28ης Απριλίου είναι η 16η Μαρτίου, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιταλάντευσης των αναποφάσιστων στελεχών.