Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

ΔΗΜΟΣΚΠΗΣΗ Τουρκικά εμπόδια και στο μέλλον

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:01 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΩΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΟΝΟ ΤΟ 6% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΝ ΛΥΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΤΑ ΚΡΑΤΗ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ


Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, εννέα στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρεμποδίζει την ερευνητική γεωτρητική δραστηριότητα, ενώ αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό εκτιμούν ότι θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν και την εξόρυξη των φυσικών μας πόρων.

Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν πως, πέραν της προσπάθειας καθυστέρησης ή ματαίωσης των ενεργειακών μας δραστηριοτήτων, η Άγκυρα στοχεύει επίσης να μας σύρει σε συνομιλίες υπό τουρκικούς όρους. Την ίδια στιγμή, και ενώ το αίσθημα της ανασφάλειας αυξήθηκε πολύ το τελευταίο διάστημα, μετά τις πειρατικές ενέργειες των Τούρκων στην ΑΟΖ μας, μόνο το 6% των πολιτών δηλώνουν πως θα ένιωθαν πιο ασφαλείς εάν λυνόταν το Κυπριακό, με το 51% να προκρίνουν τη σύναψη συμμαχιών με τρίτα κράτη.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Φεβρουάριος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές και Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Γενικά ανασφαλείς

Περιορισμένο είναι το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους Κυπρίους, καθώς μόνο το 8% δηλώνουν ότι αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς και το 30% μάλλον ασφαλείς, την ίδια στιγμή που ποσοστό 62% νιώθουν ανασφάλεια σε κάποιο βαθμό. Μεγαλύτερη απουσία ασφάλειας αισθάνονται οι γυναίκες παρά οι άνδρες, ενώ η ηλικιακή ομάδα που παρουσιάζεται ως πιο ασφαλής είναι οι 25-44.

Χειροτέρεψαν τα πράγματα

Πάντως τα πράγματα σε ό,τι αφορά το αίσθημα ασφάλειας χειροτέρεψαν αισθητά, μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ποσοστό 73% δηλώνουν πως το τελευταίο διάστημα αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, ενώ για το ένα τέταρτο δεν υπήρξε μεταβολή στο αίσθημα ασφάλειάς τους. Περισσότερο ασφαλείς αισθάνονται μόνο το 1%.

Πώς αντιστρέφεται

Μόνο το 6% θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς αν λυνόταν το Κυπριακό. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που ακούγεται κατά καιρούς από διάφορες πλευρές, το οποίο δεν φαίνεται να έχει σχεδόν καμία απήχηση στην κοινή γνώμη. Αντιθέτως, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς προκρίνουν τη σύναψη συμμαχιών με άλλα κράτη, ως πρώτη επιλογή για αύξηση της ασφάλειάς τους. Ποσοστό 43% θα ένιωθαν πιο ασφαλείς εάν βελτιωνόταν η Εθνική Φρουρά και οι υποδομές κι οι εξοπλισμοί της. Δύο στους δέκα θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς εάν ενεργοποιείτο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και 13% αν η Κύπρος εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.

Τα πήγαν καλά

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παρεμπόδιση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς έξι στους δέκα τούς χαρακτηρίζουν μάλλον καλούς και 15% πολύ καλούς. Οι Κύπριοι, ωστόσο, όπως διαφαίνεται σε άλλη ερώτηση, διαπίστωσαν ολιγωρία στην αντίδραση της Λευκωσίας, σε ποσοστό 62%, με το ένα τρίτο να έχουν αντίθετη άποψη.

Δεν μπορούμε

Το 67% των πολιτών πιστεύουν ότι, αυτήν τη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα, με τις δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτει. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ανησυχητική διαπίστωση, από την οποία ενδέχεται να προκύπτει εν μέρει και το ευρύ αίσθημα ανασφάλειας.

Ήταν μόνο η αρχή

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι δεν ήταν παροδική η στάση της Τουρκίας αλλά αντιθέτως αναμένουν πως θα συνεχίσει να θέτει εμπόδια στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και στο μέλλον. Μόλις το 7% εκτιμούν το αντίθετο. Μάλιστα οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 90%, ότι η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει απλώς να παρεμποδίσει τις έρευνες αλλά και τις ίδιες τις εξορύξεις φυσικού αερίου στα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή ανησυχία, που καταδεικνύει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων αποτροπής.

Απώτερος στόχος

Έξι στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν πως η παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της δεν είναι ο μοναδικός στόχος της Άγκυρας. Αντιθέτως, έχουν την πεποίθηση πως οι παρενοχλήσεις γίνονται με στόχο να μας εξαναγκάσουν να επιστρέψουμε σε συνομιλίες υπό τουρκικούς όρους. Αντίθετη άποψη έχουν το 34%.

Πού είναι ο φόρος;

Μετά τα τελευταία γεγονότα και την ξεκάθαρη αδυναμία αντίδρασης που επιδείχθηκε σε στρατιωτικό επίπεδο, τα δύο τρίτα των πολιτών κρίνουν ότι δεν αξιοποιήθηκε ορθά ο φόρος που πληρώνουμε για την Άμυνα εδώ και τόσα χρόνια. Το 28% έχουν αντίθετη άποψη, ενώ το 6% δεν τοποθετούνται.