Σημερινή

Κυριακή, 18/11/2018
RSS

Ξεκινά τη σύνθεση του παζλ

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:04 | Των Μιχ. Παπαδόπουλου και Μικαέλας Λοΐζου

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ

Τα νέα πρόσωπα στο υπό διαμόρφωσιν Υπουργικό, του νεότευκτου υφυπουργείου Ναυτιλίας συμπεριλαμβανομένου, δεν θα υπερβαίνουν τα 5-6, και θα συναπαρτίζεται, πέραν από τους υπουργούς που θα παραμείνουν, από προσωπικότητες ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, χωρίς δεδομένες κομματικές δεσμεύσεις


Κυβέρνηση η οποία θα ανταποκρίνεται, αλλά και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ομαλότερη δυνατή εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους διαμορφούμενους συσχετισμούς δυνάμεων εντός αλλά και εκτός Κοινοβουλίου, θα σχηματίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγγελία του για σχηματισμό Κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, που θα υπερβαίνει τα όποια κομματικά στεγανά, αλλά και θα ικανοποιεί το αίτημα για τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των κοινωνικών δυνάμεων, είτε τον υπερψήφισαν είτε όχι στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, δεν περιορίζεται σε μια επικοινωνιακού, απλώς, χαρακτήρα επαγγελία, αλλά ερείδεται στη στάθμιση ουσιωδών πολιτικών δεδομένων, που αφορούν, κύρια και πρώτιστα, την υλοποίηση του πολιτικού του προγράμματος.

Το πρώτο crash test

Άλλωστε, ο σχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος, eo ipso, αποτελεί ύψιστη πολιτική πράξη, θα αποτελέσει και το πρώτο ουσιαστικό crash test της δεύτερης διακυβέρνησής του, η οποία, παρά την αναντίλεκτα ισχυρή λαϊκή εντολή, άρχεται εντός ενός κυκεώνα σοβαρών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, σε όλα τα πεδία και επίπεδα άσκησης πολιτικής.

Ταυτόχρονα, η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα διαπνέεται από την ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών εντός του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και, ωσαύτως, των ισορροπιών μεταξύ της ίδιας της Κυβέρνησης και της Πινδάρου. Κάτι που, προσώρας, διαφαίνεται να δυσχεραίνει η απροθυμία του απερχόμενου Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την περαιτέρω εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, με όλα τα διακυβεύματα ανοικτά.

Συνελόντι ειπείν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκροτώντας την Κυβέρνηση της νέας πενταετίας, καλείται να βαδίσει σε μια δύσκολη σχοινοβασία λεπτών ισορροπιών, επιβεβαιώνοντας, από τη μια, την εμπιστοσύνη του προς το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο και το έργο που παρήγαγε, και υλοποιώντας, από την άλλη, τη δέσμευση/εξαγγελία για ένα ανανεωμένο, ευέλικτο και πλουραλιστικά αντιπροσωπευτικό Υπουργικό, το οποίο να μπορέσει να εξεύρει τις επιβαλλόμενες συναινέσεις, εντός και εκτός Βουλής, για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Κατ’ ιδίαν επαφές

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεδίωξε, προτού αρχίσει να μορφοποιεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, να συναντήσει κατ’ ιδίαν όλους τους απερχόμενους υπουργούς, σε μια προσπάθεια διερεύνησης των εκ μέρους τους προθέσεων, ζυγιάζοντας και τη δική τους διαθεσιμότητα να συμμετάσχουν ή όχι στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται να κινείται στη λογική πως δεν αλλάζεις τις πετυχημένες συνταγές και ο προσανατολισμός του είναι οι όποιες νέες προσθήκες να είναι τέτοιες, ώστε να προσδίδουν ουσία και να διανθίζουν το κυβερνητικό του σχήμα, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε ζητήματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Παρενέβη, δε, και δημοσία όσον αφορά τη διογκούμενη φημολογία αναφορικά με τα ονόματα του νέου Υπουργικού, διαγιγνώσκοντας ότι η εμπέδωση και ενίσχυσή της θα μπορούσε να λειτουργήσει άκρως διαβρωτικά για τη νέα Κυβέρνηση, προτού ακόμη συγκροτηθεί εν σώματι, σε μια επιμολυσμένη από ίντριγκες, σπερμολογίες και αντιπαραθέσεις περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ισορροπημένος συνδυασμός

Η διαδικασία σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης τροχοδρομείται, λοιπόν, πάνω στους βασικούς αυτούς άξονες και σε ευάριθμα πολιτικά δεδομένα, που αντανακλούν συγκεκριμένες αποφάσεις: Ότι, δηλαδή, η διαμόρφωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα δημιουργεί συγκρούσεις ή αντιπαραθέσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα αποτελεί το επιγενόμενο ενός ισορροπημένου συνδυασμού ανάμεσα στο «παλιό» και στο «νέο» - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, τα νέα πρόσωπα στο υπό διαμόρφωσιν Υπουργικό, του νεότευκτου υφυπουργείου Ναυτιλίας συμπεριλαμβανομένου, δεν θα υπερβαίνουν τα 5-6, και θα συναπαρτίζεται, πέραν από τους υπουργούς που θα παραμείνουν, από προσωπικότητες ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, χωρίς δεδομένες κομματικές δεσμεύσεις. Θα είναι, δε, και ηλικιακά ανανεωμένο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκρίνει τη συμμετοχή στη νέα του Κυβέρνηση ουκ ευάριθμων εκπροσώπων της νέας γενιάς, ενώ εντονότερο, αυτήν τη φορά, θα είναι και το… άρωμα γυναίκας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2-3 γυναικών σ’ αυτήν.

Με βάση αυτά, η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος περισσότερο με μερικό… ανασχηματισμό της απελθούσης Κυβέρνησης ομοιάζει, επιβεβαιώνοντας, στην πράξη, την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το επιτελεσθέν έργο της προηγούμενης πενταετίας, το οποίο πιστώνεται, αναμφίβολα και σε μεγάλο βαθμό, και στα μέλη της απερχομένης Κυβέρνησης. Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να καταλήξει στις αποφάσεις του, αυτός τοποθετείται περί το τέλος της αρχομένης εβδομάδος, αφού πρώτα ολοκληρώσει τις επαφές του με τους υπουργούς.

Θα βρει τις «τρύπες»

Ο κύκλος επαφών με τους υπουργούς αναμένεται να κλείσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Εφόσον αποκρυσταλλωθεί η εικόνα και συμβιβαστούν οι προσωπικές επιθυμίες των υφιστάμενων υπουργών με τις ανάγκες που διαβλέπει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει διαμορφωθεί ο βασικός σκελετός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θέσεις παραμένουν κενές και να διερευνήσει πραγματικά ποια πρόσωπα πληρούν τα προσόντα και έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για να αναλάβουν τα εναπομείναντα χαρτοφυλάκια.

Εκ πρώτης όψεως, εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Παμπορίδης, κατόπιν δικής τους επιθυμίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Υπουργοί έχουν πιθανότητες να παραμείνουν, αν και όχι απαραίτητα στη θέση που βρίσκονταν μέχρι σήμερα. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να δούμε μετακινήσεις από ένα χαρτοφυλάκιο σε άλλο, με τη μορφή (έστω μίνι) ανασχηματισμού.

Ο βασικός σκελετός

Ισχυρές πιθανότητες παραμονής στη νέα Κυβέρνηση έχουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, για τον οποίο οι σκέψεις του Προέδρου είναι να επιστρέψει στον «φυσικό» του χώρο και να αναλάβει το πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο άλλος στενός του συνεργάτης, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, που, αν δεν παραμείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο. Όσον αφορά στον τρίτο στενό του συνεργάτη, τον Χάρη Γεωργιάδη, το μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει να αιωρείται, καθώς, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν θέλει να παραμείνει πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να συζητά την παραμονή του στην Κυβέρνηση, αλλά από άλλο πόστο.

Άλλοι δύο Υπουργοί που συγκέντρωναν το Σαββατοκύριακο ισχυρές πιθανότητες παραμονής ήταν η Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Ιωνάς Νικολάου, αν και το όνομά του είχε ακουστεί και για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία παραμένει κενή. Επίσης, εν μέσω τόσων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, πρόθεση είναι να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Στη θέση του φαίνεται, επίσης, πως θα παραμείνει και ο Βασίλης Πάλμας. Για τους υπόλοιπους Υπουργούς τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων του Προέδρου.

Τα υπόλοιπα ονόματα

Αφότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους υφιστάμενους υπουργούς, ξεκινά πλέον το «σκληρό πόκερ» της ονοματολογίας. Στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη πάρα πολλά ονόματα αλλά, όπως είναι γνωστό, σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, τα ονόματα αυτά διοχετεύονται στη δημοσιότητα για λόγους τακτικής -για να «καούν», όπως λέμε στην καθομιλουμένη- ή για να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ένα υπουργείο χρειάζεται ένα συγκεκριμένο προφίλ, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσωπα που επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Σαφές είναι, ωστόσο, πως κάποια από τα ονόματα που διέρρευσαν όντως βρίσκονται στις σκέψεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα λάβει όλες τις τελικές αποφάσεις.

Μεταξύ των πιο «φρέσκων» ονομάτων βρίσκεται αυτό της Στέλλας Κυριακίδου, η οποία, ωστόσο, φαίνεται να προτιμά να παραμείνει στα βουλευτικά έδρανα. Άλλα γυναικεία ονόματα που «παίζουν» έντονα είναι αυτά της Φωτεινής Τσιρίδου, καθώς και της Νατάσας Πηλείδου. Από την… εξωτερική φιγουράρουν τα ονόματα του Γιώργου Βαρνάβα, που προέρχεται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, και του Αδάμου Αδάμου, που προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως, όπως τονίζουν πηγές κοντά στον Πρόεδρο, η ευρύτερη συναίνεση που προανήγγειλε δεν αφορά απαραιτήτως την αξιοποίηση πολιτικού προσωπικού άλλων κομματικών χώρων, αλλά κυρίως την προσθήκη μονάδων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για το κυβερνητικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά τα συναγερμικά στελέχη, έχουν ακουστεί τα ονόματα των βουλευτών Νίκου Νουρή και Κυριάκου Χατζηγιάννη, ενώ για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου γίνεται λόγος για τον Πρόδρομο Προδρόμου και τον Μιχάλη Σοφοκλέους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να έχει κάποιες δικές του σκέψεις για το ζήτημα της αξιοποίησης στελεχών του κόμματος, αλλά τον τελικό λόγο έχει ο Νίκος Αναστασιάδης.