Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Σείεται συθέμελα το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

«ΒΡΟΧΗ» ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ "NOVARTIS" ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΗΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "NOVARTIS"

Τα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες γίνονται σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για τη διακίνηση χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων


Tεράστιες πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα προκαλούν οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από την υπό εξέλιξη ποινική έρευνα για ενδεχόμενες μίζες σε κρατικούς λειτουργούς και γιατρούς από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία "Novartis". Σύμφωνα με ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης, το καταγγελλόμενο σκάνδαλο που προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο που φθάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, υπό την προστασία της ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται έξι μάρτυρες, τρεις στην Ελλάδα και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καταθέσεις τους, οι οποίες αποτελούν μέρος της δικογραφίας που στάληκε στη Βουλή των Ελλήνων, εμπλέκουν συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της "Novartis" για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται, επίσης, πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Ποιοι εμπλέκονται και πώς απαντούν

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, θεωρούνται ύποπτοι οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Όλοι, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρνήθηκαν, κατηγορηματικά, την καταγγελλόμενη διάπραξη αδικημάτων. Κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει πρόθεση για άσκηση μηνύσεων και καταχώριση αγωγών εναντίον όσων τους κατηγορούν. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στο ΑΠΕ:

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη». Ο Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε: «ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας 'Novartis', τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου - Ιούνιου 2012».

Αίτημα συνδρομής και στην Κύπρο

Το μαύρο χρήμα φέρεται, βάσει των καταγγελιών, να έφθανε στην Ελλάδα από δύο τροφοδότες λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο ένας φέρεται να έχει έδρα την Ελβετία και χρησιμοποιείτο για να γίνονται οι δωροδοκίες σε γιατρούς. Ο άλλος φέρεται να έχει έδρα την Κύπρο και χρησιμοποιείτο για να δίδονται μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Ήδη, οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διερεύνηση των διαδρομών του χρήματος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της "Novartis".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα εξετάζεται και τις επόμενες ώρες θα διαβιβαστεί στην Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία. Τα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες γίνονται σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για τη διακίνηση χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αναφέρουν τα ελλαδικά δημοσιεύματα.

Το ιστορικό του σκανδάλου

Σύμφωνα με το "news.in.gr", η έρευνα των Ελλήνων εισαγγελέων διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές Αρχές για τη "Novartis" και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε, για να επικρατήσει στην αγορά. Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών μετέβη στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, διενεργούνται για τη φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες Αρχές, στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινική αξιολόγηση συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη "Novartis".

€50 εκ. για μίζες

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις Αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές Αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μίζες που διακινήθηκαν προς πολιτικά πρόσωπα για τις παράνομες πρακτικές της "Novartis" να επικρατήσει στην ελληνική αγορά, αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να δόθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για εμβόλια.