Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Αισιόδοξοι για τη νέα πενταετία

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:03 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Με αισιοδοξία φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι πολίτες τη νέα πενταετία με τον Νίκο Αναστασιάδη στο τιμόνι του κράτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, έξι στους δέκα Κυπρίους αναμένουν ότι η τρέχουσα πενταετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Σε ό,τι αφορά τα επί μέρους ζητήματα, οι τομείς για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν ότι θα δούμε τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι αυτοί της οικονομίας και των φυσικών πόρων, ενώ η μεγαλύτερη απαισιοδοξία εντοπίζεται στο Κυπριακό και στη διαχείριση των ΜΕΔ.

Οι Κύπριοι φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα ως προς το πώς θα λειτουργήσει η σχέση της εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, με δεδομένο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλισμένη υποστήριξη εντός Βουλής μόνον από τον ΔΗΣΥ, και παρουσιάζονται διχασμένοι επί του θέματος, αν και αναμένουν πως θα επιδιώξει μεγαλύτερη συνεργασία με την αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά την απερχόμενη διακυβέρνηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φεύγει με το «τρόπαιο» της αξιολόγησης των πολιτών, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία είναι για το έργο που επιτέλεσε ο Ιωνάς Νικολάου.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο:
IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Η Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Φεβρουάριος 2018,
Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές Περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Αναμένουν βελτίωση

Σίγουρα (33%) ή μάλλον καλύτερη (36%) από την προηγούμενη αναμένουν ότι θα είναι η τρέχουσα πενταετία διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη έξι στους δέκα Κυπρίους, αν και το ένα τέταρτο των πολιτών παραμένουν απαισιόδοξοι. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη πίστη πως οι προγραμματικές εξαγγελίες αυτήν τη φορά θα γίνουν πράξη, με το 27% να αναμένουν εφαρμογή του προγράμματος σε μεγάλο βαθμό και το 37% σε αρκετό βαθμό.

Σχέσεις με την αντιπολίτευση

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι πολίτες ως προς το κατά πόσον αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τον Πρόεδρο η απουσία συμμαχιών εντός του Κοινοβουλίου. Το 49% θεωρούν πως θα υπάρξει πρόβλημα και το 47% πως δεν θα προκύψει ζήτημα από τη μη εξασφάλιση υποστήριξης πέραν του ΔΗΣΥ. Την ίδια στιγμή, 77% αναμένουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα κάνει την εξαγγελία πράξη και θα επιδιώξει μεγαλύτερη συνεργασία με την αντιπολίτευση αυτή την πενταετία. Δεν εμφανίζονται, όμως, εξίσου αισιόδοξοι, όσον αφορά την αντίδραση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, καθώς μόνον οι μισοί Κύπριοι πιστεύουν πως θα παρουσιαστούν πιο συναινετικές, με το 43% να μην αναμένουν κάτι τέτοιο.

Η εξέλιξη στους βασικούς τομείς

Η οικονομία και οι υδρογονάνθρακες είναι οι δύο τομείς που οι Κύπριοι εκτιμούν πως θα δούμε τη μεγαλύτερη βελτίωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 68% των πολιτών αναμένουν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα βελτιωθεί και το 23% πως θα μείνει η ίδια, ενώ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου ποσοστό 64% αναμένουν βελτίωση και 24% πως η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη απαισιοδοξία εντοπίζεται στο Κυπριακό και στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Το 18% βλέπουν τα πράγματα να χειροτερεύουν όσον αφορά τα ΜΕΔ, ενώ βελτίωση αναμένουν το 37% και στασιμότητα το 31%. Στο Κυπριακό, το 15% αναμένουν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πολίτες εκτιμούν ότι θα παραμείνει ίδια η κατάσταση, με μόλις το ένα τέταρτο να διαβλέπουν βελτίωση. Οι μισοί πολίτες εκτιμούν ότι θα έχουν θετικό πρόσημο η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ ποσοστό 46% θεωρούν πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Δεν έρχεται λύση

Έξι στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αντίθετη γνώμη έχουν το 32%, παρά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ενώ 8% δεν απαντούν σε αυτή την ερώτηση.

Όλα τα ίδια μένουν

Παρά το γεγονός πως το 68% αναμένουν βελτίωση στην οικονομία, δεν ισχύει το ίδιο και για τα προσωπικά τους οικονομικά. Πρόκειται για μία τάση που έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις και καταδεικνύει ότι οι πολίτες διαχωρίζουν την πορεία της οικονομίας της χώρας από την κατάσταση της δικής τους τσέπης. Οι μισοί Κύπριοι πιστεύουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η οικονομική τους κατάσταση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Ποσοστό 39% προσδοκούν ότι θα βελτιωθεί, ενώ 12% αναμένουν ότι θα χειροτερέψει.

Πρωταθλητής (άλλος) Νίκος

Με την ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας του Νίκου Αναστασιάδη στην εξουσία, τέσσερεις αξιωματούχοι της προηγούμενης διακυβέρνησής του, κάποιοι από τους οποίους φημολογείται πως θα απουσιάζουν από το νέο κυβερνητικό σχήμα, αξιολογούνται καλύτερα από τον ίδιο για το έργο τους. Πρωταθλητής της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι ο Εκπρόσωπός της Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε κλίμακα όπου το 1 σημαίνει καθόλου ικανοποιητικό και το 10 πολύ ικανοποιητικό, βαθμολογείται με 7,64.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα στην οποία ο κ. Χριστοδουλίδης κόβει πρώτος το νήμα. Ακολουθεί ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με 7,32, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης με 7,21, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με 7,16, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται πέμπτος, με βαθμό ικανοποίησης 6,79. Στον πυθμένα της βαθμολογίας βρίσκονται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου με 5,53 και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος με 6,10.