Σημερινή

Κυριακή, 20/01/2019
RSS

«Πιέζονται μόνον όσοι είναι δεκτικοί σε πιέσεις»

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:04 | Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Ο ΦΡΑΓΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: «ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑIΝΕΙ…»

ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ε.Α. ΣΤΡΑTΗΓΟ ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

«Απαιτούμε από την ελληνική Κυβέρνηση καθαρό δημοψήφισμα, δηλαδή να αποτραπεί να υφίσταται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και η απάντηση να είναι μονολεκτική: ναι ή όχι»


«Είναι τρελός, είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός»… Με αυτήν τη ρυθμική ιαχή χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν τον εκ των βασικών συντελεστών του συλλαλητηρίου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της χώρας των Σκοπίων. Εκείνος τους κάλεσε να κοιτάξουν πίσω τους. «Σας μιλάω από καρδιάς.

Ο στρατηγός είναι ένας, είναι πίσω σας, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος», απάντησε. Και επικαλούμενος τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προέτρεψε: «Ψηλά το κεφάλι ωρέ Έλληνες»… Αναφερόμενος στην παρουσία εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων στο συλλαλητήριο, είπε «πώς θα περάσουν πάνω από εσάς; Δεν θα τα καταφέρουν».

Ο λόγος του μεστός, κάποιοι τον είπαν πολιτικό και έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα νέο κόμμα. Στο παρελθόν, όταν η Νέα Δημοκρατία τού είχε ζητήσει να μπει στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών, ως υποψήφιος περιφερειάρχης, δεν το συζήτησε καν. Σε σχέση με τη σημερινή φημολογία, ο στρατηγός μάς απαντά λακωνικά: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρίψασπις, δεν φοβάμαι. Αλλά δεν προτίθεμαι μέχρι του παρόντος να ασχοληθώ».

Και συμπληρώνει: «Δεν είναι καιρός για νέα κόμματα. Τώρα σημασία έχει η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και μόνο». Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι παραμένει «απέναντι» σε καθετί που δεν εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς. Επιμένει, δε, πως πρέπει «να σχεδιαστεί εθνική στρατηγική», καθώς η Ελλάδα πάσχει από την έλλειψή της εδώ και χρόνια.

Καλεί σε αφύπνιση όλους τους Έλληνες

Μια από τις βασικές θέσεις του ε.α. στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη είναι πως οι πολιτικοί και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει να πάψουν να «εκβιάζουν» τους πολίτες να συναινέσουν σε εθνικά καταστροφικές θέσεις, υπό το πρόσχημα ότι ο χρόνος μετρά εναντίον των εθνικών συμφερόντων. «Πιέζονται μόνον όσοι είναι δεκτικοί σε πιέσεις», απαντά χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα έχει δικαίωμα στο βέτο», συμπληρώνει, εξηγώντας πως η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα σε θέση ισχύος και αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

«Αυτή η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει από λάθος βάση, αρχίζει από τις κόκκινες γραμμές. Πήγαν κατευθείαν στο μηδέν. Εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα. Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί τη χρήση του όρου Μακεδονία. Θα μας βρουν μπροστά τους, όμως. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε έρμαια. Δεν θα μας κάνουν ό,τι θέλουν». Και εξηγεί πως αν η Ελλάδα δεν το επιτρέψει, τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ. Τόσο απλά.

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, όταν αναφέρονται σε εκείνον, λένε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο βαθιά δημοκράτη. Πιστεύει στο τρίπτυχο Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για εθνικισμό. Ο ίδιος μιλά ανοιχτά για τις κατηγορίες που του προσάπτουν, λέγοντας πως «όταν αγαπάς την πατρίδα σου δεν είσαι εθνικιστής. Όταν σέβεσαι τις αρχές, τις αξίες της όποιας θρησκείας και πόσω μάλλον της μίας και αληθινής θρησκείας, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, τότε; Ναι είμαστε εθνικιστές και πατριώτες».

Ο Νίμιτς πρέπει να αντικατασταθεί

Ο στρατηγός θεωρεί επίσης ότι επιβάλλεται η αντικατάσταση του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μέχρι σήμερα υποστηρίζει δημοσίως τη «μακεδονικότητα» των Σκοπιανών. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει την άμεση αντικατάσταση του κυρίου Νίμιτς. Δεν είναι αντικειμενικός. Αυτός ο θεατράνθρωπος έγινε πλούσιος τα τελευταία 25 χρόνια που έπαιζε τον ρόλο του διαπραγματευτή, τον δεχτήκαμε; Αυτόν που μας είπε ότι κάναμε λάθος όταν δεχτήκατε να την πουν "πΓΔΜ", άρα τώρα υποχρεωτικά σας δίνω 5 ονόματα; Όχι λοιπόν στον κύριο Νίμιτς ως διαπραγματευτή».

Τι εστί αλυτρωτισμός

Για τον Φράγκο Φραγκούλη η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού από τα Σκόπια δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου και δρόμων, ούτε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο άλλωστε δεν μπορεί να διασφαλιστεί πως δεν θα αλλάξει εκ νέου, επί νέας κυβέρνησης στα Σκόπια. Πρέπει, επίσης, σύμφωνα με τον στρατηγό, «να αποσυρθούν όλα τα αλυτρωτικά βιβλία, χάρτες και οτιδήποτε άλλο έχουν βάλει στα ξένα Πανεπιστήμια». «Δεν θέλουμε να τους καταστρέψουμε, να τους διαλύσουμε το κράτος, αλλά να μας σεβαστούν επιτέλους. Δεν τους απειλούμε», υπογραμμίζει για τους Σκοπιανούς.

Η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, έχει υπηρετήσει το ελληνικό κράτος και από την Άγκυρα, ως στρατιωτικός ακόλουθος και είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί. Διατρανώνει σήμερα τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Άγκυρα, ως βασικό στέλεχος και του ΝΑΤΟ, στο ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

«Πήγε στην Τουρκία ο διευθυντής υποθηκοφυλακείων των Σκοπιανών και ζήτησε συνδρομή σε αυτό που ήδη έχουν ξεκινήσει. Για τον αλυτρωτισμό. Ζήτησαν λοιπόν να μεταφράσουν δύο εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησιών που δήθεν ανήκουν σε Μακεδόνες - Σλάβους που τους διώξαμε από εδώ. Σκοπιανούς! Διεκδικούν περιουσίες!

»Τα γράφει αυτά και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και η ισλαμική Yeni Safak. Κι εμείς εδώ τι κάνουμε; Δεν το ξέρουμε; Αν δεν το ξέρουν, ας το μάθουν τώρα. Μας το είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ο οποίος σε μυστική συνάντηση έθεσε θέμα περιουσιών Τσάμηδων. Πού διεκδικούν οι Τσάμηδες περιουσίες; Όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς, όπου υπάρχει φιλέτο. Μπορώ να φέρω κιτάπια. Αυτός είναι ο αλυτρωτισμός, η αλητεία των Σκοπιανών».

Μένει πιστός στη θέση πως «εάν παραχωρήσουμε σύνθετη ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, θα έχει ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας». Άλλωστε, όπως εξηγεί, δεν είναι πρωτοφανές αυτό που πάει να συμβεί με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. «Οι Βρετανοί είχαν μια διαφορά με τους Γάλλους, λόγω της Βρετάνης και μπήκαν στην Ε.Ε. με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο και όχι ως Μεγάλη Βρετανία. Πώς ονομάζονται οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών; Αμερικανοί, όχι Ηνωμενοπολειάτες. Ποιος μας κοροϊδεύει λοιπόν;».

Αναπτύσσοντας περισσότερο τα περί τουρκικού δακτύλου στα Βαλκάνια, εξηγεί πως «η Τουρκία έδωσε δωρεά 18 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στα Σκόπια. Για να δημιουργήσει στα Σκόπια ένα άλλο παρακράτος που θα θέλει να μας κατακτήσει. Μαζί με το πασαλιμάνι, στον Αυλώνα της Αλβανίας, όπου έχουν χτίσει και ναυτική βάση. Και όπου η ταξιαρχία καταδρομών των Αλβανών εξοπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από την Τουρκία. Το ίδιο κάνουν και στα Σκόπια.

Παραμονές Χριστουγέννων παρέδωσαν και 8 τεθωρακισμένα οχήματα Scorpion και η δωρεάν βοήθεια μόνο για τη χρονιά που είμαστε είναι 1,5 εκατομμύριο».
Κακίζει μάλιστα την ελληνική Κυβέρνηση και για τη χλιαρή αντίδραση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. «Ο κύριος Ερντογάν πρέπει να μάθει ότι βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής πολιτείας, όλοι οι χάρτες που υπέγραψαν το 1932 για τα Δωδεκάνησα. Κι αν κάτι δεν έχουν δικαίωμα, είναι να ζητήσουν από εμάς ελληνικά νησιά. Εμείς, αντίθετα, μπορούμε να απαιτήσουμε 20 νησιά από αυτούς. Κάτι που δεν το λένε. Ούτε η Θράκη παραχωρείται. Ας το μάθουν επιτέλους».

Οι εκτός των συνόρων Έλληνες παραμένουν Έλληνες

Ο στρατηγός Φραγκούλης κρίνει ως απαραίτητη την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας που ζει στα Σκόπια και αριθμεί περί τους 700 χιλιάδες Έλληνες, που με πολύ κόπο μαθαίνουν ελληνικά και προσπαθούν, με πολλές θυσίες, να παραμείνουν πιστοί στις ελληνικές τους ρίζες, παρά την εγκατάλειψη της πατρίδας. Στο ίδιο πλαίσιο προτάσσει την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς. Απαιτεί, εξάλλου, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό ζήτημα, με ερώτημα που θα επιδέχεται ξεκάθαρη απάντηση Ναι ή Όχι. «Απαιτούμε από την ελληνική Κυβέρνηση καθαρό δημοψήφισμα, δηλαδή να αποτραπεί να υφίσταται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και η απάντηση να είναι μονολεκτική: ναι ή όχι».

Για όσους δεν τον γνωρίζουν

Στους διαδρόμους του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ο Φράγκος Φραγκούλης έμεινε στην ιστορία για όσα κατάφερε να υλοποιήσει επί αρχηγίας του. Τον Αύγουστο του 2011 ο τότε Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης, του ζήτησε να εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που οι Τούρκοι προέβαιναν σε επίθεση στις κυπριακές πλατφόρμες άντλησης αερίου, όπως είχαν απειλήσει ότι θα έκαναν. Ο στρατηγός Φραγκούλης το εκπόνησε και το παρουσίασε σε διάστημα μερικών ημερών και υιοθετήθηκε άμεσα, ως «απολύτως εφαρμόσιμο».

Ήταν ένα απόρρητο «διπλό σχέδιο» αποτροπής, παρενόχλησης και ανακατάληψης των θαλάσσιων σημείων άντλησης, σε περίπτωση που η αποτροπή, ως πρώτη επιλογή, δεν ολοκληρωνόταν με επιτυχία. Το σχέδιο προέβλεπε τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Τότε, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό διέταξε την κατασκευή ελικοδρομίων για Apache στη Ρω, τη Στρογγύλη και νότια του Καστελόριζου, όπως και έγινε, σε διάστημα μερικών ωρών, με τη σημαντική συμβολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων. Για τον Φράγκο Φραγκούλη «η Στρογγύλη είναι πιο κρίσιμη από το Καστελόριζο», καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μικρό νησί ενώνει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ, περιορίζοντας την αντίστοιχη τουρκική.