Σημερινή

Τρίτη, 23/10/2018
RSS

Ο Φέλντμαν σφυρίζει την έναρξη

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:03 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΟΗΕ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Ξεσκονίζουν τους φακέλους του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη και στέλνουν στην Κύπρο τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο τους. Πρώτες σκέψεις για διορισμό νέου απεσταλμένου. Παρασκήνιο ενόψει Απριλίου


Φεβρουάριο, διά του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, υπεύθυνου για Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλντμαν, ο οποίος ετοιμάζεται να κόψει εισιτήρια για Κύπρο, ανάβουν τα Ηνωμένα Έθνη το «πράσινο φως» για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής αναφέρουν ότι ο Αμερικανός, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, πείσθηκε να κατέλθει στο νησί, πριν από την παράδοση του χαρτοφυλακίου του (η θητεία του ολοκληρώνεται τον Μάρτιο).

Στόχος είναι, όπως επιθυμούν, κατά τις πληροφορίες μας, και συγκεκριμένοι κύκλοι στη Λευκωσία, να μη χαθεί άλλος ουσιώδης χρόνος -ο οποίος θα απαιτείτο για ενημέρωση και ενεργοποίηση του όποιου διαδόχου του- και να τρέξουν οι σχεδιασμοί με ταχύτητα. Ώστε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την γνωστή πλέον μεθοδολογία, να λάβει σάρκα και οστά, πριν από το καλοκαίρι, πιθανότατα εντός Απριλίου. Οι προϋποθέσεις καλής προετοιμασίας όλων των εμπλεκομένων -των Η.Ε. συμπεριλαμβανομένων- αλλά και προπαρασκευαστικών συναντήσεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι ακόμη στο τραπέζι και αναζητούνται οι βέλτιστοι τρόποι, όπως και τα άτομα που θα αναλάβουν την υλοποίησή τους, έστω εν μέρει.

Ετοιμάζουν διορισμό απεσταλμένου

Από τον περασμένο Αύγουστο και εντεύθεν η Νέα Υόρκη δεν κτύπησε την πόρτα της Λευκωσίας για τον διορισμό νέου Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. Αυτό, ωστόσο, θα αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες, διά των ανθρώπων του, όπως έχει ήδη ενημερωθεί η «Σ», βολιδοσκοπεί και ετοιμάζεται όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και επανέλθει η πολιτική επικαιρότητα στην κανονικότητά της (λήξη εκλογικών διαδικασιών), να λάβει απόφαση σε ποιον τελικά θα δώσει τα κλειδιά της διαδικασίας, εις αντικατάστασιν του Νορβηγού Έιντε.

Μεταξύ των εμπλεκομένων υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Ότι τη νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να καθοδηγεί ένας Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, καθώς η διαδικασία, όπως παραδέχεται και η Λευκωσία (δηλώσεις Μαυρογιάννη - Sigma 3 Ιανουαρίου), πρέπει να είναι και εντατική και έντονη και να μην κρατήσει εσαεί, χωρίς αυτό (όπως και αν ερμηνεύεται) να σημαίνει και χρονοδιάγραμμα. Συναφώς, ο κ. Φέλντμαν αναμένεται να εγείρει και το εν λόγω ζήτημα και να διαγνώσει τις προθέσεις των δύο κοινοτήτων σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες προσωπικότητες που έχει κατά νουν ο κ. Γκουτέρες, χωρίς να διαρρέει μέχρι στιγμής το οποιοδήποτε όνομα.

Όποιος και να είναι πάντως, η Λευκωσία έχει μια κόκκινη γραμμή. Να φαίνεται και να είναι αμερόληπτος και να έχει τη δυνατότητα μέσω της προσωπικότητάς του να συνομιλεί (και προτιμότερο) να πείσει την Τουρκία, ώστε να υλοποιηθεί η γεννηθείσα στη Λευκωσία πρόταση, για διπλωματία τού πήγαινε - έλα (shuttle diplomacy), που θα θεωρηθεί και το θεμέλιο επανασύστασης μιας διεθνούς διάσκεψης. Εκείνο που αυτήν τη στιγμή προβληματίζει είναι ότι η Τουρκία δείχνει να έχει κλείσει επί του παρόντος τον φάκελο Κυπριακό και γι’ αυτό θα αναζητηθούν κίνητρα κινητοποίησης της Άγκυρας, τα οποία πρέπει να παρακολουθεί πολύ στενά η Λευκωσία, ώστε να μη βρεθεί ενώπιον υποσχέσεων και τετελεσμένων.

«Ξεσκονίζεται» η Λευκωσία

Ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού, είτε ο νυν είτε κάποιος από τους ανθυποψηφίους του, θα πρέπει να είναι αρκούντως προετοιμασμένος, ώστε να μην τον προλάβουν οι εξελίξεις, αλλά να είναι στο μέτρο του δυνατού συνδιαμορφωτής τους. Προς τούτο αναμένεται να βοηθήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, ενόψει των διεργασιών για την έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Αντρέας Μαυρογιάννης αναμένεται να επιχειρήσει να «εκμαιεύσει» σκέψεις και απόψεις που αναπτύσσονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και να κινητοποιήσει εκ νέου τις δυνάμεις εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας, που σαφώς πλέον επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο στο Κυπριακό. Άλλωστε η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ στην αποκλειστική συνέντευξή του στη «Σημερινή» την προ-περασμένη Κυριακή, ότι η Μόσχα θεωρεί λογική την πρόταση για ενεργό εμπλοκή σε μια νέα διάσκεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δίνει στον κ. Μαυρογιάννη και την ε/κ πλευρά το απαραίτητο έρεισμα να διεκδικήσουν τη θέση αυτή μέχρι τέλους.

Αγωνιούν για κατεχόμενα

Τόσο η Λευκωσία όσο και ο διεθνής παράγοντας αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα των σημερινών λεγόμενων εκλογών στο κατοχικό καθεστώς. Προεδρικό και Νέα Υόρκη γνωρίζουν, διά της διπλωματικής οδού, ότι παίζονται πολλά, καθώς η νέα ψευδοκυβέρνηση, αν προέρχεται από τους εθνικιστικούς κύκλους, έχει πρόθεση να θέσει ζήτημα αρμοδιότητας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, από τον λεγόμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους.

Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», ήδη στου κόλπους της εθνικιστικής δεξιάς στα κατεχόμενα έχει ωριμάσει η σκέψη να «κεφαλοκλειδώσουν» τον λεγόμενο Πρόεδρο, με την έννοια πως δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται από μόνος του, αλλά, όπως είχε γίνει και την περίοδο Έρογλου, να συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα των Τ/κ και εκπρόσωπος της ψευδοκυβέρνησης. Κάτι που, αν γίνει, ουσιαστικά θα αφαιρέσει από τον λεγόμενο μετριοπαθή Ακιντζί τα όποια περιθώρια διαπραγμάτευσης, μέσα σε πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό.