Σημερινή

Δευτέρα, 21/01/2019
RSS

Οι βασικές προτεραιότητες για το 2018

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΟΚΤΩ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα κόμματα φαίνεται ρητορικώς να έχουν κοινούς στόχους για τη νέα χρονιά και κυρίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι εάν έχουν και πολιτική βούληση να εφαρμόσουν όσα υπόσχονται


Το 2018 βρίσκεται προ των πυλών, με τους πολίτες να ευελπιστούν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα κόμματα να καλούνται να βρουν τις απαραίτητες λύσεις. Υπάρχει, όμως, ο κατάλληλος σχεδιασμός από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων; Και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχουν ιεραρχήσει για τη νέα χρόνια; Οκτώ εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων περιγράφουν το πλάνο τους για το 2018.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ

«Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας υπερέχει του κομματικού συμφέροντος», σημειώνει ο Νίκος Τορναρίτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ υπογραμμίζει ότι ανεξαρτήτως προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου, οι προτεραιότητες είναι ο ίδιες και έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας. Κορυφαία επιδίωξη, ωστόσο, για τον ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. «Θα επιμείνουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του Ο.Η.Ε. και του πλαισίου Γκουτέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι αυτές μόνο με συναίνεση και συνεννόηση στη Βουλή μπορούν υλοποιηθούν και αυτή θα είναι η επιδίωξη μετά τις Προεδρικές Εκλογές. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, μένοντας μακριά από λαϊκίστικες εξάρσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας και να προχωρήσουμε με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε: «Ως κόμμα θα υποστηρίξουμε με αποφασιστικότητα και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας. Κάθε άστοχη κίνηση μπορεί να φέρει οπισθοδρόμηση και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα είμαστε γενικότερα στον σωστό δρόμο και με υπευθυνότητα βαδίζουμε μπροστά. Το όραμά μας για το 2018 είναι μια χώρα ενωμένη, ειρηνική και ευρωπαϊκή, που θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες της».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Ως πρώτιστη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου. «Η λύση πρέπει να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Επομένως, την επομένη των εκλογών το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι επικεντρωμένο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν μεταξύ των δυο «κυπριακών κοινοτήτων», όπως χαρακτήρισε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, διαφυλάσσοντας και αξιοποιώντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερη βασική προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ ενόψει της νέας χρονιάς αποτελεί η ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. «Για να γίνει τούτο εφικτό, χρειάζεται να οικοδομηθεί μια οικονομία που να στηρίζεται πάνω σε γερά και όχι πήλινα πόδια. Χρειάζεται η οικονομία να αποκτήσει ανθεκτικότητα και στρατηγικό βάθος, ώστε να μην εξαρτάται από συγκυριακές και ευκαιριακές καταστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου. «Την ίδια ώρα, δίπλα από τη γερή και ανθεκτική οικονομία θα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που να αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο όσο το δυνατόν δικαιότερα», πρόσθεσε. Ο κ. Στεφάνου καταλήγοντας τόνισε ότι: «Μόνο έτσι θα έχουμε πρόοδο και ευημερία για την κοινωνία και όχι μόνο για τους λίγους και προνομιούχους, γεγονός που συμβαίνει σήμερα εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται».

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ
Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ΔΗΚΟ

«Πρώτιστη προτεραιότητα για το ΔΗΚΟ το 2018 θα είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης», σημειώνει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Αποκατάσταση αδικιών που, όπως τόνισε, υπομένουν τα τελευταία δέκα χρόνια οι πολίτες. «Επιπλέον, ανάμεσα στις προτεραιότητες του ΔΗΚΟ θα είναι η δημιουργία δομών κοινωνικού κράτους, η τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα του κουρέματος και η πάταξη της διαφθοράς, καθώς και η προτεραιότητα στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας», ανέφερε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι «το 2018, με τις σωστές πολιτικές επιλογές, μπορεί να είναι η χρόνια της ελπίδας. Θα εργαστούμε και θα συμβάλουμε στο μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ, που τόσοι συμπατριώτες μας το έχουν ανάγκη». Παράλληλα, το ΔΗΚΟ, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως σημειώνει η κ. Ερωτοκρίτου, θα στοχεύσει προς την ενθάρρυνση για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Κύπρο. «Θα προωθήσουμε την ενθάρρυνση πρόσληψης ανέργων πτυχιούχων με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς πείνας. Προτεραιότητα για εμάς είναι ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού και η συμπλήρωση της σύνταξης με Ταμεία Πρόνοιας. Και σίγουρα το 2018 πρέπει να είναι η χρόνια υπογραφής εμπορικής συμφωνίας για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου», κατέληξε.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ

Ως ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΔΕΚ για το 2018, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου, είναι η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η ενίσχυση της οργάνωσης του κόμματος που θα υποβοηθήσουν την κοινωνία με προτάσεις και εποικοδομητικές θέσεις. Προτάσεις, όπως τόνισε η κ. Παναγιώτου, που θα έχουν σχέση με την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Επίσης πρόσθεσε: «Θα οδηγήσουν σε μία πιο ορθολογική οικονομική και κοινωνική πολιτική του κράτους προς όφελος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων», για να καταλήξει σημειώνοντας: «Θα επιτρέψουν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας με στήριξη κυρίως των ασθενών αλλά και του ιατρικού και παραϊατρικού νοσηλευτικού και λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού, για ν' αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ
Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών

«Για τη Συμμαχία Πολιτών το 2018 είναι η χρονιά, κατά την οποία με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα συνεχιστεί η μεθοδική δουλειά τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου, για την προώθηση μέτρων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των νέων, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτου.

Ο κ. Φιλαρέτου χαρακτήρισε το 2018 ως χρονιά ορόσημο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Με όλες μας τις δυνάμεις θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε την προσπάθεια για την υλοποίησή του με βάση τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει κρίσιμη την επόμενη χρονιά για τα ενεργειακά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσει να τηρεί υπεύθυνη στάση προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εκπρόσωπος Τύπου «Αλληλεγγύης»

«Βασικός στόχος της "Αλληλεγγύης" από την ίδρυσή της είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Σελινόπουλος. Ο ίδιος κατέταξε στις βασικές προτεραιότητες τού κινήματος την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος, στη βελτίωση της υγείας, της Άμυνας αλλά και της ελληνικής εκπαίδευσης των παιδιών μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκτιμούμε ότι οι πολιτικές μας διεκδικήσεις θα είναι διαφορετικές, αφού ως συμμετέχοντες στην κυβέρνηση θα έχουμε ενεργότατο ρόλο και στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής και στην υλοποίηση της, και αυτό ισχύει για κάθε κόμμα», σημείωσε. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στο στρατηγικό πλάνο του κινήματος, με στόχευση τις ευρωεκλογές του 2019 αλλά και τις βουλευτικές εκλογές του 2021. «Πάντα θα αγωνιζόμαστε για ελευθερία και αξιοπρέπεια, για να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη στην κοινωνία μας», κατέληξε.

ΕΦΗ ΞΑΝΘΟΥ
Β’ Αντιπρόεδρος Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

Αισιοδοξία για εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2018 και υλοποίηση των στόχων του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε η αντιπρόεδρός του, Έφη Ξάνθου. Η κ. Ξάνθου απαρίθμησε ως εξής τους στόχους του κινήματος:

1) Θεσμοθέτηση Συμβουλίου Περιβάλλοντος και κατοχύρωση Θεσμού Επιτρόπου Περιβάλλοντος μέχρι τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος.

2) Εισαγωγή νομικού πλαισίου/θεσμοθέτηση διαδικασιών για βελτίωση διαδικασίας απόδοσης δικαιοσύνης.

3) Εφαρμογή του ΓΕΣΥ και πλαισίου αυτονόμησης δημοσίων νοσοκομείων.

4) Περαιτέρω διερεύνηση αιτίων οικονομικής κρίσης και καταχώριση ποινικών διαδικασιών.

5) Επιμονή στην εισαγωγή απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση Κλιματικής Αλλαγής, με ιδιαίτερη έμφαση στη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εισαγωγή πλαισίου επιχορήγησης μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και εφαρμογή Στρατηγικής Βιώσιμης Κινητικότητας.

6) Δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων, ενίσχυση θεσμικού πλαισίου ευημερίας των ζώων, και εισαγωγή νόμου για ζωολογικούς κήπους και καταστήματα πώλησης κατοικιδίων.

7) Εισαγωγή μέτρων ενίσχυσης ενασχόλησης με γεωργοκτηνοτροφία, ειδικά για μακροχρόνια άνεργα άτομα. Συνέχιση προσπαθειών για προώθηση βιολογικής καλλιέργειας και μετατροπή νησιού σε περιοχή ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

8) Εισαγωγή πλαισίου Διά Βίου Μάθησης για βελτίωση προοπτικών εργοδότησης μακροχρόνια ανέργων, αναθεώρηση πλαισίου παροχής Ε.Ε.Ε. και προώθηση ανέργων, ληπτών επιδομάτων και ελαφροποινιτών προς προσφορά κοινωνικής εργασίας.

9) Επικέντρωση στην ενίσχυση προληπτικού έργου καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών, παρόδιες δενδροφυτεύσεις και καθαριότητα.

Η αντιπρόεδρος του κινήματος κατέληξε λέγοντας: «Σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσουμε να δρούμε με κύριο γνώμονά μας την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας και την διόρθωση των κακών εχόντων στον τόπο μας».

ΓΕΑΔΗΣ ΓΕΑΔΗ
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ

Ο αγώνας του ΕΛΑΜ δεν είναι προεκλογικός, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, σε αντίθεση με τους άλλους, συνεχίζει όπως ξεκίνησε, με καθημερινό αγώνα σε πόλεις και χωριά, δίπλα στον απλό πολίτη», σημείωσε, προσθέτοντας: «Βασική προτεραιότητά μας είναι η ευημερία ολόκληρου του λαού, που σήμερα δοκιμάζεται μετά την οικονομική κακοδιαχείριση, την κρίση, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, που προήλθαν με τη συνενοχή και ανοχή του πολιτικού κατεστημένου, που οδήγησε χιλιάδες πολίτες στα όρια της φτώχιας, αναγκάζοντας πολλούς να ξενιτευτούν».

Ανάμεσα στους στόχους του κινήματος, σύμφωνα με τον κ. Γεάδη, είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «κάποιοι επιβουλεύονται με ένα θνησιγενή ρατσιστικό διακανονισμό». «ΤΟ ΕΛΑΜ θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως ακριβώς έπραξε και κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται για πρώτη φορά στη Βουλή. Επειδή η μειωμένη προβολή του έργου μας συμβάλλει στο να μη γνωρίζουν πολλοί τα όσα έχουμε πράξει, να αναφέρουμε ότι έχουμε καταθέσει συνολικά 182 προτάσεις, από τις οποίες 19 προτάσεις νόμου, 64 τροπολογίες, 34 αυτεπάγγελτες εξετάσεις, 46 ερωτήσεις, 6 ψηφίσματα», δήλωσε. «Αυτή η δουλειά που έχει κάνει το ΕΛΑΜ αποδεικνύει περίτρανα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το κίνημά μας στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και ταυτόχρονα διαψεύδει όσους καλλιεργούσαν λανθασμένη εικόνα για μας», κατέληξε.