Σημερινή

Δευτέρα, 21/01/2019
RSS

Αναπόδραστη πορεία διαφορετικών ταχυτήτων

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:03 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ «Χ» ΜΙΑΣ, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ, ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ. ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΕΝΙ ΚΑΙ EXONMOBILL), ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ενώπιος ενωπίω θα βρεθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο διεθνής παράγοντας αναμένει τις εξελίξεις, για να κορυφώσει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Σημαντικές, πάντως, οι περιφερειακές εξελίξεις


Όσο θολό είναι το τοπίο στο Κυπριακό, άλλο τόσο θολή παραμένει η ανάγνωση που κάνει ο πάντοτε καταλυτικά παρών διεθνής παράγοντας. Η διαρρέουσα περίοδος κυοφορεί εξελίξεις, η ταχύτητα των οποίων, όμως, θα κριθεί τόσο από τις περιφερειακές μεταβλητές -που θυμίζουν κινούμενη άμμο-, όσο και από το πρόσωπο που θα κληθεί να γεμίσει τον Προεδρικό Θώκο την επομένη των επικείμενων εκλογών. Και στη μεγάλη εικόνα παραμένει ως άγνωστος Χ ο παράγοντας ενέργεια, κυρίως, λόγω της μη προβλέψιμης -σε σχέση πάντα με το εύρος- αντίδρασης της Τουρκίας.

Το παζλ των εξελίξεων περνάει από σωρεία αξόνων στους οποίους δεν έχει πάντα ρόλο η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεδομένου τούτου, τα πάντα ρει, σύμφωνα και με τον σκοτεινό φιλόσοφο Ηράκλειτο.

Άξονας Ενέργεια

Ο άγνωστος «Χ» μιας, ούτως ή άλλως, δυσεπίλυτης εξίσωσης. Tόσο το αβέβαιο των όποιων ανακαλύψεων (βλέπε ΕΝΙ και EXONMOBILL), όσο και το παράτολμο της όποιας πρόβλεψης για το εύρος αντίδρασης της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν εκ του ασφαλούς θεωρήσεις για την επίδραση του ενεργειακού άξονα σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

Χωρίς αγνόηση των δυσκολιών και αναγιγνώσκοντας τα δεδομένα ορθολογιστικά, θεωρείται ασφαλές να λεχθεί ότι ενδεχόμενες σημαντικές ανακαλύψεις, κυρίως από τον αμερικανικό κολοσσό, θα ενισχύσουν τη φαρέτρα όπλων της Λευκωσίας και ενδεχομένως να αυξήσουν το όποιο εναπομείναν κίνητρο της Τουρκίας για λύση. Μια τέτοια εξέλιξη, δε, ενδεχομένως να επανακινητοποιήσει εκείνες τις συνισταμένες στην τ/κ κοινωνία που θα βλέπουν το τρένο της ευμάρειας και απογαλακτισμού από την Τουρκία να απομακρύνεται επικίνδυνα.

Περιφερειακές ζυμώσεις

Οι περιφερειακές και διεθνείς συγκυρίες υπήρξαν, διαχρονικά, ατμομηχανές επιτηδευμένων ή και μη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, που οδηγούσαν, πάντα, σε έξωθεν επιβληθέντα σχέδια λύσης, που ουδέποτε έγιναν αποδεκτά. Ομοίως και τώρα, δεν αποκλείεται οι κυοφορούμενες κοσμογονικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να συνθέσουν ένα σκηνικό που θα ευνοεί την παρέμβαση των διαχρονικά χαρακτηρισθέντων ως ισχυρών παικτών του Κυπριακού, με στόχο την κορύφωση άλλης μιας προσπάθειας.

Είναι, όμως, τώρα οι συνθήκες οι ίδιες ή πανομοιότυπες των προηγουμένων, όπως αναφέρθηκαν; Η απάντηση είναι σύνθετη και δεν μπορεί να καθορισθεί εν αγνοία βασικών πτυχών των διεθνών σχέσεων και ιστορίας, ως κομματιών που κινητοποιούν χώρες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μπορεί, όμως, να λεχθεί ότι η Λευκωσία επιδιώκει, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, να μην «έρθουν να τη βρουν», αλλά να είναι στο μέτρο της πραγματικής ισχύος της και όχι του όποιου μεγαλοϊδεατισμού, συνδιαμορφωτής τους. Και η συνδιαμόρφωση απαιτεί πραγματικές πολιτικές συμμαχίες, έργων και όχι λόγων, με τις χώρες της ευρύτερης περιφέρειας (βλέπε τριμερείς συμμαχίες), αλλά και άλλους οργανισμούς με ρόλο στο Κυπριακό, όπως είναι η Ε.Ε.

Αραβικό… καύσιμο

Εσχάτως, στην εξίσωση των περιφερειακών εξελίξεων που αναπόδραστα μπορούν να επιφέρουν εξελίξεις αφορούσες και το Κυπριακό (όχι άμεσα, αλλά έμμεσα), είναι τα όσα συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο και τις γύρω περιοχές. Οι άριστες σχέσεις μέσω τριμερών συμμαχιών με τις αραβικές χώρες της περιοχής - Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία - αλλά και τις χώρες του Κόλπου (έπεται το ταξίδι Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία), επιτρέπουν στη Λευκωσία να είναι μέρος της συμμαχίας εκείνης που φανερά, πλέον, δεν θέλει να επιτρέψει στην Τουρκία να ηγεμονεύσει στον αραβικό κόσμο.

Και αυτό, μέσω των τριμερών συμμαχιών μπορεί να προσδώσει εκείνη την προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, αφού οι Άραβες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντίβαρο στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην Κύπρο. Προς τούτο, πρέπει να αναμένουμε τα απτά αποτελέσματα της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία.

Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας και άνοιγμα προς Ανατολάς

Στο ίδιο μοτίβο των εξελίξεων, ρόλο θα διαδραματίσει και η ίδια η Ε.Ε., στην οποία δείχνει να στρέφει και πάλι το βλέμμα του ο Ερντογάν, που τα έχει σπάσει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, λόγω του θέματος της Ιερουσαλήμ. Η Λευκωσία θα πρέπει εντός της Ε.Ε. να ασκήσει θετική πολιτική προτάσεων και αποφάσεων και όχι να ακολουθεί (κρύβεται) άλλα κράτη μέλη που, για τους δικούς τους λόγους, στήνουν εμπόδια στην Τουρκία. Το να παγώσει εντελώς η πορεία της Άγκυρας για άλλους λόγους, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα ωφελήσει το Κυπριακό, αλλά, αντίθετα, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα, καθώς η Κύπρος θα είναι η διέξοδος της Άγκυρας για νέες πολιτικές.

Και ο νέος Πρόεδρος

Βεβαίως, όλα τα πιο πάνω θα έχουν τη δική τους σημασία και βαρύτητα, αναλόγως του ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στην αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους, που δείχνει να διολισθαίνει σε ακραίες εθνικιστικές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, ο διεθνής παράγοντας αναμένει τις εξελίξεις. Αν στον θώκο παραμείνει ο Νίκος Αναστασιάδης, γνωρίζουν τις συνισταμένες ενός νέου διαλόγου. Αν, από την άλλη, βρεθεί στην Προεδρία ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα χρειαστεί χρόνος για να αποκρυσταλλώσουν την πολιτική του τοποθέτηση έναντι του κεκτημένου των συνομιλιών. Σημειώνεται, εδώ, πως ο κύριος Παπαδόπουλος έχει, εσχάτως, αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Γ.Γ., για να καθοριστεί η νέα βάση συνομιλιών. Κάτι που, προφανώς, παραπέμπει σε νέο κείμενο κοινής δήλωσης, αφού δεν γίνεται αποδεκτό αυτό της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Τέλος και σε ό,τι αφορά τον Σταύρο Μαλά, ο διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενδοκοινοτικών συνομιλιών, ενώ θα τρέξουν και οι εξελίξεις για μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο.

Δεδομένο είναι, πάντως, πως το πρόσωπο που θα γεμίσει την καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρεθεί ενώπιον του διεθνούς παράγοντα, που αναμένει διαμόρφωση του σκηνικού, για να κορυφώσει την προσπάθειά του για οριστική λύση στο Κυπριακό.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Editor in Chief - Chief of Political News
Sigma T.V - SIMERINI Newspaper