Σημερινή

Κυριακή, 20/01/2019
RSS

Φέρνουμε την αλλαγή και το καινούργιο

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:04 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΝΙΚΟΛΑΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ, Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΟ ΠΑΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΦΕΡΩ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ, ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ, Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στον β’ γύρο θα επιδιώξω στήριξη απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλα τα πολιτικά πρόσωπα και όλους τους πολίτες που θέλουν την αλλαγή και την απαλλαγή από τον κ. Αναστασιάδη. Είμαι βέβαιος ότι με βάση την κοινή αυτή πολιτική στόχευση, μπορούμε να καταλήξουμε σε προτεραιότητες σε σχέση με την υλοποίηση των προτάσεών μου, αλλά και να τις εμπλουτίσουμε στο πλαίσιο της στρατηγικής κατεύθυνσης που έχω παρουσιάσει στον λαό


Την πεποίθηση ότι το ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης που έχει παρουσιάσει στους πολίτες θα εμβάλει την Κύπρο σε μια νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου, αναχαιτίζοντας, ταυτόχρονα, την πορεία διολίσθησης του Κυπριακού, ένεκα των συνεχών υποχωρήσεων από τους Δ. Χριστόφια και Ν. Αναστασιάδη, εκφράζει, στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, τέσσερεις βδομάδες πριν από την καθοριστική εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου 2018, διαμηνύει ότι ήρθε η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα και ν’ αλλάξει πολιτική, με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, τονίζοντας πως η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων.

Καλεί, ταυτόχρονα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε περίπτωση πρόκρισής του στον β’ γύρο των εκλογών, σ’ ένα ευρύ μέτωπο συνεργασίας, με στόχο την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Πολλά τα διακυβεύματα

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των προσεχών προεδρικών εκλογών;

Είναι μια σειρά από κρίσιμα επιμέρους ερωτήματα που συνθέτουν το διακύβευμα των εκλογών. Θα συνεχίσουμε με νέες υποχωρήσεις ή θα εφαρμόσουμε Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού; Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αδικίες ή θα αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη; Θα συνεχίσουμε με προτεραιότητα τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ή θα αλλάξουμε προτεραιότητα, ώστε να βελτιωθούν και τα οικονομικά των νοικοκυριών;

Θα συνεχίσουμε με ένα κράτος επιδομάτων ή θα δημιουργήσουμε σύγχρονο κράτος πρόνοιας; Τα ερωτήματα αυτά καταλήγουν σ’ αυτό για το οποίο καλείται τελικά να αποφασίσει κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριος. Θα συνεχίσουμε την αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων ή θα αλλάξουμε πολιτική;

Ολοκληρωμένες προτάσεις

Σε ποια σημεία εντοπίζετε τις ουσιαστικές διαφορές της δικής σας υποψηφιότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες;

Έχω παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μια ολοκληρωμένη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού, ένα πλήρες σχέδιο για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και ένα πλέγμα μέτρων που αντιμετωπίζουν, με ευαισθησία και δικαιοσύνη, προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Προτάσεις νέες, σε αντίθεση με τις υποψηφιότητες Αναστασιάδη και Μαλά, που αναπαράγουν παλιές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες πολιτικές. Οι προτάσεις μου, η αξιοπιστία στην υλοποίησή τους και η απόφασή μου να μη διαχειριστώ το παλιό, αλλά να φέρω το καινούριο, συνιστούν την ουσιαστική διαφορά από τους άλλους υποψηφίους. Με μία φράση, η στήριξη στην υποψηφιότητά μου φέρνει την αλλαγή, φέρνει την αξιοπιστία, φέρνει την ελπίδα.

Βάση οι ομόφωνες αποφάσεις του ΕΣ

Σε περίπτωση εκλογής σας, πάνω σε ποια βάση θα επιχειρήσετε επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;

Στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, σε αυτά που έχουν παραβιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια από τους κυρίους Χριστόφια και Αναστασιάδη. Με έμφαση στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει μια σωστή λύση. Δηλαδή, μια λύση η οποία θα είναι λειτουργική, δημοκρατική, αξιοπρεπής και βιώσιμη. Λύση που να απελευθερώνει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, θα τερματίζει τη διχοτόμηση, θα σέβεται εμπράκτως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων και θα επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη του κυπριακού λαού σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου, με συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπεύθυνη στάση στην οικονομία

Στα θέματα της οικονομίας διαφαίνεται ότι ακολουθείτε αμφίπλευρη τακτική, καθώς, ενώ υποβάλλετε σε δριμεία κριτική την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, την ίδια ώρα ψηφίζετε τον Προϋπολογισμό για το 2018. Πώς το σχολιάζετε;

Την πορεία της Οικονομίας την ορίζει η πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης και όχι ο προϋπολογισμός. Το σημαντικό δεν είναι η κριτική, η οποία είναι πάντα τεκμηριωμένη, αλλά οι προτάσεις μας. Και, όπως ξέρετε, έχω προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, θυμίζω ότι έχω προτείνει τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, έχω προτείνει τη δημιουργία ειδικού Ταμείου, με σκοπό την αποζημίωση των Κύπριων «κουρεμένων» καταθετών, κατόχων αξιογράφων και των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων κατά 75%, έχω προτείνει τη διάθεση 160 εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα εργοδότησης και εκπαίδευσης ανέργων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, έχω προτείνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, έτσι ώστε να έχουμε διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Άρα, λοιπόν, η τεκμηριωμένη κριτική μας συνοδεύεται από προτάσεις. Από κει και πέρα, η ψήφιση του προϋπολογισμού από εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, με δεδομένο μάλιστα τον αριθμό των βουλευτών μας, ήταν μια υπεύθυνη πράξη, προκειμένου η χώρα μας να μπορεί να λειτουργήσει και να μην οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες.

Ο β’ γύρος

Σε περίπτωση πρόκρισής σας στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα επιδιώξετε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και πάνω σε ποια βάση;

Θα επιδιώξω στήριξη απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλα τα πολιτικά πρόσωπα και όλους τους πολίτες που θέλουν την αλλαγή και την απαλλαγή από τον κ. Αναστασιάδη. Είμαι βέβαιος ότι με βάση την κοινή αυτή πολιτική στόχευση, μπορούμε να καταλήξουμε σε προτεραιότητες σε σχέση με την υλοποίηση των προτάσεών μου, αλλά και να τις εμπλουτίσουμε στο πλαίσιο της στρατηγικής κατεύθυνσης που έχω παρουσιάσει στον λαό.

Ενέργεια: Εξαγωγές σε τρία χρόνια

Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, εν μέσω, μάλιστα, των εκλογών για την Προεδρία του Κράτους. Πώς αντιμετωπίζετε τα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις συμμαχίες τις οποίες έχει συνάψει η Κυβέρνηση;

Πράγματι, το ενεργειακό μας πρόγραμμα, έπειτα από σημαντικές καθυστερήσεις, φαίνεται να εισέρχεται σε κρίσιμη φάση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για τις καθυστερήσεις, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει -όπως θα έπρεπε- στη θεσμική κατοχύρωση ενεργειακών «σχημάτων, ούτε και στη σύναψη «συμμαχιών» με τη νομική και δεσμευτική έννοια του όρου.

Εδώ δεν έχουν καν υπογραφεί οι τυπικές Διακυβερνητικές Συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας επί συγκεκριμένων καθοριστικής σημασίας έργων (όπως ο East Med ή ο αγωγός προς Αίγυπτο), τα οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θυμήθηκε και άρχισε να συζητά τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την ταχύτατη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Στη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ειδικό κεφάλαιο, παρουσιάζονται αναλυτικά οι προτάσεις μου, τόσο σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες που πρέπει να συνάψουμε, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση των στρατηγικών μας επιλογών με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Με τις δικές μας προτάσεις, η Κύπρος σε 3 χρόνια μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

Ολοκληρωμένη η πρότασή μας για τα ΜΕΔ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας αυτήν τη στιγμή θεωρούνται τα ΜΕΔ. Ποιες προτάσεις καταθέτετε, ώστε να σταματήσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη;

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας και γι’ αυτό έχω προτείνει τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα για τη διαχείρισή τους, στα πρότυπα άλλων χωρών. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστήσει δυνατή την αναδιάρθρωση δανείων, το «κούρεμα» δανείων, την απαλλαγή εγγυητών και την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστούν ενδεχόμενες μαζικές εκποιήσεις.

Στη χρηματοδότηση αυτού του Φορέα θα συμμετέχουν το Κράτος, ο τραπεζικός τομέας και ιδιώτες επενδυτές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε την απαραίτητη στήριξη σε αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στον ίδιο τον τραπεζικό τομέα, που πρέπει να απαλλαγεί όσο είναι δυνατόν από αυτό το βάρος και να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας. Σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται κυρίως για πρόβλημα των τραπεζών, εγώ πιστεύω ότι τα ΜΕΔ είναι κυρίως πρόβλημα των δανειοληπτών και της πραγματικής οικονομίας. Η πρότασή μου δίνει λύση προς όφελος όλων.

Υλοποίηση του ΓεΣΥ

Αναμένετε ότι θα δούμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του ΓεΣΥ εντός του 2018;

Εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, ναι. Η εφαρμογή των Νόμων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓΕΣΥ, που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή, αποτελεί προτεραιότητά μου. Όπως προτεραιότητά μου είναι και πρόσθετα μέτρα, όπως η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης για την Υγεία των Πολιτών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με την πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία, καθώς και η δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για παιδιά και εφήβους και ενός νέου Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής.