Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Η γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου ως συντελεστή ισχύος

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Του Ανδρέα Πενταρά

ΠΩΣ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ

Όπως είναι γνωστό, η γεωπολιτική υπεραξία μιας χώρας δεν είναι σταθερή, αλλά στην πορεία του χρόνου αυξομειώνεται, ανάλογα με τις μεταβολές του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή αλλά και των συστατικών στοιχείων της εσωτερικής δομής της χώρας


Ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία, περιστράφηκε γύρω από τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με έμφαση στην αναβάθμιση, με συμβολή της Γαλλίας, της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, για σκοπούς παροχής διευκολύνσεων στις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Γαλλίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν στην περιοχή με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές.

Μια βαθύτερη ανάλυση της σημασίας αυτής της συνάντησης και της συγκεκριμένης συζήτησης, που έγινε μεταξύ των δύο προέδρων, μαρτυρεί τη γεωπολιτική υπεραξία που προσδίδουν οι δυτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ύστερα από τα συγκλονιστικά γεγονότα που εξελίσσονται την παρούσα περίοδο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Ασταθής» υπεραξία

Όπως είναι γνωστό, η γεωπολιτική υπεραξία μιας χώρας δεν είναι σταθερή, αλλά στην πορεία του χρόνου αυξομειώνεται, ανάλογα με τις μεταβολές του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή αλλά και των συστατικών στοιχείων της εσωτερικής δομής της χώρας (αμυντική ισχύς, οικονομία, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, πολιτισμός, αποτελεσματική διοίκηση, αξιόπιστη ηγεσία κ.λπ). Με λίγα λόγια, η γεωπολιτική υπεραξία μιας χώρας, πέραν της γεωγραφίας η οποία αποτελεί τη σταθερά παράμετρο, επεκτείνεται στον βαθμό που τις αποδίδεται από τις τρίτες χώρες, σε σχέση με τα συμφέροντα που αναπτύσσονται και διαπλέκονται σε διάφορες περιόδους της ιστορίας.

Σήμερα, συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, που αυξάνουν στο μέγιστο τη γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου απέναντι στη Δύση (ΗΠΑ - ΕΕ), της οποίας διακυβεύονταν διαχρονικά, τεράστια συμφέροντα στην περιοχή μας όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο κ.λπ. Θα αναφερθώ μόνο σε τρεις σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες καθορίζουν στην παρούσα περίοδο και το στίγμα της γεωπολιτικής υπεραξίας της Κύπρου.

Η πρώτη, είναι η επανάκαμψη και η διαφαινόμενη μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συμφέροντα της Δύσης, η δεύτερη, είναι η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, η εκμετάλλευση του οποίου θα μπορούσε να απεξαρτητοποιήσει την Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να της προσδώσει την επιζητούμενη ενεργειακή ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες και, το τρίτο, είναι η διάρρηξη των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με σημαντικούς περιφερειακούς δρώντες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όσο κυρίως με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τα γεγονότα αυτά, παράλληλα με την αποτυχία ίδρυσης κουρδικού κράτους δυτικών συμφερόντων στο βόρειο Ιράκ, οδηγούν ΗΠΑ και σημαντικές χώρες της Ε.Ε. στην αναθεώρηση προηγούμενων στρατηγικών, με σκοπό τη δυναμική πλέον παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Κύπρος και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να παρέχουν στρατιωτικές και άλλες διευκολύνσεις στις χώρες αυτές.

Εξ ου και η συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης της Σούδας και το ενδεχόμενο κατασκευής μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Κάρπαθο, για εξυπηρέτηση της αμερικανικής αεροπορίας στην περίπτωση αποχώρησης από το Ιντζιρλίκ της Τουρκίας.

Η γαλλική παρουσία

Ειδικά η Γαλλία, η οποία έχει ένα ιστορικό παρελθόν στη Μέση Ανατολή, έχει κάθε συμφέρον να είναι παρούσα στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή μας. Η Γαλλία συμμετέχει ενεργά με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου καθώς και σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της TOTAL συμμετέχει στις έρευνες για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στις ΑΟΖ γειτονικών χωρών. Η διασφάλιση όλων αυτών των γαλλικών στρατηγικών συμφερόντων γίνεται με τη παρουσία του γαλλικού ναυτικού και της αεροπορίας στη περιοχή μας.

Η Κύπρος, λόγω γεωγραφίας αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει (μέλος της Ε.Ε., οικονομική και πολιτική σταθερότητα, εσωτερική ασφάλεια, αξιόπιστη διοίκηση), προσφέρεται ως η ιδανική χώρα για παροχή διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας και όχι μόνο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών.

Στη προκειμένη περίπτωση, η εκμετάλλευση από την Κύπρο της γεωπολιτικής υπεραξίας που της προσφέρει η παρούσα συγκυρία των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή μας, σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών και δραστηριοτήτων με γειτονικές αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και Ιταλία, μεγιστοποιεί τη θέση της στο διεθνές σύστημα και από καταναλωτής ασφάλειας μετατρέπεται σε παραγωγό ασφάλειας.

Η συμβολή της Γαλλίας στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και ο εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, προκειμένου να παρέχονται διευκολύνσεις στις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Γαλλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, αναδεικνύει το στρατηγικό μέγεθος της Κύπρου και το καθιστά πολλαπλάσιο του φυσικού της μεγέθους.

Συμβολή στη λύση του Κυπριακού

Η γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, συναρτάται άμεσα με την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας. Μια λύση του Κυπριακού που να καθιστά την Κύπρο υποχείριο της Τουρκίας και να ανατρέπει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού και δημοκρατικού κράτους, θα εκμηδενίσει αυτήν την υπεραξία και θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των συνεργαζομένων σήμερα με την Κύπρο γειτονικών και ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που εκτιμούμε ότι οι χώρες αυτές δεν θα επιτρέψουν.

Γι’ αυτό, η επιχειρούμενη με επιτυχία σήμερα από την κυβέρνηση ταύτιση των συμφερόντων της Κύπρου με τα συμφέροντα των πιο πάνω χωρών και η προβολή της γεωπολιτικής υπεραξίας της, θα συμβάλει, ως πολλαπλασιαστής ισχύος, όχι μόνο στην ασφάλεια, την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην εξεύρεση μιας λύσης μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις και παρεμβάσεις της Τουρκίας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ
Αντιστράτηγος ε.α.