Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Τι άλλαξε μέσα σ’ ένα μήνα

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:03 | Με τον Δρα Νάσιο Ορεινό

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΣΙΓΜΑ»

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥΣ

Για τον κ. Χρίστου θα πρέπει να επισημανθεί ότι λαμβάνει την πιο σκληρή ψήφο (απόλυτα βέβαιοι) σε σχέση με τους άλλους ανθυποψηφίους του. Σκληρή ψήφο καταγράφουν και οι άλλοι υποψήφιοι, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει χαλαρότερη ψήφο απ' ό,τι οι άλλοι ανθυποψήφιοί του


Η δεύτερη έρευνα του «Σίγμα», η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Prime Consulting Ltd και παρουσιάστηκε σε ειδική εκπομπή, παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα, για διάφορες πτυχές των εκλογών.

Σ’ ό,τι αφορά τον βαθμό ενδιαφέροντος, ανατρέχοντας κανείς στα διάφορα είδη εκλογικών αναμετρήσεων, φαίνεται να σκιαγραφείται ένας κανόνας. Το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο προχωρούμε προς τις εκλογές, ιδιαίτερα όταν μιλούμε για προεδρικές. Αυτό έχει ισχύσει τόσο το 2008 όσο και το 2013. Τον μήνα των εκλογών το ενδιαφέρον καταγράφει θετικό πρόσημο στις Προεδρικές, δηλαδή αυτοί που ενδιαφέρονται είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν ενδιαφέρονται, καταγράφει όμως αρνητικό πρόσημο στις Ευρωεκλογές, ενώ σε Βουλευτικές το ενδιαφέρον είναι μοιρασμένο.

Συνήθως το ενδιαφέρον είναι χαμηλότερο σε άτομα που παραδοσιακά είτε απέχουν είτε ρίχνουν λευκό ή άκυρο. Αυτήν τη στιγμή το ενδιαφέρον καταγράφει ήδη θετικό πρόσημο, με σχεδόν 7 στους 10 να δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται αρκετά ή πολύ. Το ενδιαφέρον φαίνεται να συσχετίζεται με την προσέλευση, αφού σχεδόν όλοι όσοι δηλώνουν να ενδιαφέρονται είτε αρκετά είτε πολύ, δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στην κάλπη.

Παράσταση νίκης (Κάρτα 10)

Η παράσταση νίκης είναι ένας δείκτης ο οποίος επηρεάζει τον βαθμό της χαμένης ψήφου, ταυτόχρονα όμως επηρεάζει και όσους αρέσκονται να οδεύουν προς τον υποψήφιο ο οποίος φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αυτό που ονομάζουμε «bandwagon effect». Την αντίστοιχη περίπου περίοδο του 2012 στις έρευνες της Prime ο Νίκος Αναστασιάδης κατέγραφε παράσταση νίκης στο 70% και η διαφορά του από τον δεύτερο καταγραφόταν τότε στο +60.

Σήμερα καταγράφει παράσταση νίκης στο 59% και η διαφορά του από τον δεύτερο Νικόλα Παπαδόπουλο καταγράφει πτώση στο +43%. Πιο απλά, περισσότεροι εκλογείς θεωρούν σήμερα ότι θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές σε σύγκριση με το 2012. Σημειώνεται ότι η παράσταση νίκης έχει ισχύσει το 2013, όχι όμως το 2008, όταν είχε κερδίσει τις εκλογές ο δεύτερος στη σειρά στην παράσταση νίκης και όχι ο πρώτος.

Πρόθεση ψήφου (Κάρτα 12α+β )

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, θα πρέπει αρχικά να επισημανθεί ότι δεν αποτελεί εκτίμηση αποτελέσματος και τα ποσοστά όπως καταγράφονται είναι στο σύνολο του εκλογικού σώματος, δηλαδή παρουσιάζονται μαζί με την αποχή και λευκά/άκυρα αλλά και αναποφάσιστι. Αυτό έχει τεράστια σημασία διότι πολύ συχνά, λανθασμένα και αδίκως, γίνονται συγκρίσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων εκλογικών αναμετρήσεων με προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αγνοώντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολογίζονται στα έγκυρα και αυτό οδηγεί στην άδικη και λανθασμένη εντύπωση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκτιμούν ορθά το αποτέλεσμα. Τρανό παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις του «Σίγμα» κατά την προεκλογική περίοδο των Προεδρικών του 2013.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, εάν, για παράδειγμα, έκανε κανείς τη σύγκριση της πρόθεσης ψήφου, όπως παρουσιάζεται στην κάρτα με τη δύναμη του ΔΗΣΥ στα έγκυρα των βουλευτικών εκλογών, η οποία είχε καταγραφεί στο 30%, θα έλεγε, λανθασμένα βεβαίως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό μόλις 3% πάνω από τη δύναμη του ΔΗΣΥ.

Εάν όμως έκανε κανείς τη σύγκριση με τη δύναμη του ΔΗΣΥ στο σύνολο του εκλογικού σώματος, η οποία είχε καταγραφεί στο 20% και συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη κάρτα της δημοσκόπησης, τότε αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 13% πιο πάνω από τη δύναμη του ΔΗΣΥ. Συνεπώς, θα ήταν ορθό και δίκαιο στις συγκρίσεις να συγκρίνονται όμοια πράγματα.

Επιπλέον, είναι έκδηλο ότι εάν στην πρόθεση ψήφου κάναμε την αναγωγή, τα ποσοστά των υποψηφίων θα ήταν αυξημένα ανάλογα. Απ' εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λαμβανομένου υπόψη ότι μεσολαβούν ακόμα δύο μήνες μέχρι τις εκλογές, αναμένεται κάποια διαφοροποίηση των ποσοστών των υποψηφίων ίσως προς τα πάνω, ίσως και προς τα κάτω για κάποιους, ίσως και κάποιοι παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μια μερίδα η οποία ακόμα δεν έχει αποφασίσει. Συνεπώς, πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται να γίνει και εκτίμηση αποτελέσματος.

Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει κανείς να επισημάνει ότι στην πρόθεση ψήφου εμφανίζονται για πρώτη φορά ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ και ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης. Για τον κ. Χρίστου θα πρέπει να επισημανθεί ότι λαμβάνει την πιο σκληρή ψήφο (απόλυτα βέβαιοι) σε σχέση με τους άλλους ανθυποψηφίους του. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 από αυτούς που τον ψηφίζουν δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την ψήφο στους. Σκληρή ψήφο καταγράφουν και οι άλλοι υποψήφιοι, ενώ να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει χαλαρότερη ψήφο απ' ό,τι οι άλλοι ανθυποψήφιοί του.

Πρόθεση ψήφου συγκριτικά (Κάρτα 13)

Τρία σημαντικά ευρήματα καταγράφονται όσον αφορά την πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πρώτον, οι πρώτοι τρεις υποψήφιοι έχουν καταγράψει άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αντίθετα πτώση περίπου μιας μονάδας έχει καταγράψει ο Γιώργος Λιλλήκας. Δεύτερο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά στην οποία προηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης, ακολουθούμενος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τρίτο τον Σταύρο Μαλά και τέταρτο τον Γιώργο Λιλλήκα.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να υπάρχει μια διαφορά κοντά στις 9 μονάδες μεταξύ Αναστασιάδη-Παπαδόπουλου και 6 μονάδων του κ. Παπαδόπουλου από τον κ. Μαλά. Τρίτο, εάν οι εκλογές διεξάγονταν την 1η Νοεμβρίου, στον 2ο γύρο θα περνούσαν οι Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος, ενώ αναδεικνύεται το γεγονός ότι τις δύο θέσεις στον 2ο γύρο θα διεκδικήσουν οι Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος-Μαλάς.

Συσπειρώσεις - Διαρροές

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, φαίνεται ότι τον μήνα Οκτώβριο τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα έχουν καταγράψει αύξηση στη συσπείρωσή τους και σε σχέση με τις εισροές-εκροές τους έχουν καταγράψει μια σχετική αύξηση και στην πρόθεση ψήφου. Ο ΔΗΣΥ έχει μειώσει ελαφρώς τη διαρροή προς Νικόλα Παπαδόπουλο, έχει όμως εμφανίσει μια μικρή διαρροή στον Χρίστου Χρίστου.

Το ΑΚΕΛ έχει μειώσει τις διαρροές προς Νίκο Αναστασιάδη περίπου 4 μονάδες, τις οποίες έχει μετακυλήσει στον Σταύρο Μαλά, ενώ έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα οι εισροές από Οικολόγους-Συνεργασία. Εξακολουθεί να παρουσιάζει εκροές προς Νικόλα Παπαδόπουλο και προς Γιώργο Λιλλήκα. Το ΔΗΚΟ έχει μειώσει ελαφρώς τις διαρροές προς Γιώργο Λιλλήκα και Σταύρο Μαλά, ενώ έχει αυξήσει ελαφρώς τη διαρροή προς Αναστασιάδη.

Η ΕΔΕΚ εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλότερη συσπείρωση σε σχέση με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, η οποία όμως ιστορικά χαρακτηρίζεται φυσιολογική, αφού η ΕΔΕΚ πάντοτε αυτήν την περίοδο παρουσιάζει την ίδια εικόνα. Έχει μειώσει, φαίνεται, τις διαρροές προς Νίκο Αναστασιάδη, έχει όμως αυξήσει προς Σταύρο Μαλά, ενώ εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη διαρροή προς Γιώργο Λιλλήκα.

Όσον αφορά τη Συμμαχία, η συσπείρωσή της καταγράφεται στο 25% αυτόν τον μήνα και καταγράφει πτώση από το 32,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η Συμμαχία παρουσιάζει έντονο πρόβλημα διαρροής προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αφού η διαρροή της έχει αυξηθεί περίπου 9 μονάδες και η οποία αυτήν τη στιγμή καταγράφεται στο 47%. Έχει ταυτόχρονα μειώσει διαρροές προς Αναστασιάδη αλλά έχει εμφανίσει διαρροή προς Φοίβο Μαυροβουνιώτη.

Το κίνημα Αλληλεγγύη καταγράφει συσπείρωση το 50%, όπως και τον προηγούμενο μήνα, και ενώ φαίνεται να έχει μια σχετική μείωση στη διαρροή προς Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται ότι έχει εμφανιστεί μια διαρροή προς Φοίβο Μαυροβουνιώτη. Οι Οικολόγοι-Συνεργασία παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή συσπείρωση στο παρόν στάδιο, η οποία καταγράφεται στο 27%, έχει όμως αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 8 μονάδες περίπου.

Το χαρακτηριστικό για τους Οικολόγους-Συνεργασία είναι ότι μετά την απόφασή τους να στηρίζουν Νικόλα Παπαδόπουλο επιστρέφουν τις ψήφους που έχαναν προς Μαλά και Λιλλήκα και οι οποίες πάνε προς Παπαδόπουλο και Αναστασιάδη.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ, καταγράφει συσπείρωση στο 36% αυτήν τη στιγμή και αφήνει να διαρρεύσουν ποσοστά τόσο στον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και Νικόλα Παπαδόπουλο, τα οποία έχουν όμως μειωθεί ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα. Ο κ. Μαυροβουνιώτης φαίνεται να εισπράττει ποσοστά ελαφρώς από τον ΔΗΣΥ και από το ΔΗΚΟ και σε μεγαλύτερο βαθμό από τη Συμμαχία, Κίνημα Αλληλεγγύη και Οικολόγους-Συνεργασία, καθώς και από αυτούς που αποκρύβουν την προηγούμενή τους ψήφο. Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, η εικόνα είναι η ίδια όπως και τον προηγούμενο μήνα. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη μερίδα εξ αυτών, 28%, απείχε στις Βουλευτικές του 2016 και τώρα φαίνεται να προβληματίζεται, 15% είναι οπαδοί των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την ώρα Νικόλα Παπαδόπουλο, 13% είναι οπαδοί του ΔΗΣΥ, ενώ 6% είναι οπαδοί του ΑΚΕΛ.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Eκλογικός αναλυτής