Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

«Άλλοι μεταλλάχθηκαν και έφυγαν μακριά από τις αρχές του ΔΗΣ

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:03 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Ι. ΣΥΓΚΡΑΣΙΤΗ: Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

«Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ -ΑΠΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ- ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ. ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ) ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΓ ΤΟΥ ΔΗΣΥ»

* Το ιδεολογικό μου στίγμα, το ιδεολογικό μου υπόβαθρο παραμένει σταθερό. Δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύω

* Εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι στην παρούσα συγκυρία η Νέα Στρατηγική είναι η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάσθηκε στον τόπο μετά την κατάρρευση των πρόσφατων συνομιλιών

Το ιδεολογικό μου στίγμα, το ιδεολογικό μου υπόβαθρο παραμένει σταθερό. Δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύω. Δεν αμφιταλαντεύτηκα ποτέ και δεν έθεσα ποτέ τα πιστεύω μου στο ζύγι του πολιτικού καιροσκοπισμού. Άλλοι μεταλλάχθηκαν, απομακρύνθηκαν και έφυγαν μακριά από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης (ΔΗΣΥ).

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη «Σημερινή» της Κυριακής, το τέως μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ, διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη, εξηγώντας τους λόγους της δημόσια εκφρασθείσας στήριξής της στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.Η συστράτευση με τον οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη διάσταση και μορφή πέρα από τη λογική του απλού και ανιδιοτελούς στρατιώτη που, αποδεχόμενος τις πολιτικές του διακηρύξεις, το πλαίσιο αρχών και αξιών του υποψηφίου Προέδρου, στέκεται στο πλευρό του και δίδει τον αγώνα του για μια νικηφόρα έκβαση αυτής της κρίσιμης πολιτικής μάχης».

Μετά την αποχώρησή σας από τον ΔΗΣΥ, εκφράσατε στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, εξηγώντας και τους λόγους αυτής της επιλογής σας. Τον κ. Παπαδόπουλο στηρίζει, ωστόσο, ένα ετερόκλητο σύνθεμα δυνάμεων, με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αναφορές. Θεωρείτε ότι οι αρχές, οι αξίες και οι θέσεις τις οποίες επικαλεστήκατε εκφράζοντας την υποστήριξή σας, αντιπροσωπεύονται και από όλες αυτές τις δυνάμεις με τις οποίες βρίσκεστε στην ίδια έπαλξη;

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ένας νέος πολιτικός με όραμα και φρέσκιες ιδέες που δεν κουβαλά στις πλάτες του βαρίδια και δεσμεύσεις από το παρελθόν. Η έως τώρα πολιτική του διαδρομή εδράζεται στον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό και στη σύνθεση ευρύτερων δυνάμεων για το καλό του τόπου. Προτιμά την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό από την αφαίρεση και τη διαίρεση, πράγμα πολύ σημαντικό για έναν πολιτικό που διεκδικεί ένα τόσο σημαντικό αξίωμα.

Προτιμά τη δημιουργική σύνθεση από την ξεπερασμένη αντίληψη της περιχαράκωσης σε ιδεολογικές και κομματικές παρωπίδες. Είναι ένας πολιτικός ηγέτης νέας κοπής και ανοικτών οριζόντων, που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο, καθώς και την επιβίωση αλλά και τη συνέχεια του κυπριακού Eλληνισμού στο νησί. Παραμένει ασυμβίβαστος στο εθνικό θέμα, μακριά από τη λογική της υποχωρητικότητας και της συνεχούς διολίσθησης στις τουρκικές θέσεις.

Την ίδια στιγμή, στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης έχει επιλέξει να κινηθεί πέρα και έξω από τις πεπατημένες παλαιοκομματικές πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Στρατηγική του επιλογή είναι να εκφράσει το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, παραμένοντας μακριά από ανέξοδους και αδιέξοδους λαϊκισμούς, ανοίγοντας μια νέα σελίδα ανάπτυξης και ευημερίας, στηριζόμενος στα υπαρκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου προς όφελος του συνόλου των πολιτών της.

Αυτές οι αρχές και οι αξίες έχουν γίνει αποδεκτές από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αυτές οι αρχές και οι αξίες αποτέλεσαν και για εμένα, προσωπικά, τα εχέγγυα για να συστρατευτώ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Στο πλευρό του Νικόλα

Ποια μορφή διαλαμβάνει η συστράτευσή σας με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο;

Η συστράτευσή μου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο -πάντοτε σε εθελοντική βάση- δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη διάσταση και μορφή πέρα από τη λογική του απλού και ανιδιοτελούς στρατιώτη που, αποδεχόμενος τις πολιτικές του διακηρύξεις, το πλαίσιο αρχών και αξιών του υποψηφίου Προέδρου, στέκεται στο πλευρό του και δίδει τον αγώνα του για μια νικηφόρα έκβαση αυτής της κρίσιμης πολιτικής μάχης.

Ακράδαντα πιστεύω ότι σε μια δύσκολη προεκλογική μάχη -όπως οι προεδρικές εκλογές- αξία δεν έχουν οι εφήμεροι τίτλοι στο προεκλογικό οργανόγραμμα και την ιεραρχικά δομημένη ανθρωπογεωγραφία της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά η πολιτική αποτελεσματικότητα, η μαχητικότητα, η επαφή με τον κόσμο και τους καθημερινούς ανθρώπους, και, προπάντων, η πίστη στην τελική νίκη.

Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη και διμέτωπη πολιτική μάχη, όπως αυτές οι προεδρικές εκλογές, τόσο απέναντι στις δυνάμεις τού χθες όσο και για να πειστούν όλοι όσοι μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν στα πολιτικά δρώμενα του τόπου για τους δικούς τους λόγους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέτουμε τους εαυτούς μας πάνω από τη συλλογική προσπάθεια. Έχουμε ανάγκη από πραγματικούς στρατιώτες που να μοχθούν καθημερινά και να πιστεύουν στη νίκη!

Η λύση ΔΔΟ

Το 2013 ο κ. Αναστασιάδης δεν προέβη σε καμία αναφορά στη λύση ΔΔΟ στο προεκλογικό του πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντρώων δυνάμεων. Κάτι ανάλογο πράττει και ο κ. Παπαδόπουλος τώρα. Τελικώς, η μη αναφορά σε λύση ΔΔΟ αποτελεί το… διαβατήριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Κατά την προσωπική μου άποψη, διαβατήριο για την Προεδρία δεν αποτελεί απλώς «η αναφορά ή η μη αναφορά σε λύση ΔΔΟ» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά η αξιοσύνη και η φερεγγυότητα του Προέδρου, καθώς και η ικανότητά του να διαπραγματευτεί χωρίς φοβικά και ηττοπαθή σύνδρομα, όπως και η παρουσίαση στον λαό ενός συγκροτημένου, βιώσιμου, λειτουργικού πλαισίου λύσης, που θα τοποθετεί το πρόβλημα στις σωστές του βάσεις και θα διασφαλίζει την επόμενη μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού στο νησί. Θεωρώ ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και άξιος και φερέγγυος είναι για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και για να διαχειριστεί με επιτυχία το Κυπριακό!

Η Νέα Στρατηγική

Γίνεται πολλή συζήτηση για την εξαγγελθείσα Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό. Πέρα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις, τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα, είναι δυνατόν να υπάρχει νέα στρατηγική χωρίς αλλαγή του στρατηγικού στόχου (που παραμένει η λύση ΔΔΟ);

Στρατηγικός στόχος είναι η ύπαρξη ενός πλαισίου λύσης που να στηρίζεται στα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ένα βιώσιμο και λειτουργικό πλαίσιο λύσης που να δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τα δεινά και τις θυσίες του λαού μας, και όχι σε λύσεις «α λα τούρκα», που όχι μόνο δεν είναι βιώσιμες, αλλά υπονομεύουν και την επόμενη ημέρα της λύσης. Η Νέα Στρατηγική έρχεται ως μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη Νέα Στρατηγική και είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε. Εκτίμησή μου, όμως, είναι, ότι στην παρούσα συγκυρία η Νέα Στρατηγική είναι η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάσθηκε στον τόπο μετά την κατάρρευση των πρόσφατων συνομιλιών. Με την Τουρκία του Ερντογάν να έχει μετεξελιχθεί σε ένα δεσποτικό και απολυταρχικό Σουλτανάτο και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία να είναι εγκλωβισμένη στις ορέξεις της Άγκυρας, οφείλουμε ως χώρα και έθνος να αλλάξουμε άμεσα ρότα αντιμετώπισης του αντιπάλου.

Παραμένω πιστή στις αρχές μου

Η μεταπήδηση από έναν πολιτικό χώρο σε έναν άλλον, όσο δικαιολογημένη, τεκμηριωμένη και ανιδιοτελής είναι, αφήνει πάντα ένα σημάδι σε προσωπικό επίπεδο. Για εσάς, πώς ήταν αυτή η αλλαγή περιβάλλοντος;

Το ιδεολογικό μου στίγμα, το ιδεολογικό μου υπόβαθρο παραμένει σταθερό. Δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύω. Δεν αμφιταλαντεύτηκα ποτέ και δεν έθεσα ποτέ τα πιστεύω μου στο ζύγι του πολιτικού καιροσκοπισμού. Άλλοι μεταλλάχθηκαν, απομακρύνθηκαν και έφυγαν μακριά από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Από πλευράς μου, παραμένω πιστή σε όλα όσα κάποια ξεχασμένα από τις ηγετικές ομάδες κομματικά καταστατικά αναφέρουν. Σας τα λέω όλα αυτά, γιατί δεν αισθάνομαι ότι έχω μεταπηδήσει κάπου αλλού.

Άλλωστε, δεν έχω ενταχθεί σε κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, φορέα ή οργάνωση. Γι’ αυτό και η σχέση μου με τον συναγερμικό κόσμο -απλούς ψηφοφόρους και κομματική βάση- παραμένει άριστη και αναλλοίωτη. Πάντοτε με στήριζαν πολιτικά, ενώ στην κορύφωση της πολιτικής μου διαδρομής στον χώρο με εξέλεξαν με την ψήφο τους (κι όχι με ποσόστωση, όπως κάποιοι κακεντρεχείς διαδίδουν) δύο φορές στο ΠΓ του ΔΗΣΥ. Για μένα, το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» δεν είναι ένα απλώς ένα ακόμη ξεχασμένο κομματικό σύνθημα, αλλά ιδεολογικό βίωμα και σημείο αναφοράς στην πολιτική μου δράση!