Σημερινή

Πέμπτη, 13/12/2018
RSS

Όταν οι λεηλάτες μεταμορφώνονται σε καλούς Σαμαρείτες

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:02 | Του Κωστάκη Αντωνίου

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΙΕΥΣΗΣ ΨΗΦΩΝ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΕΠΕΚΕΙΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ - ΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αφόρητος εμπαιγμός των θυμάτων και προεκλογικό κόλπο η πρόταση νόμου Αβέρωφ - Λιλλήκα για αποζημίωση κουρεμένων και ληστευθέντων από το κούρεμα.

Τι υπέσχετο ο Νίκος Αναστασιάδης, το οποίο ξεχνούσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Ζούμε σε μια εποχή, όπου οι λεηλάτες μπορούν να μεταμορφώνονται σε καλούς Σαμαρείτες και, με όπλο το ξεπέρασμα του χρόνου, την άγνοια των πολιτών και την προπαγάνδα, να δημιουργούν μαγικές εικόνες που να ανταποκρίνονται σε αυτά που λέγουν. Είναι τόσο θρασείς, ώστε να παραποιούν και ιστορικά γεγονότα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει στο διάγγελμά του, μετά την επιστροφή του από το κούρεμα, αορίστως και αμελετήτως, τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, προς ανακούφιση των πληγέντων από το κούρεμα και την κρίση. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε τέτοιο Ταμείο και ποτέ ο λαός δεν πληροφορήθηκε γιατί δεν δημιουργήθηκε.

Σήμερα, ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο ΔΗΣΥ με το δεκανίκι του Γιώργου Λιλλήκα επιχειρούν να εμπαίξουν εκ νέου τους κουρεμένους, τους κατόχους αξιογράφων, τους ληστευθέντες καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, με κατάθεση προτάσεων νόμου αποζημιώσεών τους. Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές(!) στοχεύουν σε νέα παραπλάνηση των θυμάτων τους, τους οποίους ο ΔΗΣΥ, ενσυνειδήτως, καταλήστευσε.

Στοχεύουν σε νέα υφαρπαγή ψήφων από μία μεγάλη δεξαμενή του εκλογικού σώματος, την οποία κορόιδεψαν επανειλημμένως και, αφού τη χρησιμοποίησαν για να στήσουν τραπεζικό σύστημα και οικονομία πάνω στους κόπους και στο αίμα της, επιχειρούν, ανίερα, να την εκμεταλλευθούν και πάλι. Υποσχόμενοι αποζημίωση. Από πού; Από τα μη έχοντα δημόσια ταμεία; Ή πάλι θα φορολογήσουν τους πολίτες για να κάνουν οι ίδιοι πάρτι;

Ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Καλλινίκου με σκληρή, αλλά πλήρως δικαιολογημένη γλώσσα, γράφει στον "Φιλελεύθερο":

"Πρόκειται για έναν ακόμη κορυφαίο εμπαιγμό από τραγικούς πολιτικάντηδες σε βάρος του συνόλου του λαού. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να μιλήσουμε με σκληρή γλώσσα. Να προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε, έστω και τώρα, τον ευκολόπιστο λαό. Να φέρουμε στην επιφάνεια όλο τον ιλαροτραγικό θεατρινισμό μιας χούφτας ατάλαντων ηθοποιών, που θεωρούν ότι δικαιούνται να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου με τόσο άγαρμπο τρόπο...

Τέτοιες κωμωδίες (με τραγικές προεκτάσεις, ωστόσο, για τον απλό κοσμάκη, αφού ρίχνουν αλάτι σε ανοικτές πληγές), δεν μπορεί να έχουν διάρκεια. Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αποκάλυψε αμέσως τη φάρσα. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αντιμετωπίζει συνταγματικά και νομοτεχνικά προβλήματα.

Αφού προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών και αυτό μόνον η εκτελεστική εξουσία μπορεί να το κάνει. Ακόμη, όμως, και αν δεν υπήρχε το συνταγματικό κώλυμα, θα υπήρχε πραγματικό οικονομικό πρόβλημα. Καθότι, το 2018, αρχίζει η αποπληρωμή του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα εκείνου της Τρόικας, των 7,2 δισ. ευρώ. Πώς θα βρεθούν και άλλα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ;

Απλώς πρόκειται για ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα. Αισχρό. Διότι αποσκοπεί μόνο να παρασύρει ψηφοφόρους. Τους εμπαίζει στον χείριστο βαθμό. Μας υπενθυμίζει ότι μας πιάσανε κορόιδα το 2013. Και αφού μας πιάσανε μια φορά, γιατί να μη μας ξαναπιάσουν κορόιδα; Μετά το κούρεμα του 2013, ήρθε (θεωρούν) και η ώρα για το ξύρισμα. Χωρίς αιδώ. Χωρίς ενοχές. Χωρίς τύψεις...".

Αυτά γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου και μπράβο του.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κτυπά...

Αλλά υπάρχει και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο γνωστός δημοφιλής και καταξιωμένος στην Ελλάδα, καλλιτέχνης μας. Το 2013 ανέβηκε στην πίστα και τραγούδησε για τον Νίκο Αναστασιάδη, ψηφίζοντας υπέρ της εκλογής του. Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη των ληστευθέντων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και κατακεραύνωσε τους ενόχους της ληστείας, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησαν τη ληστεία και την παραπλάνηση και τα ψεύδη που χρησιμοποίησαν.

Όταν ο Αναστασιάδης δεσμεύεται...

Αλλά υπάρχει και ο Χάρης Γεωργιάδης. Αυτός ελάχιστα ψέματα λέει. Στην εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά, όμως, "Χωρίς Περιστροφές", τον περασμένο Μάρτιο, όταν ρωτήθηκε για τις υποσχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, απάντησε με βεβαιότητα: "Δεν έχω αντιληφθεί τέτοια δέσμευση". Είτε αγνοούσε, είτε παραπλανούσε. Του παραθέτουμε αυτούσια τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, στην ομιλία του στο Στάδιο Ελευθερία, στις 13.2. 2013: Υπέσχετο:

"Όσον αφορά το θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων". Ουδέν έπραξε, παρά μόνον επεχείρησε νέον ανεπίτρεπτο εμπαιγμό, επιτρέποντας στους Αβέρωφ και Λιλλήκα να καταθέσουν μίαν αντισυνταγματική, ανεφάρμοστη πρόταση νόμου, η οποία μόνο σκοπό είχε την άγραν ψήφων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Μιχάλης Σαρρής είναι οι πρωταγωνιστές του κουρέματος καταθέσεων. Μερικοί εξ αυτών είχαν το θάρρος να παραδεχθούν ότι εγνώριζαν ότι επέκειτο κούρεμα. Άλλοι, ακόμη ώς σήμερα, συνεχίζουν να αλείφουν αλάτι στις πληγές των θυμάτων τους και να υποδύονται τους ανήξερους.

Αναστασιάδης: Συζητούσε κούρεμα με τον Όλι Ρεν

Ο Χάρης Γεωργιάδης ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, τότε, του Νίκου Αναστασιάδη. Ρωτήθηκε στην εκπομπή "Χωρίς Περιστροφές", εάν γνώριζε για το επικείμενο κούρεμα και απάντησε απλώς πως "άκουγε φήμες και πληροφορίες για το κούρεμα". Πώς γίνεται ο αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Αναστασιάδη να μη γνώριζε για τη δήλωση του αφεντικού του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" στις 25.2. 2013, στην οποία τόνιζε: "Ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή μου". Δήλωση η οποία προδίδει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εγνώριζε ότι επέκειτο κούρεμα και μάλιστα το συζητούσε με τον Επίτροπο της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

Δήλωση-καταπέλτης της γερμανικής πρεσβείας

Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει, επίσης, να γνωρίζει τη δήλωση-καταπέλτη της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία (30.7. 2013), η οποία αποκάλυπτε πως "ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ".

Αυτή η πρόταση δεν ήταν ούτε του Σόιμπλε, ούτε της Κομισιόν, ούτε του Γιούρογκρουπ, αλλά "σαφής επιθυμία" του Προέδρου Αναστασιάδη να μειώσει το βάρος του κουρέματος από τους ολιγάρχες και να το φορτώσει στους μικρούς καταθέτες και στα μεσαία νοικοκυριά. Αυτή η πρόταση ήταν και αντισυνταγματική και έξω από τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε αποκηρύχθηκε και από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αβέρωφ απειλεί την Ευρώπη!

Γνώστης του κουρέματος ήταν επίσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μάλιστα απειλούσε την Ε.Ε. με έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν επεβάλλετο κούρεμα. Συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου 2013, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συναντηθεί με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου, δήλωνε: "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και κάνει λόγο για κούρεμα καταθέσεων. Τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη".

Σαρρής: Γνωρίζαμε

Πιο ειλικρινής απ' όλους, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωνε στην εκπομπή του Χρύσανθου Τσουρούλλη "60 Λεπτά" (27.3.2013): "Η διαπραγματευτική μας ομάδα γνώριζε ότι το κούρεμα καταθέσεων θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση".

Μέσα σε αυτές τις λίγες δηλώσεις-ντοκουμέντα αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για το κούρεμα. Όσα λέγονται σήμερα, κατόπιν εορτής, και όσα επιχειρούνται, στη βάση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία σημασία. Συνεπώς, οι πολίτες ας προσέξουν, ας διαβάζουν ιστορία, και ας είναι προετοιμασμένοι να κρίνουν σωστά. Γιατί αύριο θα είναι η τελευταία ευκαιρία τους..