Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Βλέπουν παντού χρηματισμό

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:04 | Της Μικαέλλας Λοΐζου

ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΟΝ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Οκτώ στους δέκα Κύπριους δηλώνουν πως αν υπέπιπτε στην προσοχή τους κάποιο περιστατικό διαφθοράς, θα το κατάγγελλαν


Το ένα τέταρτο των πολιτών δεν εμπιστεύονται κανέναν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, εύρημα που καταδεικνύει ευρύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών. Οκτώ στους δέκα, μάλιστα, εκτιμούν ότι τα επίπεδα διαφθοράς αυξάνονται λόγω των θεσμικών αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται.

Οι Κύπριοι εντοπίζουν παντού γύρω τους κρούσματα διαφθοράς και χρηματισμού, με τα πολιτικά κόμματα να κρατούν τα σκήπτρα, καθώς το 77% των πολιτών θεωρούν πως αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό. Αξιοσημείωτο εύρημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμοδίους, είναι πως διεφθαρμένη θεωρείται και η δικαστική εξουσία, με το 29% των πολιτών να πιστεύουν πως έχει πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό και το 25% σε αρκετό βαθμό, ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που η ατιμωρησία θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης της διαφθοράς.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: Οκτώβριος 2017,
Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Την Κυβέρνηση θεωρούν οι περισσότεροι Κύπριοι (36%) ως υπεύθυνη για την αποτροπή και καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, δεν αφήνουν τους εαυτούς τους έξω, καθώς το ένα τέταρτο δηλώνουν πως φέρουν επίσης ευθύνη οι πολίτες, ενώ ποσοστό 7% αποδίδουν ευθύνη και στην οικογένεια. Ένας στους 10 αναμένουν τον ρόλο αυτό να αναλάβει η Αστυνομία και 2% η Γενική Εισαγγελία.

Το πλέον σημαντικό εύρημα, πάντως, αφορά στον βαθμό εμπιστοσύνης ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, που είναι άκρως απογοητευτικός για τους θεσμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το ένα τέταρτο των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται κανέναν σ’ αυτό το ζήτημα. Οι πολίτες δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε ποσοστό 23%, και ακολουθεί η Αστυνομία με 17%. Της μικρότερης εμπιστοσύνης χαίρουν τα κόμματα, με μόνο 3%, ενώ προβληματισμό προκαλεί το εύρημα πως μόνο το 6% εμπιστεύονται τα δικαστήρια.

Βασιλιάδες της διαφθοράς

Διαφθορά αλλά και πρόβλημα χρηματισμού εντοπίζουν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, για τις οποίες ερωτήθηκαν, οι πολίτες. Τα σκήπτρα, ωστόσο, διεκδικούν τα κόμματα, με το 77% των Κυπρίων να εντοπίζουν διαφθορά και χρηματισμό σε μεγάλο βαθμό και το 17% σε αρκετό. Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει επίσης στη δημόσια υπηρεσία, με έξι στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι παρουσιάζεται χρηματισμός και διαφθορά σε μεγάλο βαθμό και 26% σε αρκετό, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι 54% και 33%.

Οι μισοί πολίτες θεωρούν πως υπάρχει ζήτημα και στο σύστημα υγείας και τον τραπεζικό τομέα σε μεγάλο βαθμό. Αξιοσημείωτο εύρημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμοδίους, είναι πως διεφθαρμένη θεωρείται και η δικαστική εξουσία, με το 29% των πολιτών να πιστεύουν πως έχει πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, το 25% σε αρκετό και το 36% σε μικρό βαθμό. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που η ατιμωρησία θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης της διαφθοράς.

Αποδοχή και απουσία

Τέσσερεις στους δέκα πολίτες θεωρούν την ατιμωρησία τον νούμερο ένα παράγοντα που συμβάλλει στην ύπαρξη και στην αύξηση του φαινομένου της διαφθοράς. Ποσοστό 18% πιστεύουν πως δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος και 10% πως δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, ενώ ακόμη 15% αισθάνονται ότι η διαφθορά γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες. Η αναξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία θεωρείται παράγοντας διαφθοράς από το 8%, ενώ το 7% πιστεύουν ότι συμβάλλει η οικονομική κρίση.

Θα κατάγγελλαν…

Οκτώ στους δέκα πολίτες, πάντως, δηλώνουν ότι αν υπέπιπτε στην προσοχή τους κάποιο περιστατικό διαφθοράς, θα το κατάγγελλαν. Ως πιο σημαντικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για κάτι τέτοιο κρίνουν τον φόβο για αντίποινα σε ποσοστό 39% και την πεποίθηση πως δεν θα αλλάξει κάτι σε ποσοστό 38%. Το 23% δηλώνουν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Στη σκιά των αντιπαραθέσεων

Ενδιαφέρον εύρημα είναι πως οκτώ στους δέκα Κύπριους εκτιμούν ότι τα επίπεδα διαφθοράς αυξάνονται λόγω των θεσμικών αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται. Την ίδια στιγμή, μόνο το 1% θεωρούν ότι δεν είναι φαινόμενο διαφθοράς το ρουσφέτι.