Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Ήθελαν να σαρώσουν τα πάντα

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:04 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΛΙΨΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

ΠΟΝΗΡΕΣ ΖΑΡΙΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ. ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ, ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, το ΤΕΠΑΚ ενοικίαζε τα κτήρια στην κατάσταση που βρίσκονταν την ημέρα ενοικίασης, ήτοι πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα προς χρήση, καταβάλλοντας αγοραίο ενοίκιο, το ύψος του οποίου αντιστοιχούσε σε κτήριο κατάλληλο και έτοιμο προς χρήση


Στο προσκήνιο έρχεται ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά την έρευνα για περιπτώσεις κυρίως προσφορών και αναθέσεων έργων στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το ένα από τα τρία πρόσωπα εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης την Παρασκευή, για το σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ, είναι ανώτερος λειτουργός του Πανεπιστήμιου Κύπρου και ο πρωταγωνιστής των δύο αγωγών κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για το Ωκεανογραφικό Κέντρο. Το κουβάρι φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερο. Το δεύτερο πρόσωπο είναι και αυτό Ανώτερος Λειτουργός του Πανεπιστήμιου Κύπρου και μάρτυρας κατηγορίας στις παραπάνω αγωγές.

Συνολικά υπάρχουν έξι αγωγές κατά του Πρύτανη. Για τις άλλες τέσσερεις, οι τρεις έχουν γίνει από δύο πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι συγγενικό πρόσωπο του δεύτερου προσώπου εναντίον του οποίου βγήκε ένταλμα σύλληψης. Οι Ανώτεροι Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και ένας εξωτερικός συνεργάτης φέρονται να εμπλέκονται σε τέσσερα από τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε ως εταίρος.

Οι έξι αγωγές

Αγωγή 1η: Ο Ανώτερος Λειτουργός του Ωκεανογραφικού Κέντρου «Γ.Ζ.» (εκ των συλληφθέντων για το Σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ) ενάγει τον Πρύτανη, διότι, σε συνεδρία του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι ο Πρύτανης αναφέρθηκε συκοφαντικά στο πρόσωπό του και το ρόλο του σε ερευνητικά προγράμματα του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αγωγή 2η: Ο «Γ.Ζ.» και πάλι ενάγει τον Πρύτανη, διότι ισχυρίζεται ότι παράνομα επιτέθηκε εναντίον του, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αγωγή 3η: Ο τέως Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης «Μ.Μ.» (ο οποίος είναι και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση όπου αγωγή έχει καταθέσει κατά του Πρύτανη ο εκ των συλληφθέντων για το ΤΕΠΑΚ «Γ.Ζ.»), ενάγει τον Πρύτανη, διότι υποστηρίζει ότι έδωσε στοιχεία που «προσβάλλουν την προσωπικότητά του» σε εφημερίδα αναφορικά με την άρνηση του Πρύτανη να υπογράψει και να ικανοποιήσει οικονομική απαίτηση ιδιωτικής εργοληπτικής εταιρείας (ύψους €1 εκ.) για κατασκευαστικά έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ίδιο έχει κάνει ο «Μ.Μ.» στον Εσωτερικό Ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου γιατί ετοίμασε σχετική έκθεση ελέγχου για το θέμα.

Αγωγή 4η: Ο ίδιος ο «Μ.Μ» ενάγει τον Πρύτανη καθώς υποστηρίζει ότι έδωσε εντολές ή «ανέχθηκε» δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται «δυσφημιστικά» στον «Μ.Μ», και κοινοποιήθηκαν ηλεκτρονικά στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αγωγή 5η: Η τότε Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κα «Α. Θ.» (είναι συγγενής με τον Γ.Ζ. που συνελήφθη για το ΤΕΠΑΚ και μάρτυρας κατηγορίας στις παραπάνω αγωγές) ενάγει τον Πρύτανη, καθώς τον κατηγορεί ότι με ταπεινωτικό τρόπο την υποβαθμίζει και δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον γι’ αυτήν στον χώρο εργασίας του ΠΚ.

Αγωγή 6η: Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χριστοφίδη, η κυρία Πόλα Κυπριανίδου, μέλος του προηγούμενου Συμβουλίου του ΠΚ (διορισθείσα από την κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια), πρώην μέλος του οικονομικού γραφείου του ΑΚΕΛ και λογίστρια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, τον ενάγει, διότι, κατά τον ισχυρισμό της, αναφέρθηκε «δυσφημιστικά» στο πρόσωπό της, σε συνεδρία της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Οι κατηγορίες

· Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

· Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος.

· Δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού.

· Δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από Δημόσιο Λειτουργό.

· Αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από Λειτουργό του Δημοσίου κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του περί αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμου.

· Απόσπαση από Δημόσιο Λειτουργό.

· Κατάχρηση εξουσίας.

· Δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από Δημόσιο Λειτουργό.

· Πλαστογραφία.

· Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

Το πάρτι με τα συμβόλαια ενοικίασης στο ΤΕΠΑΚ

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, το ΤΕΠΑΚ ενοικίαζε τα κτήρια στην κατάσταση που βρίσκονταν την ημέρα ενοικίασης, ήτοι πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα προς χρήση, καταβάλλοντας αγοραίο ενοίκιο, το ύψος του οποίου αντιστοιχούσε σε κτήριο κατάλληλο και έτοιμο προς χρήση. Το ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε στις συμφωνίες ενοικίασης και κατέβαλλε στους ιδιοκτήτες το κόστος για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις/τροποποιήσεις, οι οποίες ωστόσο κοστολογούντο με πολύ υψηλές τιμές σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Τα ποσά καταβάλλονταν στους ιδιοκτήτες με βάση συνοπτική εκτίμηση κόστους, χωρίς να απαιτούνται και να υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος των εργασιών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι αυτήν την τακτική που ακολούθησε το ΤΕΠΑΚ, αγόρασαν πεπαλαιωμένα κτήρια, τα ενοικίασαν με υψηλά ενοίκια στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο τους κατέβαλε επίσης το κόστος επιδιόρθωσης/ανακαίνισης και στη συνέχεια τα πώλησαν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την αύξηση της αξίας των ακινήτων, η οποία είχε γίνει με δαπάνες του ΤΕΠΑΚ.

Σε ορισμένα συμβόλαια το ΤΕΠΑΚ συμφώνησε και περιέλαβε στις συμφωνίες που υπέγραψε πρόνοια, όπως αρχίσει η καταβολή του ενοικίου, ορισμένους μήνες προτού το κτήριο παραδοθεί στο ΤΕΠΑΚ. Με την πρόνοια αυτή κατέβαλε στους ιδιοκτήτες χαριστικά ποσά, τα οποία, σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη, δεν αναμενόταν και ούτε δικαιολογείτο να καταβάλει.

Το ΤΕΠΑΚ προέβη στην ενοικίαση κτηρίων τα οποία ήταν ακατάλληλα για ικανοποίηση των αναγκών του, με αποτέλεσμα να καταβάλει το κόστος ενοικίων για μακρές περιόδους χωρίς να χρησιμοποιεί τα κτήρια. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, μέχρι την ημέρα που τα κτήρια καθίσταντο έτοιμα για χρήση, το ΤΕΠΑΚ είχε καταβάλει στους ιδιοκτήτες ποσά τα οποία πλησίαζαν στο κόστος αγοράς τους (ενοίκια και εργασίες ανακαίνισης).

Με τη μέθοδο αυτή, που ακολουθούσε το ΤΕΠΑΚ, επωφελήθηκαν συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, τα κτήρια των οποίων επιδιορθώθηκαν/ανακαινίστηκαν με δαπάνες του ΤΕΠΑΚ, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν και τα συμφωνηθέντα υψηλά ενοίκια από το ΤΕΠΑΚ.