ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ, ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ». ΑΠΛΩΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΤΟ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΙ 3 ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1960
Το σχετικό απόσπασμα από την Απόφαση του Εφετείου δεν αποτελεί ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΚΗ, αλλά κατάθεση του μ. Αθ. Ζαφειρίου (του μόνου τότε διασωθέντος στρατιώτου από την ομάδα των «Νοράτλας») από μια προηγούμενη δίκη για τα γεγονότα του 1974. Η αναφορά ουδόλως λέγει ότι η τουρκική εισβολή ήταν νόμιμη
Ακόμα μια απίστευτη διαστρέβλωση από τουρκικής πλευράς, που πέρασε, δυστυχώς, απαρατήρητη εδώ και χρόνια από τη δική μας πλευρά. Προηγήθηκαν:
Α) Οι ουκ ολίγες προβοκάτσιες εις βάρος μας με τις βομβιστικές ανατινάξεις τεμενών, τις οποίες παραδέχθηκαν ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι της Κύπρου έβαζαν για να μας ενοχοποιούν και να προπαγανδίσουν στον έξω κόσμο ότι τους κακομεταχειρίζονται οι Έλληνες στο νησί, άρα δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, άρα… δύο ξεχωριστά κράτη!
Β) Η απόσυρση των ασύστολων και βάρβαρων κατηγοριών από τους Τούρκους και τον Βρετανό στρατιωτικό Μάρτιν Πάκαρτ ότι σκοτώσαμε και περάσαμε από γεωργικά μηχανήματα 27 Τουρκοκύπριους ασθενείς στο νοσοκομείο Λευκωσίας τις πρώτες μέρες του τουρκικού πραξικοπήματος τον Δεκέμβριο του 1963 (για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας δύο κρατών). Τις οποίες απέσυρε τελικά ο Πάκαρτ μέσω της «Guardian» στις 3.5.1999 («Σημερινή», 18.5.1999, «Δεν έγινε ποτέ σφαγή 27 Τουρκοκυπρίων», μια πενταετής εκστρατεία της γράφουσας για την αλήθεια και «Σημερινή,» 9.5.1999, «Η αποκάλυψη μιας σκευωρίας» του Χ. Χαραλαμπίδη).
Γ) Η απάτη με τη διαστρέβλωση της Έκθεσης Ortega των Ηνωμένων Εθνών του 1964 από τον Ραούφ Ντενκτάς που αποκαλύψαμε στη «Σημερινή» στις 6 Μαρτίου 2016, έπειτα από έρευνα της γράφουσας στο Αρχείο του ΟΗΕ, με τίτλο «Η μεγάλη απάτη των Τουρκοκυπρίων».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/313320/i-megali-apati-ton-tourkokyprion
Δ) Η απάτη Ντενκτάς ότι σκοτώσαμε Τ/κ μητέρα και τα παιδιά της στην μπανιέρα, ενώ ο δολοφόνος ήταν ο πατέρας, που αποκάλυψε ο συνάδελφος Κώστας Γεννάρης στο βιβλίο του «Εξ Ανατολών» κ.ά.
Άλλη μια παραχάραξη
Σήμερα αποκαλύπτουμε μιαν άλλη διαστρέβλωση, αυτήν τη φορά να αφορά μια δικαστική απόφαση στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια επικαλούνται στο διαδίκτυο ότι στην Απόφασή του το Εφετείο Αθηνών στις 21 Μαρτίου 1979, αριθμός δίκης 2658/1979, αποφάνθηκε ότι «η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο, η οποία έγινε σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, ήταν ΝΟΜΙΜΗ» (παλαιότερη ανάρτηση της διαστρέβλωσης αυτής σε σχόλιο κάποιου και στην ιστοσελίδα του Daniel Pipes, 14.11.2012).
Ερευνώντας το θέμα, όμως, βρήκαμε ότι και Τουρκοκύπριος δικαστής στην υπόθεση Δημάδη εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, ο κ. Metin A. Hakki, που συμμετείχε ως ad hoc δικαστής, επικαλέστηκε την εν λόγω Απόφαση στην «Partly dissenting opinion» του, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνούσε με την απόφαση του δικαστηρίου να εκδικάσει αποζημιώσεις…
Δεν θα αναφερθώ στη δικαστική απόφαση, παρά μόνο στην αναφορά του Δικαστή M. A. Hakki. Συγκεκριμένα, στη «Μειοψηφούσα γνώμη» του (Dissenting opinion). Αφού έγραψε ότι στην απόφασή του το Ελληνικό Εφετείο, ημερ. 21 Μαρτίου 1979, στην υπόθεση υπ. Αριθμόν 2658/79, όπου έγινε αποδοχή ότι η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο το 1974 χρησιμοποιώντας το νομικό της δικαίωμα (υπογράμμιση από τον ίδιο), ότι η επέμβαση ήταν νόμιμη, παρέθεσε ως απόσπασμα από την απόφαση 2658/79 τα ακόλουθα:
«On 15th July 1974, General Yoannidis, together with General Yorgitsis, the Commander of the Greek Regiment in Cyprus and General Yanakomidis organized a coup d’etat against Makarios with 102 other Greek officers. The President’s Palace in Nicosia was kept under fire by heavy weapons but President Makarios survived this attack through a miracle. After Greek officers violated the Cyprus Constitution, Nikos Sampson was appointed as the new president of Cyprus Republic. Turkey intervented (sic) to Cyprus using its legal right, on 20th July 1974 (emphasis added)».
Η απόφαση του Εφετείου
Επειδή μας ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι Δικαστήριο στην Ελλάδα μπορούσε να αποφασίσει κάτι τέτοιο, ζήτησα από τον αγαπητό Δρα Χρίστο Κληρίδη, αν μπορούμε να βρούμε την εν λόγω Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, για να δούμε, αν, πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα.
Ευχαριστούμε τον Δρα Χρίστο Κληρίδη και τον συνάδελφό του από την Αθήνα, Δρα Γιάννη Βουδούρη, για την άμεση βοήθεια στην εξασφάλιση του μοναδικού αυθεντικού και πιστοποιημένου αντιγράφου της απόφασης 2658/1979 του Εφετείου Αθηνών.
Η απόφαση αποτελείται από 7 σελίδες. Πουθενά δεν υπάρχει τέτοιο απόσπασμα, όπως το επικαλέστηκε ο Δικαστής Hakki, καθώς και διάφοροι άλλοι σε ιστοσελίδες. Το ελληνικό κείμενο της απόφασης δεν συνάδει με τη (δήθεν) αγγλική μετάφραση αυτής.
Το σχετικό απόσπασμα από την Απόφαση του Εφετείου δεν αποτελεί ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΙΚΗ, αλλά κατάθεση του μ. Αθ. Ζαφειρίου (του μόνου τότε διασωθέντος στρατιώτου από την ομάδα των «Νοράτλας») από μια προηγούμενη δίκη για τα γεγονότα του 1974.
Η αναφορά ουδόλως λέγει ότι η τουρκική εισβολή ήταν νόμιμη. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το δικαστικό έγγραφο, το οποίο στο συγκεκριμένο σημείο γράφει:
«Δυνάμει της συνθήκης της Ζυρίχης, η Ελλάς, η Τουρκία και η Αγγλία, ανέλαβον, ως εγγυήτριαι δυνάμεις, την υποχρέωσιν όπως απαγορεύσουν πάσαν δράσιν σκοπούσαν εις την προώθησιν είτε της ενώσεως της Κύπρου μεθ΄οιουδήποτε άλλου Κράτους είτε του διαμελισμού της νήσου και γενικώς ηγγυήθησαν την ανεξαρτησία και ασφάλειαν της Δημοκρατίας της Κύπρου… Οι Τούρκοι, δραττόμενοι της μοναδικής ως άνω ευκαιρίας, ενήργησαν στις 20.7.1974 στρατιωτική απόβασιν εις Κύπρον (Κερύνεια), οπότε αι Ελληνοκυπριακαί στρατιωτικαί δυνάμεις, ήρξαντο αμυνόμενοι διά το πάτριον έδαφος και εζητήθηκαν ενισχύσεις εξ Αθηνών…».
Σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει την Τουρκία για την εισβολή, ούτε γράφει ότι «η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το νομικό της δικαίωμα». Απλώς, ξεκινά αναφέροντας, ιστορικά, το τι είχαν αναλάβει οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις το 1960.
Η Τουρκία παραβίασε και εκμεταλλεύθηκε τη Συνθήκη Εγγυήσεως με τη συμπαράσταση και ανοχή της Βρετανίας και συνενοχή των ΗΠΑ, όχι για να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη στην Κύπρο, το μόνο πράγμα που προνοεί η Συνθήκη προκειμένου, αλλά, με απατεωνιά, εφόσον στις 17 και 18 Ιουλίου 1974 είχε ήδη αποκαλύψει στους Βρετανούς και Αμερικανούς, αντίστοιχα, τους πραγματικούς της στόχους, που ήταν ο διαμελισμός, η δημιουργία δύο ομόσπονδων διζωνικών περιοχών στο νησί, και τους εξήγησε και μέχρι πού θα τραβούσε τη γραμμή Αττίλα!
Παραθέτω ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της Απόφασης του Εφετείου στις σελίδες 3 και 4.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος