Σημερινή

Κυριακή, 20/08/2017
RSS

Φέρνουν τα πάνω κάτω με τους S-400

| Εκτύπωση | 13 Αύγουστος 2017, 15:05 | Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

Πώς η στρατηγική συμμαχία Τουρκίας - Ρωσίας καθηλώνει την ελληνική πολεμική αεροπορία

ΜΕ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

· Ποια προειδοποίηση έδωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στον Ερντογάν

· Πώς τα συμφέροντα του Τούρκου Προέδρου εμπόδισαν την επιστροφή της Μόρφου

· Το ρήγμα ΗΠΑ - Τουρκίας και αν μπορεί να το εκμεταλλευθούν Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ

· Ομοσπονδιακή σημαία με διαφορετικές παραλλαγές


Τα πάνω κάτω επιχειρεί να φέρει η Τουρκία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την απόφασή της να αγοράσει τέσσερεις συστοιχίες των S-400 από τη Ρωσία. Το γεγονός θα ανατρέψει άρδην τα ισοζύγια δυνάμεων στην περιοχή. Εάν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί μια τέτοια αγορά, θα καθηλώσει την ελληνική πολεμική αεροπορία, ενώ η Τουρκία θα αποκτήσει μεγάλη υπεροχή στην περιοχή πλήττοντας τα συμφέροντα του Ισραήλ, ακόμη και της Βρετανίας, όπως αυτά εξυπηρετούνται μέσω των Βάσεών της στην Κύπρο.

Οι δυνατότητες

Το προσύμφωνο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αφορά στην αγορά τεσσάρων συστοιχιών S-400 με δικαίωμα παροχής τεχνογνωσίας. Πού μπορεί να φτάσει αυτή η παροχή τεχνογνωσίας είναι, μέχρι στιγμής, αδιευκρίνιστο. Το ποσό στης αγοράς φτάνει περί τα 3 δις δολάρια και ήδη οι ΝΑΤΟϊκοί, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ, έχουν ξεσηκωθεί. Οι δυνατότητες των S-400 είναι εντυπωσιακές, αφού από μόνοι τους καλύπτουν τις τρεις ζώνες αεράμυνας, μια δουλειά που ώς χθες γινόταν με τους S-300, τους BUK και τους TOR-M1.

Και συμβαίνει αυτό, καθότι οι S-400 διαθέτουν τα εξής βεληνεκή, αναλόγως του πυραύλου που θα χρησιμοποιήσουν: Α. 400 χιλιόμετρα το μέγιστο βεληνεκές. Β. 250 το μακρύ βεληνεκές. Γ. 120 το μέσο βεληνεκές, και Δ. 40 χιλιόμετρα το μικρό βεληνεκές. Τα ραντάρ των S-400 φτάνουν τα 600 χιλιόμετρα και μπορούν να εγκλωβίζουν έως και 100 στόχους.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...