Σημερινή

Κυριακή, 20/08/2017
RSS

Αμμόχωστος, μια «ανοικτή πληγή»

| Εκτύπωση | 13 Αύγουστος 2017, 15:01 | Του Γιώργου Καυκαλιά

ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΥΜΠΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ

Κομβικής σημασίας για όλες τις μετέπειτα πρωτοβουλίες αποτελεί η Δεύτερη Συμφωνία Κορυφής, η οποία υπογράφτηκε στις 19 Μαΐου 1979 μεταξύ Κυπριανού-Ντενκτάς


Η έντονη φημολογία για ενδεχόμενη επιστροφή προσφύγων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου επανέφερε στο προσκήνιο το συγκεκριμένο ζήτημα, που παραμένει «ανοικτή πληγή» από το 1974 μέχρι και σήμερα. Έκτοτε έχουν αναληφθεί σωρεία πρωτοβουλιών τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, όσο και από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, οι οποίες, ωστόσο, δεν καρποφόρησαν ποτέ. Από την πορεία των χρόνων και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, βάσει της έρευνας της "Σημερινής", συνάγονται τα εξής βασικά συμπεράσματα:

· Η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί προτεραιότητα από το 1978-1979 μέχρι και σήμερα, ανεξάρτητα με την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

· Θα πρέπει να θεωρηθεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο παραμονής της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση, καθώς όλα τα ψηφίσματα μιλούν για επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

· Σε κάθε σχέδιο μέχρι στιγμής η Αμμόχωστος επιστρέφει είτε υπό ε/κ διοίκηση είτε υπό τη διοίκηση των ΗΕ (αν γίνει πριν από την εξεύρεση συνολικής λύσης).

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...