Σημερινή

Κυριακή, 20/08/2017
RSS

Αθαλάσσα: 43 χρόνια ντροπή

| Εκτύπωση | 13 Αύγουστος 2017, 15:02 | Της Φανούλας Αργυρού

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΟΥ 1970, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ (ΦΩΤΟ ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΛΑΪΣΗΣ).

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΟΤΕ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Καθώς για 43 χρόνια γυρεύουμε αγνοουμένους, 31 συνάνθρωποί μας που ποτέ δεν υπήρξαν αγνοούμενοι βρίσκονταν σαν απομεινάρια της κοινωνίας, θαμμένοι ομαδικά, δίχως να χρήζουν του ελαχίστου σεβασμού από την υπόλοιπη, κατά τα άλλα, λεγόμενη πολιτισμένη κοινωνία


Στις 20 Ιουλίου 1974, πρώτη μέρα της βάρβαρης πρώτης τουρκικής εισβολής, οι Τούρκοι βομβάρδισαν το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 33 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Τουρκοκύπριοι. «Οι σοροί δύο νεκρών παραδόθηκαν τότε στους οικείους τους και τάφηκαν στις γενέτειρές τους. Οι υπόλοιποι νεκροί τάφηκαν πρόχειρα σε μεγάλο κρατήρα που προκλήθηκε από υψηλής ισχύος βόμβα της τουρκικής αεροπορίας» (Αλήθεια 5.8.2917.)

Καθώς για 43 χρόνια γυρεύουμε αγνοουμένους, 31 συνάνθρωποί μας που ποτέ δεν υπήρξαν αγνοούμενοι βρίσκονταν σαν απομεινάρια της κοινωνίας, θαμμένοι ομαδικά, δίχως να χρήζουν του ελαχίστου σεβασμού από την υπόλοιπη, κατά τα άλλα, λεγόμενη πολιτισμένη κοινωνία. Η Τουρκία διέπραξε και ευθύνεται για σωρεία εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας στην Κύπρο το 1974, αλλά παράλληλα και το κυπριακό κράτος έκτοτε ευθύνεται για αμέλεια και προσπάθεια να καλύψει, δυστυχώς, τα τουρκικά εγκλήματα εναντίον των πολιτών του, αλλά και τις δικές του παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης του 1949.

«Ήταν σαν να θάβαμε ζώα-ήταν φρικτό»

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Sevgul Uludag, (Πολίτης 9.7.2017), ο Κύπρος Δημοσθένους, νοσηλευτής τότε στο Ψυχιατρείο, είπε ότι όλους τους ασθενείς που σκοτώθηκαν, «τους μαζεύαμε, τους τυλίγαμε σε σεντόνια και τους ρίχναμε στον κρατήρα. Ήταν φρικτό να θάβεις ανθρώπους χωρίς μια προσευχή. Είχαμε θάψει Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους μαζί σε εκείνον τον κρατήρα, άντρες και γυναίκες».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Πηγές:


http://www.nytimes.com/1974/07/21/archives/wide-fighting-rages-in-cyprus-turks-control-road-to-nicosia-greeks.html

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...