Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

EastMed: Αποτρεπτικό τείχος στις τουρκικές απειλές

| Εκτύπωση | 16 Ιούλιος 2017, 15:00 | Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

· Πώς η Τουρκία επιδιώκει να τραβήξει το Ισραήλ μακριά από την Κύπρο

· Γιατί ο Ερντογάν απέφυγε τον δρόμο του Μεντερές

· Ποια είναι η πρώτη κίνηση της εναλλακτικής στρατηγικής

· Ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές απειλές

· Μπορεί ή όχι η Άγκυρα να κτυπήσει την εξέδρα της γαλλικής ΤOTAL;

· Πώς ενισχύεται το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ μέσω του άξονα με Ελλάδα και Κύπρο

Η γαλλική εταιρία TOTAL έχει πιάσει δουλειά και η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στον «Ονησίφορο», βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Τουρκία να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επιδίδεται σε φραστικές απειλές. Στην περιοχή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ναυτικών δυνάμεων, από το αεροπλανοφόρο Μπους, που βρίσκεται περίπου στο σημείο «V» της κυπριακής ΑΟΖ και διά του οποίου διενεργούνται επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ και όπου αλλού επιβάλλεται, ώς το ρωσικό καταδρομικό Moskva, που βρίσκεται πλησίον των ακτών της Συρίας και συνοδεύεται από πλοία υποστήριξης και αρματαγωγά.

Το σκηνικό συμπληρώνουν δύο γαλλικές φρεγάτες, που ναυλοχούν στα λιμάνια της Κύπρου. Το Ισραήλ αφενός δεν έχει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, τώρα φτιάχνει, αφετέρου, όμως, έχει ισχυρή αεροπορική δύναμη και με τα F-15 μπορεί να σαρώσει την περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή μας, λόγω των γεωτρήσεων. Όμως, οι δύο γαλλικές φρεγάτες δημιουργούν δίκτυ ασφαλείας στην περιοχή πλησίον του «Ονησίφορου», όπου έχει δεσμευτεί, λόγω της γεώτρησης, θαλάσσια περιοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Δρ Διεθνών Σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...