Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο

| Εκτύπωση | 16 Ιούλιος 2017, 15:04 | Της Μικαέλλας Λοίζου

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ. ΕΝΩ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΛΥΣΗ ΠΟΛΥ Ή ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ 53%, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΝ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ 43%, ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΛΥΣΗ ΛΙΓΟ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ

ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 58% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν πως η Τουρκία είναι αυτή που ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά, ενώ αρνητικά αξιολογείται και η πρόθεσή της να αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρόμοιο ποσοστό, πιστεύουν πως αυτή δεν ήταν η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό, καθώς αναμένουν ότι, με κάποιο τρόπο, οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν, και τρεις στους πέντε πιστεύουν ότι καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις στο Κυπριακό θα διαδραματίσουν οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως, υπό το φως των συζητήσεων στην Ελβετία, η επιθυμία για λύση έχει μειωθεί, καθώς, ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα ήθελαν λύση πολύ ή αρκετά το 53%, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Μείωση υπήρξε και στην αισιοδοξία για λύση, καθώς το 31% δηλώνουν μάλλον απαισιόδοξοι και το 46% απαισιόδοξοι. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, καθώς το 87% των πολιτών θεωρούν ότι ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή της λύσης.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12 Ιουλίου 2017,
Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές Περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...