Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Αναπόφευκτο να υπάρχουν δυσκολίες στις συνομιλίες

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:55 | Σημερινή

Πρέσβης Κίνας
Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όταν οι συνομιλίες φθάνουν σε κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία Χουάνγκ Ξινγκουάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που συγκάλεσε για την κινεζική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», ο Πρέσβης επικαλέστηκε το κινεζικό ρητό ότι «υπάρχουν πάντα δυσκολίες πριν από ένα χαρούμενο τέλος» και είπε ότι όταν κάτι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, τότε είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη σοφία που διαθέτει ο κυπριακός λαός, αλλά και με την πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της χώρας του για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και είπε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να εργαστούν μαζί για μια γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

«Η Κίνα στηρίζει όλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις δύο κοινότητες στις συνομιλίες και στηρίζει όλες τις προσπάθειες και από άλλες πλευρές για να επιλυθεί το πρόβλημα», είπε.

Διαβεβαίωσε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Κίνα θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα στηρίξει την Κύπρο μετά την επανένωση στις προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, είπε ότι οι σχέσεις της Κίνας με την Κύπρο αποτελούν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση, γιατί είναι δύο χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά αρκετές κοινές προκλήσεις, όπως η οικονομική μετάβαση, οι μεταρρυθμίσεις και θέματα που αφορούν την εδαφική τους κυριαρχία.

«Έχουν και οι δύο χώρες την ίδια κατανόηση σε ό,τι αφορά μια ειρηνική διευθέτηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει στήριξη σε διεθνείς οργανισμούς και οι σχέσεις εμβαθύνονται.