Σημερινή

Παρασκευή, 25/05/2018
RSS

Ας περιμένει η Γενεύη…

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:56 | Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Επιβάλλεται πάση θυσία να αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας, διαμηνύει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ
Πρώτα θα πρέπει να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας για την εσωτερική πτυχή και μετά να πάμε σε νέα διεθνή διάσκεψη, τονίζει ο Άντρος Κυπριανού


Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να φτάσουμε πρώτα σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και μετά να πάμε σε νέα Γενεύη εξέφρασε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, που έδειξε να απολήγει σε αδιέξοδο.

Αυτή είναι και η θέση όπως καταγράφεται στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού, αφού «θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση για μιαν άτυπη, ελεύθερη συζήτηση, μεταξύ των δύο ηγετών, στα θέματα τα σημαντικά, όπως είναι το περιουσιακό, το εδαφικό, της εκτελεστικής εξουσίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής».

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι «αν και εφόσον διαπιστώσουν οι δύο ηγέτες ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συγκλίσεων, τότε να επισημοποιηθεί ο διάλογος, διαφορετικά να θεωρηθούν όλα ως μη λεχθέντα», ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα ανησυχούμε» για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη χθεσινή (προχθεσινή) μαραθώνια συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «έχουμε παρουσιάσει αυτή μας την πρόταση και στους δυο ηγέτες εδώ και μερικούς μήνες, φαίνεται, όμως, ότι δεν συμφωνούν με την πρότασή μας, εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε».

Ανησυχία και προβληματισμός
Εξάλλου, αρνητική ήταν η απάντηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, εάν έχει ενημερωθεί για την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει να γράφονται διάφορες πληροφορίες, οι οποίες είναι δημοσιογραφικές, και δεν θα ήθελα να τις σχολιάσω, εκείνο το οποίο θα πω ως κάτι που απορρέει από όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν για τη χθεσινή μέρα, είναι ότι σίγουρα ανησυχούμε».

Όπως είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μας για το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συναντίληψη για το πώς προχωρούμε περαιτέρω στο Κυπριακό, και θεωρώ ότι πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας».

Εξήγησε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, διότι αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που συζητούνται είναι ζητήματα διαδικαστικά σε αυτήν τη φάση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γεννήσουμε ιδέες που να ξεπερνούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «εάν παρ’ ελπίδα υπάρξει ναυάγιο, που το απεύχομαι, και θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην προκύψει, θα πρέπει οι ευθύνες να μη βαρύνουν τη δική μας την πλευρά».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ορισμένοι κατηγορούν το ΑΚΕΛ πως με την κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποβοηθά να μας επιρρίψουν ευθύνες, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι αστεία αυτά τα πράγματα».

Ερωτηθείς, εάν θα ήταν σκόπιμο να οριστεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε «πως θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όποιον τρόπο θέλει ο ίδιος να επιλέξει».

Ο υποψήφιος
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε ένα «άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την κυπριακή κοινωνία, που είναι τα κατεστημένα, η διαφθορά και η διαπλοκή» και είπε πως «θέλουμε έναν υποψήφιο που να χαρακτηρίζεται από εντιμότητα και αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

«Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο στη σημερινή κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία, η οποία δεν αντέχει πλέον άλλα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, χρειάζεται λοιπόν, άνθρωπος έντιμος, πάνω απ’ όλα», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει η υποψηφιότητα την οποία θα υποστηρίξουμε, να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, και το πρώτο και σημαντικότερο είναι να είναι υποψηφιότητα νίκης, διότι θέλουμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές και θέλουμε να δώσουμε εναλλακτική επιλογή στον κυπριακό λαό».

Όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, «αν κρίνω από την ανυπομονησία που έχει ο κόσμος για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, είναι προφανές ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού δεν ικανοποιείται με τις υποψηφιότητες που έχουν εξαγγελθεί».

Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, ότι «την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι ο υποψήφιος τον οποίο θα υποστηρίξουμε πρέπει να είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με συνέπεια και προσήλωση σε αρχές, το Κυπριακό».

Έσχατη επιλογή ο Γ.Γ.
Σε ερώτηση, αν το όνομα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το όνομα του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ βρίσκεται στο τραπέζι, μαζί με πολλά άλλα ονόματα, κατά την άποψή μου, όμως, θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή αυτή η επιλογή».

Καταλήγοντας, είπε ότι «πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις υπόλοιπες επιλογές, διότι θέλουμε να πάμε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνεργασία, και αυτή θα είναι η στόχευση την οποία θα επιδιώξουμε».