Σημερινή

Τρίτη, 24/04/2018
RSS

Τουρκικός τσαμπουκάς με μπαράζ ασκήσεων

| Εκτύπωση | 19 Μάρτιος 2017, 12:05 | Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

ΕΝΩ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΔΕΙΠΝΩΝ, ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΝΟΤΑΜ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Επιδόρπιο στο μυστικό δείπνο με προσβολή στόχων και εικονικές αερομαχίες έξω από την Πάφο, τον Ακάμα, στ' ανοικτά του Καστελορίζου ώς το Αιγαίο

· Γιατί απέχει διακριτικά η Ελλάδα από τις ασκήσεις με το Ισραήλ

· Γιατί το Ισραήλ τίθεται υπό τουρκική εξάρτηση σε περίπτωση ομοσπονδίας

· Γιατί η Κύπρος είναι ο αδύναμος κρίκος της άτυπης συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ

· Οι τουρκικές ασκήσεις και η πολιτική των κανονιοφόρων

Την ίδια στιγμή που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντε ψάχνει να δώσει το φιλί της ζωής στις συνομιλίες μέσω μυστικών δείπνων (βλέπε Αβέρωφ - Ακιντζί) και ο Ταγίπ Ερντογάν συγκρούεται κάθετα με την Ευρώπη, ανεβαίνει, συνεχώς, το θερμόμετρο από το Αιγαίο ώς τα ανοικτά της Κύπρου, λόγω συνεχών τουρκικών ασκήσεων και προκλήσεων.

Πρόκειται για στρατιωτικές πρακτικές με στρατηγικό, νομικό και πολιτικό χαρακτήρα, που υποδηλούν αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του FIR της και του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χώρου της, με ταυτόχρονη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αλλά και επιβεβαίωσης της πάγιας θέσης ότι το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου συνιστά αναπόσπαστο χώρο του ενιαίου τουρκικού σχεδιασμού.

Ως μορφή αντισταθμίσματος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ από τη μια και Ελλάδας-Ισραήλ από την άλλη στη λογική ενός άτυπου άξονα, στον οποίο η Λευκωσία, λόγω προβλημάτων στην οργάνωση, στα μέσα και στα εξοπλιστικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, συνιστά τον αδύναμο κρίκο σε περίπτωση κρίσης, αφού ουδόλως διαθέτει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα.

Στον Ακάμα

Η Τουρκία έχει εκδώσει νέες ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις πλησίον της Πάφου σήμερα, 19 Μαρτίου, πλησίον του Ακάμα, μόλις έξω από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις 21 Μαρτίου, ενώ ασκήσεις θα πραγματοποιήσει και στα ανοικτά του Καστελόριζου, καθώς και στο Αιγαίο. Η τουρκική δραστηριότητα περιορίζεται προς τις περιοχές των κατεχομένων λόγω παρουσίας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εντός του FIR Λευκωσίας, που επεκτείνεται και προς το Αιγαίο ένεκα ασκήσεων με Κύπρο και Ελλάδα.

Αερομαχίες, ανεφοδιασμοί, έρευνα και διάσωση

Με τη NAVTEX 320/17, ΝΟΤΑΜ Α0949, Α0944 και Β0447/17 η Τουρκία επιχειρεί νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε τέσσερεις περιοχές. Σήμερα Κυριακή διενεργούνται ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε απόσταση 6,7 χιλιομέτρων από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και 28 χιλιομέτρων από το λιμανάκι της Πάφου. Είναι στην ίδια ακριβώς περιοχή που διεξήχθη η άσκηση της 5ης Μαρτίου.

Την προσεχή Τρίτη, 21 του μήνα, διενεργούνται ασκήσεις αριστερά και δεξιά του Ακάμα και σε μια ενδιάμεση μεταξύ των δυο αυτών περιοχών λωρίδα. Οι ασκήσεις έχουν αεροναυτικό χαρακτήρα. Διεξάγονται στο κατεχόμενο FIR της Λευκωσίας αλλά φτάνουν έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Προεκτείνονται, δε, εντός του τουρκικού FIR.

Στις δυο περιοχές αριστερά και δεξιά του Ακάμα θα διενεργηθούν αεροπορικές ασκήσεις με βομβαρδισμούς και αναχαιτίσεις, ενώ στον ενδιάμεσο χώρο θα πραγματοποιούν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με ελικοφόρα αεροσκάφη, πλοία και ελικόπτερα. Την ίδια μέρα θα διεξαχθούν στα βόρεια και εκτός του κυπριακού FIR ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού.

Στήριξη στην Τύμπου

Οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται σε συνεννόηση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λεγόμενο FIR των κατεχομένων. Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην πολιτική αεροπορία και στα αεροσκάφη που πετούν στο κυπριακό FIR. Η τουρκική στάση συνιστά παράβαση και σαφή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο FIR, καθώς και επιβεβαίωση της κατοχής.

Πάγια πρακτική των Τούρκων είναι να χρησιμοποιούν την αεροπορία τους κατά τρόπον ώστε να πετά γύρω από την Κύπρο, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση τουρκικά πλοία και υποβρύχια λόγω και της κρίσης στη Συρία. Η πρακτική αυτή παραπέμπει στη λογική του ναυτικού αποκλεισμού του νησιού ή, όπως είναι γνωστός στη διπλωματική και στρατιωτική γλώσσα: Στην Πολιτική των Κανονιοφόρων.

Καστελόριζο και «Αρμόδια Αρχή»

Τις ίδιες περίπου ώρες, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων σε περιοχές ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, εκεί όπου εικάζεται η ύπαρξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ, παρά μόνο τα χωρικά ύδατα ως νησί που ανήκει στην Ελλάδα.

Η περιοχή έχει τεθεί από την Τουρκία σε καθεστώς σιωπηρού casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Η Άγκυρα συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό διότι εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ θα ενώνεται με την κυπριακή, γεγονός που χαλά τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις πλησίον του Καστελορίζου διεξάγονται επί τη βάσει της ΝΟΤΑΜ Α0381.

Έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές Αρχές και έχει δοθεί η συγκατάθεσή τους. Το ίδιο, βεβαίως, δεν έχει συμβεί με την περίπτωση της Κύπρου, όπου σχετικές ΝΟΤΑΜ έχουν εκδοθεί και από το ψευδοκράτος, και πιο συγκεκριμένα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σε δυο επίπεδα.

Το ένα αφορά στις τουρκικές ασκήσεις υπό την έννοια ότι διεξάγονται στο «δικό του» FIR. Το άλλο αφορά ανάλογες ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές Αρχές για κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ από τις 20 με 22 Μαρτίου, τις οποίες το ψευδοκράτος με δικές του ΝΟΤΑΜ θεωρεί παράνομες, διότι όπως τονίζει η μόνη αρμόδια «Αρχή» με δικαιοδοσία επί του FIR είναι η δική του.

Τουρκικοί στόχοι

Με τις ανωτέρω ασκήσεις, οι οποίες επεκτείνονται και προς το Αιγαίο, η Τουρκία επιδιώκει:

1. Κλιμάκωση έντασης.

2. Αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR της.

3. Εμπέδωση προς κάθε κατεύθυνση της αντίληψης ότι στον κατεχόμενο βορρά της Κύπρου έχει τον πλήρη έλεγχο και στον αέρα και στη θάλασσα. Ένας χώρος, ο οποίο είναι ενωμένος με τον τουρκικό και ο οποίος επεκτείνεται ώς το Καστελόριζο και πέραν αυτού, αμφισβητώντας, έτσι, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ΑΟΖ της.

4. Εμπέδωση της αντίληψης διεθνώς, ότι από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα, η περιοχή συνιστά τουρκική λίμνη, την οποία στην πράξη και με όλα τα μέσα που διαθέτει ελέγχει η Τουρκία.

Αυτό της δίδει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται και με το εμπόριο, και με τις οδούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και με τα ζητήματα της ασφάλειας, ώστε να διεκδικεί τον ηγετικό ρόλο που θέλει να διαδραματίζει στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά επιπρόσθετο στρατηγικό βάθος, στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος, ενώ σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα, αφού ολόκληρος ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου θα ανήκει στην Τουρκία.

Η ασφάλεια του Ισραήλ...

Σήμερα, υπάρχει στενή άτυπη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Ελλάδα προσφέρουν στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Εάν την επαύριον εγκαθιδρυθεί μια ομοσπονδία, το στρατηγικό βάθος που προσφέρει σήμερα η Κύπρος, για να το έχει την επαύριον το Ισραήλ, θα πρέπει να το ζητά από την Τουρκία, διότι:

1. Η Κύπρος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

2. Η Τουρκία θα ελέγχει ή θα επηρεάζει τις αποφάσεις μιας ομόσπονδης Κύπρου μέσα από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και την κεντρική Κυβέρνηση. Κλασικό παράδειγμα για το τι θα συμβεί είναι η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και με άλλες χώρες, στο εσωτερικό των οποίων ο Ερντογάν θέλει να έχει πολιτική επιρροή μέσω των τουρκικών πληθυσμών, τους οποίους χρησιμοποιεί ως στρατηγικό πολιτικό εργαλείο. Στην Κύπρο επεμβαίνει ήδη. Γιατί να σταματήσει στη συνέχεια, δηλαδή μετά τη λύση, όταν θέλει να επεμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες ως να είναι το ψευδοκράτος;

3. Η Τουρκία θα έχει τη στρατιωτική ισχύ στην περιοχή και επί της Κύπρου. Για να αποκτήσει το στρατηγικό βάθος που απολαμβάνει σήμερα το Ισραήλ μέσω Κύπρου θα πρέπει να δώσει ανταλλάγματα στην Άγκυρα, από την οποία θα εξαρτάται.

Οι ασκήσεις του άτυπου άξονα

Στον αντίποδα των τουρκικών ασκήσεων από τις 20 ώς τις 22 Μαρτίου πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ επί τη βάσει ΝΟΤΑΜ που έχουν εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια περίοδο διενεργούνται ασκήσεις Ελλάδας, Ισραήλ σε περιοχές του Αιγαίου, ώς τις 28 Μαρτίου, αλλά και τουρκικές. Με μια σειρά από ΝΟΤΑΜ Α0383, Α0382, Α0381, Α0378, η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύσει περιοχές εντός του δικού της FIR για τη διεξαγωγή ασκήσεων με το Ισραήλ.

Σε αυτές θα συμμετάσχουν περί τα 40 και πλέον ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και η κυπριακή αεράμυνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περίοδο κατά την οποία έχουν αρχίσει οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ έχει περιοριστεί η δράση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προς τα βόρεια και μόνο του νησιού. Από τις ασκήσεις αυτές υπάρχει αμοιβαίο όφελος και είναι πρόδηλη η σημασία μιας άτυπης συμμαχίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Αληθές είναι ότι η Ελλάδα αποφεύγει να συμμετέχει σε ασκήσεις με την Κύπρο, παρότι το πράττει με το Ισραήλ σε επίπεδο πολεμικής αεροπορίας και δη ελικοπτέρων «Απάτσι». Η απουσία της Ελλάδας είναι εμφανής παρότι έχει νομική και ηθική υποχρέωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τελεί υπό κατοχήν, με την Τουρκία να αλωνίζει στην περιοχή και την Κύπρο να είναι στρατιωτικώς αποδεκατισμένη. Χωρίς επαρκείς δείκτες αποτροπής.

Βεβαίως, είναι κοινή θέση των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα προκαλέσει πρόβλημα στις συνομιλίες ή θα δώσει προφάσεις στην Άγκυρα για περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης.

Προβληματική αποτροπή

Υπό αυτές τις συνθήκες:

Πρώτον, οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Ισραήλ δημιουργούν έναν άτυπο συμμαχικό άξονα με αδύναμο κρίκο την Κύπρο. Όμως, το γεγονός ότι διεξάγονται κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι αυξάνεται η αποτρεπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ. Και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί ως κυρίαρχο κράτος να ανταποκριθεί στον ελάχιστο ρόλο της. Δηλαδή να μπορεί στοιχειωδώς από μόνη της ή μέσω συμμαχιών να προστατεύσει τα θαλάσσια, χερσαία και εναέρια σύνορά της.

Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή. Συναφώς εγείρεται το εξής ερώτημα: Τι θα έπραττε η κυπριακή Κυβέρνηση -και τι θα πράξει- εάν προ ολίγων ημερών, κατά την τουρκική άσκηση 28 χιλιόμετρα από το λιμανάκι της Πάφου, οι Τούρκοι έρχονταν ή έρθουν για καφέ; Θα τους συλλάμβαναν ή θα τους συλλάβουν οι κυπριακές Αρχές; Θα έκαναν ή θα κάνουν πόλεμο;

Αποτροπή σημαίνει να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο, διότι το κόστος για τον εχθρό θα είναι μεγαλύτερο του οφέλους. Οπότε δεν προχωρεί σε δράσεις και προκλήσεις όπως πράττει σήμερα η Τουρκία. Και ενεργεί με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα διότι γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι αμυντικά γυμνή και η Ελλάδα αποδυναμωμένη. Και το αμυντικό Δόγμα αποτελεί παρελθόν.

Δεύτερο, το Ισραήλ δεν θα τρέξει να προστατεύσει την Κύπρο εάν δεχθεί νέα επίθεση από την Τουρκία, ούτε θα εμπλακεί σε κρίση εάν δεν θίξει η Τουρκία τα συμφέροντά του. Ούτε η Ελλάδα θα έρθει να υπερασπιστεί την Κύπρο εάν οι Κύπριοι δεν έχουν πρόθεση θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Συνεπώς, μια τυπική και ουσιαστική πλέον αμυντική συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μπορεί να αποτρέψει την τουρκική απειλή και να δώσει ασφαλή διέξοδο και τώρα και στο μέλλον προς το Ισραήλ.

Βασική, βεβαίως, προϋπόθεση είναι να θέλει η Κύπρος να αποκτήσει αποτρεπτική ικανότητα, εξέλιξη που προϋποθέτει τερματισμό του εξευμενισμού και στροφή προς τη ρεαλιστική πολιτική, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και διαπραγματευτική ικανότητα επί τη βάσει νέας στρατηγικής. Ζητείται ελπίς. Και κυρίως ηγεσία...