Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Τρεις στόχοι για Νέα Υόρκη

| Εκτύπωση | 20 Μάρτιος 2017, 08:00 | ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντικές χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τις χωριστές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του

Κυπριακό, επενδύσεις, ενέργεια το τρίπτυχο στις αποσκευές Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος θα εξηγήσει στους Γκουτέρες και Τζόνσον τους λόγους που δεν γίνονται συνομιλίες και θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να επαναρχίσει ο διάλογος, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε την αναφορά Έιντε ότι «το κλειδί της λύσης είναι εντός Κύπρου», ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο αντίδρασης της Κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις ανοικτά της Πάφου

Με το τρίπτυχο Κυπριακό, Επενδύσεις, Ενέργεια στις αποσκευές του, αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ως
ιδιαίτερα σημαντικές τις χωριστές συναντήσεις που ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (την Τετάρτη) και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, δυστυχώς, δεν γίνονται συνομιλίες και θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να επαναρχίσει ο διάλογος», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, θα επισημάνει, κατά τις επαφές του, ότι «δεν πρέπει να προβάλλονται θέσεις που ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της Ε.Ε., που ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για την προσέλκυση επενδύσεων
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος θα παραστεί στο επενδυτικό φόρουμ, που διοργανώνεται αποκλειστικά για την Κύπρο. Ισχυρό επιχείρημα για την προσέλκυση επενδύσεων αναμένεται να αποτελέσουν οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία.

«Είδαμε και χθες (προχθές) τις αξιολογήσεις για την κυπριακή οικονομία και γενικότερα αυτή η τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος, για να προσθέσει: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως απ' εκεί και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με άλλους, που ενδιαφέρονται
να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Πρόκειται για επαφές που εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν τα μηνύματα που λαμβάνονται από την ομογένεια των ΗΠΑ είναι ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τη μέχρι τώρα εφαρμοσθείσα πολιτική της Κυβέρνησης της υπερδύναμης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε απόλυτα ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι η κάθε Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και με την αμερικανική Κυβέρνηση, ως πρώτο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

Απ' εκεί και πέρα ξεκινήσαμε ήδη επαφές και συναντήσεις με τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση, ώστε μέσα από τις συναντήσεις όχι μόνο να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αλλά να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο και όχι μόνο στο θέμα του Κυπριακού, αλλά σε πολλά θέματα διμερών σχέσεων», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι είναι «σημαντικό πως αναγνωρίζεται  ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

«Αντίδραση με σύνεση στις τουρκικές προκλήσεις»
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε προχθές το «Σίγμα» και εκτενέστερα χθες η «Σημερινή», η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο με έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για ασκήσεις έξω από την Πάφο, τον Ακάμα και το Καστελόριζο με προέκταση στο Αιγαίο.
«Οι τουρκικές προκλήσεις ανοικτά της Πάφου αντιμετωπίζονται με σύνεση και όχι προς εντυπωσιασμό», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει την προγραμματισμένη τουρκική άσκηση στα ανοικτά της Πάφου και τις επιπτώσεις που έχουν ενέργειες όπως αυτή στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτές δεν είναι εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι «είναι εξελίξεις, οι οποίες είναι απόλυτα γνωστές στη διεθνή κοινότητα και ενισχύουν την άποψη για το ποιος ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Είμαστε απόλυτα σοβαροί και θα αντιδράσουμε στην τουρκική ενέργεια με σύνεση, ψυχραιμία, ορθολογισμό», συνέχισε, τονίζοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία».

Έιντε: «Εντός Κύπρου το κλειδί της λύσης»
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάστηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», μιλώντας σε κλειστή ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία, στις 10 Μαρτίου, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επισήμανε πως πρέπει να υπάρξουν θετικές κινήσεις μέχρι το καλοκαίρι. Καθόρισε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα, με το οποίο φαίνεται να συνέδεσε το πλαίσιο των κινήσεων με άλλες εξελίξεις. Για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, ο κ. Έιντε κράτησε ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται εντός της Κύπρου και όχι εκτός.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο υπριακό. Πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν γιατί υπάρχει στασιμότητα αυτήν τη στιγμή και ανέφερε πως ακόμα και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γνωρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία, καθώς όλοι γνωρίζουν πού είναι στραμμένη η προσοχή της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για νέα στρατηγική, ο κ. Χριστοδουλίδης παρατήρησε ότι ακούμε αυτήν την προσέγγιση και αναμένουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο. «Αν αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε απ' όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι σήμερα, πού
είναι λανθασμένη και πώς πρέπει να αλλάξει;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο «ώστε με εθνική ευθύνη να διαχειριστούμε το μέλλον της πατρίδας μας, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια, τη δική μας και των παιδιών μας». Επισήμανε ότι «για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται σοβαρότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα», διότι, όπως ανέφερε, «σε τούτο τον τόπο αξίζει η δικαίωση, η ειρήνη και η ασφάλεια».

Αντίδραση ΔΗΚΟ για Έιντε
Οι αναφορές Έιντε προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είναι «ο μόνος και μοναδικός άνθρωπος στην Ευρώπη, ο οποίος δεν θεωρεί προβληματική τη συμπεριφορά της Τουρκίας και πως επαναλαμβάνει την τουρκική προπαγάνδα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Έιντε είπε στους ξένους Πρέσβεις στη Λευκωσία ότι το κλειδί για τη λύση δεν βρίσκεται στην Άγκυρα, αλλά στη Λευκωσία. Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε πως «δυστυχώς, κάποιοι έδωσαν εφόδια στον κ. Έιντε ώστε να επαναλαμβάνει αυτήν την τουρκική προπαγάνδα και το γνωστό αφήγημα, ότι για τη μη λύση του Κυπριακού δεν ευθύνεται η Τουρκία, αλλά οι Ε/κ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, περαιτέρω, ότι «οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη και κάποιοι οφείλουν να σταματήσουν την υστερία και τον παροξυσμό για την απόφαση της Βουλής. Το σημερινό αδιέξοδο δεν οφείλεται στην όποια απόφαση της Βουλής, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρούμε πως είναι που χρειάζεται μια νέα στρατηγική, επειδή η παλιά στρατηγική μάς έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

«Συνεχίζει τη φιλοτουρκική τακτική»
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «την ώρα που η Τουρκία διατηρεί την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο με τη NAVTEX όσο και τώρα με τη NOTAM, αρνήθηκε να καταθέσει συγκριμένες προτάσεις στο Μον Πελεράν 3 για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και τη στιγμή που η προκλητικότητα Ακιντζί ξεπέρασε κάθε όριο, ο κ. Έιντε συνεχίζει τη φιλοτουρκική και παρελκυστική τακτική».

Το κόμμα προσθέτει ότι ο Έιντε «αδιαφορεί για το ότι η δική μας πλευρά έχει προβεί σε παραχωρήσεις που ξεπερνούν τα όρια ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους (κατά την άποψη της ΕΔΕΚ πολύ
κακώς) και παραγνωρίζει το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία χειρονομία καλής θέλησης. Είναι γι' αυτόν τον λόγο που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη γραμμή, θα πρέπει να αντιληφθούν το αδιέξοδο της τακτικής τους».

«Τώρα θυμήθηκε τον "ουδέτερο" ρόλο;»
«Φαίνεται ότι ο κ. Έιντε έχει τέτοια υπερεξουσία και μπορεί να συνεχίζει να προκαλεί ανενόχλητος», αναφέρει σε γραπτή δήλωση το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Συνεργασία Πολιτών. «Ακόμα και τώρα που υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες του κ. Ακιντζί για το "πάγωμα" των συνομιλιών, προτίμησε να κρατήσει "ίσες αποστάσεις" για το ποιος φταίει για το σημερινό αδιέξοδο θέλοντας - και καλά - να εμφανιστεί ουδέτερος», σημειώνει, για να προσθέσει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας σε κλειστή ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία, «κινδυνολόγησε για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνοντας τα περί τελευταίας ευκαιρίας και έθεσε άτυπο χρονοδιάγραμμα».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο κ. Έιντε δεν δίστασε να αφήσει εκτός πλάνου ευθυνών την Τουρκία για τις αδιάλλακτες θέσεις της και έβαλε στο κάδρο των ευθυνών μόνο τους δύο ηγέτες. «Ο κ. Έιντε ακολουθεί πλήρως το δικό του προκλητικό πλάνο "ξεχνώντας" συστηματικά τον ουδέτερο ρόλο του. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει στη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, την αντικατάσταση του κ. Έιντε. Ο Ειδικός Σύμβουλος έχει ξεπεράσει τα όρια προ πολλού».

Χαιρετίζει τις προσπάθειες η Δικοινοτική Πρωτοβουλία
Στο μεταξύ, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος χαιρετίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών απ' όπου και αν προέρχονται. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες εκφράζει την εκτίμησή της προς τα Επιμελητήρια του επιχειρηματικού κόσμου και στις δύο κοινότητες για την πρόσκληση σε γεύμα που απηύθυναν προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι «χωρίς αμφιβολία η  πραγματοποίηση της συνάντησης βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς και θα βοηθήσει περαιτέρω τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών».

Στην ανακοίνωσή της, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία εκφράζει και την εκτίμησή της και προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ για τη «σταθερή και υπεύθυνη στάση του σε σχέση με τις συνομιλίες αλλά και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την υποβοήθηση της επανέναρξης των συνομιλιών». Ταυτόχρονα, θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη στάση των τ/κ κομμάτων και ομάδων που στηρίζουν τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών για επίτευξη της λύσης και την επανένωση της Κύπρου, ενώ καταδικάζει «τη σπουδή με την οποία τα κόμματα και στις δύο κοινότητες που αντιτίθενται στη λύση μποϊκοτάρουν κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».