Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Διχάζει το… ενωτικό δημοψήφισμα

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 07:59 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

«Πολιτική σχιζοφρένεια» η επαναφορά του εορτασμού του ενωτικού δημοψηφίσματος για το ΑΚΕΛ
Υπερβολική και προκλητική χαρακτηρίζουν την αποχώρηση Ακιντζί τα πολιτικά κόμματα, με τον ΔΗΣΥ να εκφράζει την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε στροφή προς την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου καλεί η Αλληλεγγύη


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, μετά την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει τελικά από τις διαπραγματεύσεις, με αφορμή το ψήφισμα της Βουλής για ολιγόλεπτη αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα ε/κ σχολεία. Αρχικά, ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την απογοήτευση και τον σκεπτικισμό του για τα όσα συνέβησαν, με την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη, σημειώνοντας πως η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν άλλαξε τη στάση της ούτε και τη θέληση για να εξευρεθεί λύση στη βάση μιας λογικής και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών και έτοιμος να διαπραγματευτεί με καλή θέληση, προκειμένου να συζητηθούν διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι αποχώρησαν», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως το Κόμμα συνενώνει τη φωνή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η προσπάθεια, από την οποία οι πολίτες αναμένουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΑΚΕΛ εναντίον Αναστασιάδη
«Οι δύο ηγέτες πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του κυπριακού λαού», έγραψε στο twitter o Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη διακοπή των συνομιλιών και κάλεσε του δύο ηγέτες να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων και να βρουν τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι η απόφαση που έλαβαν πολιτικά κόμματα ήταν λανθασμένη, σημειώνοντάς πως «το να επανερχόμαστε σήμερα και να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης, είναι τουλάχιστον πολιτική σχιζοφρένεια». Μεταξύ άλλων, προσθέτει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να παραδεχθεί ότι «η απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ήταν λανθασμένη -όχι απλώς άκαιρη- και να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος. «Οφείλουμε να βαδίσουμε στον δρόμο της προσπάθειας μέχρι το τέλος και να μην τον θυσιάσουμε στον βωμό των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων. Η δική μας έγνοια δεν είναι οι επόμενες εκλογές. Η έγνοια όλων μας πρέπει να είναι οι επόμενες γενιές», καταλήγει ανακοίνωση.

Αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής
Ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επιμονή σε αδιάλλακτες θέσεις και η επίρριψη ευθυνών για ανύπαρκτα θέματα», ανέφερε το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας παράλληλα τη συμπεριφορά και τις αξιώσεις του κ. Ακιντζί για παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 80 εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους.

«Η νέα εξέλιξη σήμερα επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, την ανάγκη για χάραξη μιας νέας συλλογικής και συνολικής στρατηγικής, που θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργεί πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποτρέπει τον κ. Ακιντζί από το να νιώθει ή να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένος 'συμπρόεδρος'», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφορμή επιβράδυνσης των συνομιλιών
Προφανής είναι η προσπάθεια για την επιβράδυνση των συνομιλιών από τον Ακιντζί, ο οποίος επιβεβαιώνει την πλήρη ευθυγράμμισή του με την πολιτική της Άγκυρας και του κ. Ερντογάν, ανέφερε σε δήλωσή της η ΕΔΕΚ.

«Αναμένουμε τις τοποθετήσεις όλων αυτών που φρόντισαν όλο το προηγούμενο διάστημα να εξωραΐσουν τον εκπρόσωπο της κατοχής και να τον 'επενδύσουν' με 'καλοπροαίρετη στάση', καθώς επίσης και όλους όσοι 'μοιράζονταν κοινά οράματα' μαζί του για την επίλυση του Κυπριακού να προβούν στην αναγκαία αυτοκριτική», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας:

«Επιτέλους όλοι αυτοί πρέπει να κατανοήσουν ότι το αντίπαλο μέρος δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η κατοχική Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τους εκάστοτε εκπροσώπους της ως φορείς μεταφοράς των απειλών και των προκλητικών διεκδικήσεών της».

Στροφή στην ΑΟΖ
«Εφόσον οι συνομιλίες αποτυγχάνουν, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί προς την ασφαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης και πρόσθεσε τα εξής: «Λαμβανομένων υπ' όψιν και των τουρκικών απειλών, θεωρούμε ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι ο αγωγός από την Κύπρο προς την Ελλάδα για τη μεταφορά του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου».

Προκλητικός ο Ακιντζί
Την καταδίκη του για την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτη και προκλητική στάση του κ. Ακιντζί. Σε δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης είπε πως ο κ. Ακιντζί, για ευτελή λόγο και χωρίς ουσιαστική αιτία, αποχώρησε από τις συνομιλίες και κάλεσε τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να επανέλθει στην τάξη ο Μουσταφά Ακιντζί και η τουρκοκυπριακή ηγεσία».

«Το προηγούμενο περιστατικό που πάγωσε τις συνομιλίες ήταν η εισβολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, που ήταν τεράστια πρόκληση και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν νομίζω να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η απόφαση της Βουλής να αφιερώνονται λίγα λεπτά σε μια αναφορά για ένα ιστορικό γεγονός, για το οποίο ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του».

Το ερώτημα του ΕΛΑΜ
Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ κάλεσε όσους πανικοβλήθηκαν από την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη να δηλώσουν «πόσο είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν και να υποκύψουν στις εντολές του Μουσταφά, ο οποίος εν ολίγοις απαιτεί να παρέμβει ακόμα και στην παιδεία μας». «Αν σήμερα απειλεί και αξιώνει να παρέμβει στις αποφάσεις της νόμιμης Βουλής των Αντιπροσώπων, τι μέλλει γενέσθαι κύριοι;», διερωτάται μέσω της ανακοίνωσής του το ΕΛΑΜ. Σε δεύτερή του ανακοίνωση, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το ψευδοκράτος για το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας.